Am testat:
 

Review Epson L850: Imprimantă foto A4 ITS cu 6 culori

 
Epson L850
Epson L850
Epson L850

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 2.199 de lei Verifică prețul la F64
 
Calitatea imaginii
9.0


 
Funcții
10


 
Ergonomie
7.0


 
Raport preț-calitate
8.0


 
Nota noastră
8.5
8.5/10


Nota cititorilor
118 note

 

Util pentru


Print-uri foto de dimensiuni cuprinse între 10x15cm și A4; scanare și copiere de documente.


Epson L850 este o imprimantă foto multifuncțională utilă pentru pasionații de fotografie care vor să tipărească ușor și rapid imagini de dimensiuni cuprinse în 10x15cm și A4.
Review adăugat pe 27 ianuarie 2015 de

 
Citește review-ul complet
 
 

În urmă cu trei ani Epson lansa modelul L800, prima imprimantă foto cu sistem CIS (sistem de cartușe cu cerneală integrată). De ce CIS? Motivul e destul de simplu. Începuseră să apară tot felul de improvizații pentru înlocuirea cartușelor clasice cu CIS, dar nefiind omologate de producătorii imprimantelor de cele mai multe ori duceau la multă mizerie din cauza cernelilor și efort suplimentar. Venind de la bun început cu CIS, Epson L800 (citește articolele de test) a atras mulți fotografi (s-au vândut peste 3.000 de exemplare în România) care căutau o imprimantă foto de bună calitate, dar care să fie și ușor de întreținut. Costurile sunt mai mic și eficiența este mai mare, iar pentru un fotograf pasionat care vrea o imprimantă foto bună acasă e soluția potrivită. Epson L800 încă se găsește la F64 la prețul de 1.299 de lei

Lansare Epson L850 și L810

Astăzi (27 ianuarie 2015) a fost lansat urmașul lui L800. Noul Epson L850 vine cu mai multe funcții noi, putând fi utilizată și independent de un calculator ori laptop. Am avut ocazia să testăm imprimanta înainte de lansare, așa că vă invităm să citiți primele impresii pe care ni le-a lăsat noul model. Tot astăzi s-a lansat și Epson L810, varianta mai compactă al lui L850. Una dintre principalele diferențe este aceea că L810 nu are și scanner.

Epson L850 – Specificații tehnice

 • Sistem integrat de recipiente cu cerneală ITS cu 6 culori;
 • Culori: black, cyan, light cyan, yellow, magenta, light magenta;
 • Multifuncțională: imprimantă, scanner, xerox;
 • Imprimantă: poate tipări până la 1.800 de fotografii de 10x15cm* cu o singură încărcare a recipientelor; tipărește imagini de la 10x15cm la A4; poate tipări și pe CD-uri/DVD-uri;
 • Scnner: scanează la o rezoluție de 300DPI;
 • Display LCD de 6,9 centimetri pentru controlarea imprimante independent de calculator;
 • Slot pentru stick de memorie și card SD;
 • Capetele de imprimare au tehnologie Micro Piezo care oferă o precizie mai bună și un randament mai mare;

Epson L850

Conectivitate – Cum instalez imprimanta

Mi-am bătut ceva capul până să-mi dau seama cum și unde conectez cablul USB care să lege imprimanta de laptop. Kit-ul pentru teste este unul presample și nu a venit cu un manual (cumpărată din magazine imprimanta vine, bineînțeles, cu tot ce trebuie), așa că n-aveam un reper după care să mă iau.

Apoi mi-am dat seama (după cum o să vedeți în clipul de mai jos) cum pot conecta cablul. El se bagă printr-un spațiu în partea stângă a imprimantei, imediat sub capacul de la scanner. Sistemul e elegant și ascunde bine cablul. Doar că îți ia ceva timp până să te prinzi.

După ce-am legat imprimanta la laptop am trecut la instalarea drivere-lor. Le-am descărcat de aici. Din păcate partea de software nu este încă bine optimizată, cel puțin pe Mac. Am reușit să tipăresc fără probleme, dar nu să și scanez din prima cu ajutorul dirverelor instalate. A fost nevoie să mai descarc un alt soft de pe site-ul Epson, unul mai vechi care nu e actualizat pentru noile imprimante, dar care funcționează fără probleme.

Ce are nou imprimanta față de L800?

Spre deosebire de L800 care avea doar funcția de imprimare, L850 vine și cu posibilitatea de copiere și scanare de documente ori fotografii. Pe lânga asta noua imprimantă are un display LCD și un set de comenzi cu ajutorul cărora poate fi utilizată indepdendent de un calculator. L850 îți permite și să tipărești fotografiile direct de pe un card SD sau un stick de memorie, ori să scanezi documentele direct pe un suport extern.

Cât de eficient este noul L850?

Conform standardelor indicate de producător, cu o singură încărcare a recipientelor ai putea tipări 1.800 de fotografii de dimensiunea 10x15cm. Dat fiind că șansele de utilizare a imprimante doar în acest regim sunt destul de mici, estimez că poți tipări minim 500 documente de orice fel cu o încărcare completă. Cel puțin 500. Deși mă gândesc că utilizând normal imprimanta poți ajunge lejer la 1.000 de printuri color cu o singură încărcare.

Epson L850

Care sunt costurile? 

Consumabilele sunt identice cu cele pentru L800. Recipientele se încarcă individual cu ajutorul a 6 sticluțe (câte una pentru fiecare culoare, fiecare sticlă are 70ml de cerneală). Prețul unei sticluțe este de 50 de lei. Pentru o încărcare completă a recipientelor ai nevoie de 300 de lei. Vezi aici recipientul pentru black, cyan, light cyan, yellow, magenta și light magenta.

lansare-epson-l850-2

Împărțind 300 de lei la 500 de print-uri ajungi la un cost de 0,6 lei per print. Desigur, e o estimare care poate varia în funcție de cum tipărești, pe ce fel de hârtie și așa mai departe. La acest cost se mai adaugă și cel al hârtiei.

 • 100 de coli de 10x15cm – Epson Photo Paper Glossy costă 58 de lei;
 • 50 de coli identice, doar că de 13x18cm costă 48 de lei;
 • și 50 de coli A4 costă 99 de lei;

Să zicem că tipărești 300 de fotografii de 10x15cm, 150 de 13x18cm și 50 de A4.  Făcând un calcul rapid te-ar ajunge 1,4 lei per print. E o medie, așa cum ziceam mai sus. E o aproximare. E-o sumă mică, oricum ar fi. Pe lânga asta tu ești cel care controlează setările de tipărire, folosești imprimanta când ai nevoie și nu ești nevoit să faci drumuri la ateliere ori să aștepți la cozi în locurile mai aglomerate.

Și exact acesta e scopul imprimantei. Un model ușor de utilizat, bun calitativ și un randament mare pentru uz peronsal și, de ce nu, comercial într-o oarecare măsură. S-ar bucura domnișoara căreia îi faci o ședință foto sau părinții cărora le-ai fotografiat juniorul să le dai și câteva print-uri, nu?

Cât de repede tipărește

Zilele acestea am făcut mai multe teste, majoritatea pe hârtie foto Premium Semigloss de dimensiuni variate. Am observat că alegând cea mai bună calitate a imaginii pe acest tip de hârtie un print de 13x18cm sau A4 durează în jur de un minut. Timpul scade semnificativ dacă utilizezi o hârtie foto mai puțin pretențioasă, precum cele din pachetele standard – Epson Photo Paper Glossy.

Cel mai mult a durat un print pe o hârtie mată, aproape 2 minute. Cu hârtie obișnuită și calitate normală, o fotografie poate fi tipărită la dimensiunea de 10×15 cm și în mai puțin de 20 de secunde.

Epson L850

Cât de bine scanează?

L850 scanează la o rezoluție de 300 DPI. Am făcut o probă și am scanat două fotografii direct pe un card de memorie SD, fără să mă folosesc în vreun fel de laptop. Scan-ul fotografiei color arată foarte aproape de cum se vede fotografia în realitate. Cel alb-negru este virat destul de mult spre magenta, în schimb. În cazul documentelor alb-negru nu intervine această problemă. Proabil este din cauza reflexiei date de hârtia foto.

Scan cu Epson L850 Scan cu Epson L850

Calitatea print-urilor

L850, ca și L800, nu e imprimantă dedicată print-urilor foto alb-negru. Desigur, poți tipări fotografii de acest fel, însă imprimanta este făcută să ofere rezultate mai bune la imaginile color. Pentru print-uri alb-negru de mare calitate Epson are în portofoliu câteva imprimante foto speciale, unele dintre ele având și 6 recpiente diferite de cerneală neagră, pentru o redare cât mai bună a tonurilor.

Așa că acesta a fost unul dintre primele teste la care am supus imprimanta. Încercând să tipăresc câteva fotografii alb-negru pe mai multe dimensiun am observat că imaginile arată destul de bine, însă uneori, dacă te uiți atent, au tente mici de magenta. Motivul e simplu și e explicat de ce spuneam mai sus. Totuși, imaginile arată bine și pot fi înrămate fără probleme. Iată un print alb-negru de 10x15cm.

10x15cm Epson Premium Semigloss Photo Paper – Alb negru

10x15cm Epson Premium Semigloss Photo Paper - Alb negru

10x15cm Epson Premium Semigloss Photo Paper – Alb negru, detaliu

10x15cm Epson Premium Semigloss Photo Paper - Alb negru

Rămânând tot la dimensiunea de 10x15m, iată un test la nivelul detaliilor. Captele de imprimare cu tehnologie Micro Piezo se dovedesc a fi extrem de utile în redarea detaliilor din fotografii.

10x15cm Epson Premium Semigloss Photo Paper

10x15cm Epson Premium Semigloss Photo Paper - Alb negru

 10x15cm Epson Premium Semigloss Photo Paper

10x15cm Epson Premium Semigloss Photo Paper - Alb negru

Trecând la A4, primul test pe care l-am făcut a fost tipărirea unei fotografii de noapte, cu multe nuanțe închise și detalii fine date de timpul lung de expunere. Imaginea arată exact așa cum am văzut-o pe laptop. Și pentru că am ajuns la reproducerea culorilor așa cum sunt pe monitorul laptopului, vreau să vă spun că am observat o îmbunătățire semnificativă față de L800.

Toate fotografiile le-am tipărit din meniul clasic, fără să intervin la nivelul culorilor, fără să pregătesc fotografia special pentru imprimare (deși așa este corect și recomandat). Pur și simplu am ales tipul hârtiei și dimensiunea acesteia și am apăsat „Print”. N-au trecut mai mult de 5 minute de când am conectat imprimanta la laptop și am făcut primele print-uri.

Cred că e un mare avantaj al lui L850 tocmai pentru că mulți dintre noi nu avem experiența necesară în pregătirea imaginilor pentru print. Pur și simplu vrem să tipărim rapid și bine fotografiile. L850 face, așadar, un pas important în direcția aceasta.

Totuși e foarte important să fii atent la alegerea tipului de hârtie din meniul de tipărire. Ea trebuie să fie la fel cu hârtia foto pe care o folosești. Dacă utilizezi hârtie foto glossy și din meniul de pe laptop alegi hârtie semiglossy print-ul se va face greșit. Nu știu dacă e ceva frecvent, dar am observat când am făcut proba că în situațiile de acest fel imprimanta tipărește cu foarte multe linii de culori diferite. Ca să remediezi problema trebuie apoi să cureți și să alinieze capetele de imprimare. Partea bună e că treaba asta se face în 2-3 minute din meniul imprimantei (cel de pe LCD) și tot ce ai nevoie e o hârtie A4 normală.

Iată câteva print-uri A4, printre care și cel de care ziceam câteva paragrafe mai sus.

A4 Epson Premium Semigloss Photo paper

A4 Epson Premium Semigloss Photo paper

A4 Epson Premium Semigloss Photo paper

A4 Epson Premium Semigloss Photo paper

A4 Epson Premium Semigloss Photo paper – Detalii

A4 Epson Premium Semigloss Photo paper

A4 Epson Premium Semigloss Photo paper

Cum au fost tipărite fotografiile, dar și cum funcționează sistemul de control independent al imprimantei puteți vedea în următorul clip. Partea bună e că imprimanta nu se oprește din tipărire atunci când ridici capacul.

Concluzii

Epson L850 este o imprimantă foto multifuncțională utilă pentru pasionații de fotografie care vor să tipărească ușor și rapid imagini de dimensiuni cuprinse în 10x15cm și A4. L850 poate fi utilizată independent de un laptop ori calculator, permițând tipărirea fotografiilor direct pe un card SD ori un stick de memorie. Sistemul integrat de recipiente cu cerneală oferă o eficiență mai mare și un cost mic per print.

Puncte tari

 • Cost mic per print;
 • Multifuncțională: imprimantă, scanner, xerox;
 • Calitate bună la imprimare;
 • Capetele de imprimare pot fi curățate și aliniate rapid, funcțiile activându-se direct din meniul de pe LCD-ul imprimantei;
 • Poate fi utilizată independent de un calculator ori laptop;
 • Permite tipărirea direct de pe stick de memorie ori card SD;
Verigi slabe

 • Prețul puțin cam mare pentru un pasionat de fotografie (la momentul lansării);
 • Imprimanta este destul de voluminoasă și ocupă cam mult spațiu;
 • Nu are conectivitate wireless.

Epson L850 este diponibilă la prețul de 2.199 de lei.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.


 1.  
  Radu
  7.0

  “…un print de 13x18cm sau A4 durează în jur de un minut.” … esti sigur ca 13×18 si A4 se printeaza in acelasi timp?
  • Avatar of Dragoș Asaftei
    

   Tocmai de aceea am zis în jur de un minut. Cronometrat, un print de bună calitate 13x18cm durează 45 de secunde, iar unul A4 1 minut și 5-10 secunde, depinde de fotografie. Am remarcat și eu că diferențele nu sunt foarte mari la timp, deși la cantitate ar fi.
 2.  
  ....un cititor....
  9.0

  ….”comentariile” nu-si au loc aici….Dragos Astafei este un “maestru”in “arta”.. fotografiei….in arta scrisului si in a ne transmite informatii corecte despre tot si despre toate…aprecierile mele pt un asemenea “dascal” sunt nemarginite,il urmaresc,il admir si de aceea il aplaud mereu….Succes maestre….succes d-le “dascal”….
 3.  
  Dragos
  8.0

  Ca si fotograf, cel mai mare “veriga slaba” la aceasta imprimanta mi se pare lipsa wifi-ului. In rest, dimensiunile si pretul am putea spune ca sunt probleme “relative”. Si ca pret oricum la F64 e maricel, eu am dat cu vreo 200 de lei mai putin la ciss Revolution.
 4.  
  cristian
  4.0

  o poza imprimata cu cerneala e o pierdere din start. culoare se duce repede si se decoloreaza foarte usor. nu reista in timp si la umiditate. o bagi in album si mai strica si alte poze. o zic din experienta . o imprimanta ca sa faci impresie celor din jur . astazi fotografiile facute in laboratoare foto rezista la orice spalare cu detergent , nu se strica. pe cand cea imprimata cu cerneala se duce naibi totul
 5.  
  Cip
  1.0

  Lipsa WiFi e un mare punct negativ (pt mine).

  PS. Daca nu dai nota produsului si postezi un comentariu, comentariul este pierdut (impreuna cu efortul initial de a scrie respectivul comentariul). Foarte neplacut.

Adaugă un comentariu

(necesar)