Am testat:
 

Review: Go Pro Hero 4 Silver și Hero 4 Black

 
GoPro Hero 4 Silver
GoPro Hero 4 Silver
GoPro Hero 4 Silver

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 1.749 de lei - Hero 4 Silver la F64 2.199 de lei - Hero 4 Black la F64
 
Calitatea imaginii
9.0


 
Funcții
10


 
Ergonomie
10


 
Raport preț-calitate
9.0


 
Nota noastră
9.5
9.5/10


Nota cititorilor
163 note

 

Util pentru


Fotografii și filmări extreme, secvențe timelapse, cadre cu timp lung de expunere pe timp de noapte.


GoPro Hero 4 Silver are ca principal avantaj display LCD touchscreen și filmarea de bună calitate la 1080p, iar Hero 4 Black iese în față prin posibilitatea de filmare 4K cu 30 de cadre pe secundă.
Review adăugat pe 10 noiembrie 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

În această toamnă GoPro a lansat o nouă linie de camere video de acțiune: Hero – versiunea accesibilă, Hero 4 Silver și Hero 4 Black. Pe primul model l-am testat în urmă cu aproape o lună și ne-a plăcut mult, puteți citi aici review-ul lui. La prețul de 600 de lei este una dintre cele mai bune alternative de pe piață. Dacă nu cea mai bună.

Modelul entry-level ne-a stârnit curiozitatea, așa că imediat cum au fost disponibile la F64 am testat și variantele superioare: Hero 4 Silver și Hero 4 Black, în această ordine, ambele pentru câteva zile. Motivul pentru care am ales să scriem despre ambele în același articol ține de faptul că cele două camere pornesc de la specificații tehnice apropiate, diferența realizându-se doar la nivelul a câtorva aspecte. Să începem întâi cu punctele comune.

Caracteristici tehnice comune – GoPro Hero 4 Silver și Black

 • Fotografiază la rezoluția de 12 megapixeli și în rafală cu până la 30 de cadre pe secundă;
 • Au modul de conectivitate wireless și bluetooth (util pentru anumite accesorii, precum noua telecomandă Smart Remote care va fi diponibilă începând cu luna decembrie);
 • Au modul de fotografiere nocturnă: poți alege un timp de expunere de până la 30 de secunde;
 • Același setări se regăsesc și în modul de timelapse nocturn: pe lângă timpul de expunere lung, poți alege și un interval mare de declanșare care poate ajunge până la un minut. Totodată poți lăsa camera să declanșeze continuu;
 • Funcția HiLight Tag te ajută să marchezi momente chiar când le filmezi: apeși butonul lateral pentru setări și vei avea un marker pe timeline-ul clipului atunci când îl editez în soft-ul GoPro Studio;
 • Funcția QuikCapture se regăsește pe toate cele 3 modele din acest an: camera începe să filmeze sau să facă timelapse (alegerea e a ta și o faci din setări) atunci când camera e închisă și apeși butonul de declanșare;
 • Sunetul e de două ori mai bun decât pe modelele precedente;
 • Funcția Protune (white balance, timp de expunere, ISO maxim, culorile) se regăsește acum atât în modul de filmare, cât și de fotografiere;

Diferențe tehnice între varianta Silver și cea Black

 • Hero 4 Silver: are display LCD touchscreen, rezoluția cea mai mare la care filmează este 1080p cu 60 de cadre pe secundă. Filmează în slowmotion la rezoluția 720p cu 120 de cadre pe secundă.
 • Hero 4 Black: nu are display LCD touchscreen, rezoluția cea mai mare la care filmează este 4k cu 30 de cadre pe secundă. Filmează în slowmotion la rezoluția 1080p cu 120 de cadre pe secundă.

După cum puteți vedea diferențele principale țin doar de două aspecte. Desigur, ele se traduc mai departe asupra calității imaginii în condiții dificile, în special pe timp de noapte. Dar veți vedea din testele pe care le-am făcut.

Diferențe între Hero 4 și celelalte generații de GoPro-uri

Pe lângă diferențele ce țin de filmare și fotografiere, între Hero 4 și celelalte generații mai sunt câteva diferențe în ceea ce privește construcția. Avantajul cel mai mare la construcția lui Hero 4 este compartimentul dedicat pentru acumulator. Nu mai ai capacul acela mare din plastic pe care trebuie să îl dai la o parte și să ai grijă să nu îl pierzi. Ai un sistem simplu, cu restort, similar cu cel al capacelor de pe alte camere foto/video.

Pe lângă acest lucru este îmbunătățit și meniul, în așa fel încât setările sunt reordonate și puse parcă mai intuitiv. Să vedem noile modele la test!

Accesorii folosite în aceste teste

 • Card MicroSD 32GB de mare viteză, recomandat mai ales pentru filmarea la rezoluție mare (4K) – costă 190 de lei redus cu 50%;
 • Ventuză Suction Cup179 de lei;
 • Montură de trepied HERO mount49 de lei;
 • Minitrepied Manfrotto Pixi89 de lei;

Am cumpărat minitrepiedul Manfrotto Pixi acum un an și zău că mi-a fost extrem de util. Am pus pe el D-SLR-uri entry-level, full-frame, aparate foto compacte, GoPro-uri, telefoane, bliț-uri și așa mai departe.

GoPro Hero 4 Silver – Test video: 1080p la 60fps

Înainte de testul propriu-zis, iată cu ce vine în pachet Hero 4 Silver: carcasă subacvatică rezistentă până la 40m adâncime (+ 3 capace despre care povestim imediat), montură adezivă pentru suprafață plană, montură adezivă pentru suprafață curbată, cataramă quick-release, braț pivot 3-way și cablu USB pentru încărcare/transfer de date.

GoPro Hero 4 Silver

Carcasa vine cu trei capace tocmai pentru utilizarea touchscreen-ului:

 • un capac asigură protecție completă subacvatică până la 40m adâncime și nu permite utilizarea touchscreen-ului;
 • altul asigură protecție subacvatică de până la 10m adâncime și permite utilizarea touchscreen-ului – e ca o folie deasupra ecranului, dar care asigură etanșeizarea carcasei;
 • cel de-al treilea nu asigură protecție subacvatică și permite utilizarea directă a touchscreen-ului.

Am ținut camera întotdeauna cu cel de-al doilea capac. E la îndemână, util și rezistă în majoritatea situațiilor. Și pentru că tot am ajuns la ecran aș face o paranteză. Înainte să testez camera obiectam împotriva ecranului, mai ales după ce am testat modelul accesibil, dar și celelalte generații de GoPro-uri, și nu mă deranja lipsa lui.

Situația a rămas așa până când am folosit câteva zile camera și am văzut cât de mult m-a ajutat ecranul. În primul rând am făcut ecnomie de baterie (bine, probabil că ce consumam cu wireless-ul, consum am cu LCD-url), iar în al doilea rând am făcut economie de timp. Până activam wirless-ul, până îl legam la telefon/tabletă, mai blocam rețeaua de date, deja treceau câteva minute.

Așa totul se reduce la pornirea camerei, alegerea unghiului și a setărilor și gata. Ai live preview care îți arată imaginea exact așa cum va fi în varianta finală (excepție face, evident, fotografierea pe timp de noapte). Totuși, deși ecranul l-am considerat extrem de util și l-am folosit în permanență (el poate fi și dezactivat pentru economie de baterie; atunci când faci timelapse intră în standby după câteva minute), „touchscreen-ul” nu mi-a fost chiar la îndemână.

Mă uitam pe display să văd ce modific, dar setările le făceam folosindu-mă de butoanele fizice. Poate așa m-am obișnuit. Comportamentele consumatorilor se pot schimba în timp, deci nu e problemă. Dar așa am făcut în aceste zile. Și nu e de vină touchscreen-ul care funcționează fără lag deranjant sau alte probleme. Ci pur și simplu așa mi-a fost mai la îndemână.

Trecând la testul video pe care l-am făcut cu Hero 4 Silver n-am putut să nu observ claritatea detaliilor. Secvențele video au fost toate făcute pe modul automat, la rezoluția Full HD cu 60 de cadre pesecundă, fără să activez funcția Protune. Am lăsat camera să aleagă așa cum consideră că e mai bine. Și cred că a făcut cele mai bune alegeri. Poate că pe timp de noapte ar fi trebuit să aleagă un timp de expunere mai lung ca să scape de acel flickr. Însă tind să cred că el apare tocmai pentru că am filmat la 60fps. El dispărea dacă se filma cu un timp de expunere de 1/120s (cam asta-i regula, să fie dublu față de cadență), ceea ce era greu de realizat pe timp de noapte.

Mi-a mai plăcut și cum a ales camera să facă timelapse-ul pe timp de noapte, chiar dacă nu era pus pe acest mod. Veți vedea secvența înregistrată de pe un taxi. Am declanșat la un interval de două secunde, iar timpul de expunere ales de cameră a fost de jumătate de secundă. Exact cât să dea senzația că circulam cu foarte mare viteză (deși la ora aia mai mult se stătea). Cu așa alegeri se pot face niște fotografii tare bune la mașini în lumină slabă cu un rig care să scoată camera în afară destul de mult. Plus că e mai ușor de construit un rig pentru un GoPro, decât pentru un D-SLR. Deci poate fi o alternativă.

Iată clipul de review pentru Hero 4 Silver. Un mare plus pentru culori și calitatea imaginii în contralumină puternică. Și pentru modul de expunere Spot care se poate dovedi extrem de util în multe situații.

GoPro Hero 4 Silver – Test foto

Au făcut o treabă bună și la modul de captare a fotografiilor. Senzorul are acum o plajă dinamică și mai largă, granulația este puțin vizibilă, stabilizatorul funcționează bine, iar culorile sunt redate așa cum trebuie. Pe lângă asta imaginile mai înmagazinează și foarte multe detalii, în așa fel încât pot fi editate ulterior fără probleme.

Dezavantajul pe care l-am sesizat și la Silver și la Black e că ambele aleg un timp de expunere prea lung la fotografiat și parcă prea scurt la filmat. Cel puțin așa mi s-a părut. Deși stabilizatorul funcționează bine, uneori camera alege și timpi de expunere de un sfert dintr-o secundă, situație în care poate fi dificil să obții imagini clare pe timp de noapte. Desigur, poți rezolva situația activând modul Protune și alegând un ISO maxim mai ridicat. Mi-ar fi plăcut totuși ca la filmare să aleagă un timp de expunere puțin mai lung, iar la fotografiere unul mai scurt.

Totuși, în ceea ce prievște calitatea imaginii nu sunt multe de reproșat. Iată câteva cadre needitate.

Și câteva trecute prin Lightroom mai mult sau mai puțin. Cert e că e foarte important ca imaginile să înmagazineze multe detalii de la început, în așa fel încât să ai ce edita. Iar senzorul de pe Hero 4 face lucrul ăsta foarte bine.

Concluzii

Din punctul nostru de vedere Hero 4 Silver este în momentul de față „the one”. La același preț cu Hero 3+ Black, noul model vine cu multe îmbunătățiri, în special ecranul LCD touchscreen care de poate scuti de eforturi suplimentare în multe situații. În ceea ce privește bateria, ea ține aproximativ două ore de utilizare normală, continuă. Dacă folosești camera pentru câteva secvențe și nu în mod continuu îți poți face treaba cu ea aproape o zi întreagă. 

Silverul a fost testat și de colegul meu, Vlad Dulea. El are acum un Hero 3+ Black pe care-l vinde și-și va lua Hero 4 Silver-ul tocmai din motivele enumerate mai sus. Semn că schimbările sunt binevenite, mai ales că diferența de bani e practic insesizabilă între Hero 3+ Black și Hero 4 Silver luate noi. Iată și câteva dintre fotografiile pe care le-a făcut Vlad cu Hero 4 Silver. 

E bine de știut și că noile camere vin cu o garanție de 2 ani de zile. :-)

GoPro Hero 4 Silver – 1.749 de lei și Card microSD 16GB cadou la F64

Puncte tari

 • Ecranul LCD touchscreen este extrem de util;
 • Culorile sunt bine redate;
 • Calitatea imaginii este bună și în contralumină;
 • Modurile de noapte te ajută să fotografiezi fără probleme cu timpi lungi de expunere;
 • Secvențele sunt sharp, clare;
 • Modul QuikCapture e util atunci când vrei să filmezi rapid ceva și camera este închisă;
 • Funcția Protune pentru fotografii îți oferă un control complet și asupra acestui mod;
 • Raportul preț/calitate este potrivit și nu ai niciun motiv pentru care în momentul de față să iei Hero 3+ Black-ul și nu acest model;

Verigi slabe

 • Flickr pe timp de noapte atunci când filmezi cu mai mult de 30 de cadre pe secundă;
 • Dacă ai prea multe imagini/filme salvate pe card, modul Playback s-ar putea să meargă destul de greu;
 • La filmare tinde să aleagă timpi de expunere puțin prea scurți, în așa fel încât sunt sesizabile toate trepidațiile;
 • Pe timp de noapte camera tinde să aleagă timpi de expunere prea lungi.

GoPro Hero 4 Black – Test video: 4K la 30fps

Hero 4 Black vine în pachet cu aceleași accesori ca modelul Silver. Îi lipsește doar cea de-a doua carcasă. În rest conține același set de accesorii. Construcția camerei și meniul sunt identice, iar diferențe apar doar la „interior”.

GoPro Hero 4 Black

GoPro Hero 4 Black filmează la rezoluția 4k cu o cadență de 30 de cadre pe secundă, iar imaginile sunt de o claritate aparte. Dacă aveți un ecran 4K probabil că diferențele se văd și mai bine, dar ele sunt seziabile și pe un ecran obișnuit, așa cum avem și noi. Puteți observa comparând cu filmarea full HD de mai sus.

GoPro Hero 4 Black

Acesta este principalul avantaj pe care-l are Hero 4 Black din punctul nostru de vedere: filmarea 4K. Pe lânga asta, senzorul de pe acest model oferă o calitate mai bună a imaginii în lumină slabă.

Secvențele filmare pe timp de noapte au fost făcute cu ISO maxim 6.400. Camera a ales valori aproximative. De aici apare și granulația. Am făcut acest test pentru a vedea cum se comportă la sensibilități ISO atât de ridicate. Partea bună e că poți filma chiar și în locuri foarte slab iluminate. Și poți face asta la 4K. Apoi tot datorită faptului că filmarea e la 4K o poți edita și stabiliza mult mai ușor. Ba chiar opține apoi un full HD de o calitate excepțională.

În cadrul acestui test veți vede ași cum funcționează modul de timelapse pe timp de noapte. Cadrele cu luna au fost făcute în modul night timelapse cu funcția Protune activată, timp de expunere de 10 secunde, ISO maxim 200 și temperatură de culoare de 5.500K. Rezultatele sunt pe măsură. Dar le veți vedea în clip.

Dar înainte să vedeți clipul să invit să priviți cadrul de mai jos. E un snapshot din secvența video, trecut prin Lightroom și editat în câteva minute. Calitatea e păstrată în continuare, detaliile la fel. Acesta este un alt avantaj al filmării la această rezoluție. Fiecare cadru poate fi o fotografie. Iar la 4K ai o rezoluțide  8 megapixeli, mai mult decât suficientă în multe situații.

Și acum să vedem filmul de review. Avem și de această dată (ca la Hero) secvențe video filmate din girocopter. Mulțumesc frumos, Lorand, pentru ajutor!

GoPro Hero 4 Black – Test foto

Calitatea bună a fotografiilor făcute cu Hero 4 Silver se regăsește și pe acest model. Din ce-am observat fotografiile făcute pe timp de noapte sunt totuși mai clare, mai curate, cu mai puțin zgomot de imagine. Iar toate, în general, sunt și mai sharp.

Iată câteva cadre needitate, așa cum au ieșit din cameră.

Și câteva editate preț de câteva minute în Lightroom. Poți merge cam cât de departe vrei cu fotografiile scoase din Hero 4 Black. Înmagazinează multe detalii, iar ele se păstrează cu ușurință dacă ești atent la editare. 

Concluzii

Reiau o parte din punctele menționate în urma testării lui Hero 4 Silver și vin cu o serie de completări.

GoPro Hero 4 Black – 2.199 de lei la F64

Puncte tari

 • Filmarea 4K este cu adevărat utilă;
 • Imaginile făcute pe timp de noapte sunt clare și cu mai puțin zgomot de imagine față de cele obținute cu Hero 4 Silver;
 • Culorile sunt bine redate;
 • Calitatea imaginii este bună și în contralumină;
 • Modurile de noapte te ajută să fotografiezi fără probleme cu timpi lungi de expunere;
 • Secvențele sunt sharp, clare;
 • Modul QuikCapture e util atunci când vrei să filmezi rapid ceva și camera este închisă;
 • Funcția Protune pentru fotografii îți oferă un control complet și asupra acestui mod;
 • Raportul bun preț/calitate;

Verigi slabe

 • După câteva zile de utilizare a modelului Silver display-ul LCD mi-a lipsit parcă atunci când am testat această cameră;
 • Dacă ai prea multe imagini/filme salvate pe card, modul Playback s-ar putea să meargă destul de greu;
 • La filmare tinde să aleagă timpi de expunere puțin prea scurți, în așa fel încât sunt sesizabile toate trepidațiile.

Ce să aleg? Hero 4 Silver sau Black?

Răspunsul e simplu. Dacă ai nevoie de display-ul LCD, te ajută și nu ai nevoie de filmare 4K sau full HD la 120 de cadre pe secundă, atunci ia modelul Silver. Dacă vrei să filmezi la 4K și ai de gând să faci filme mai complexe în tot felul de condții atunci ia modelul Black.

GoPro Hero 4 Black la testÎți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.


12 comentarii


 1.  

  […] Mai multe detalii despre noile GoPro Hero 4 (atât Silver cât și Black) puteți vedea în review-urile realizate de Dragoș Asaftei pe Blog de Fotografie: http://blogdefotografie.ro/review-go-pro-hero-4-silver-si-hero-4-black/ […]
 2.  
  Bogdan
  10

  Aceste info m-au ajutat, am achizitionat un hero 4 silver! Multumesc
 3.  
  Adrian
  10

  Referitor la autonomie intre Hero 4 Silver si Black care tine mai mult? Din punctul tau de vedere, ca utilizator al ambelor modele.
  Am inteles ca la modelul silver: in ce privește bateria, ea ține aproximativ două ore de utilizare normală, continuă. Dar la Black?
  Acesta ar fi singurul motiv care ma mai tine in loc sa aleg unul dintre cele 2 editii.

  Multumesc!
  • Avatar of Dragoș Asaftei
    

   Dacă filmezi 4K cu Black-ul bateria se duce semnificativ mai repede și te ține vreo oră și jumătate. Dacă filmezi full HD ține maxim 2 ore. Silver-ul pe mine m-a ținut mai mult, vreo 2 ore și jumătate, spre trei, depinde.

   În principiu diferențele nu sunt mari, dar sunt în favoarea lui Silver.

   Eu zic să faci alegerea 4K vs. display LCD și să te uiți și pe acest articol: http://blogdefotografie.ro/update-go-pro-hero-4/
 4.  
  Sorin
  10

  Mi-ai luat o piatra de pe inima… Mi-am comandat un Black (care inca e pe drum) pentru filmari subacvatice si credeam ca 4K-ul nu este sesizabil fata de full HD pe un monitor normal. Diferenta de pret e, oricum, cam “sesizabila”…
 5.  
  vlad
  10

  Foarte util articolul, CEL MAI BUN!
  O sa imi cumpar hero 4 black, fiindca sunt pasionat de filmarile slow motion, adica cu 1080p la 120 FPS pot edita si face un video foarte foarte fain, iar de poze de 12 MP la 30 fps-uri pot filma 4,5k adica sa blochez obturatorul , cu un card de 256 gb…. va iesi ceva superior filmarii, mai ales ca exista programe de imbinat pozele :D
  Iar de dysplai, sunt display-uri de cumparat pentru versiunea black, asemanatoare cu cele pentru versiunea silver…. cele incorporate :)
 6.  
  Florin
  9.0

  Flickerul de care zici apare cel mai probabil de la becuri care in Europa functioneaza cu curent de 50hz, iar tu foloseai NTSC in loc de PAL. Când filmezi la lumina artificiala (in special becuri economice) apare acest flicker. Trebuie sa schimbi de pe NTSC (60hz) pe PAL (50hz). Din păcate pierzi cele 60/30fps, si ramai cu 50/25fps

Adaugă un comentariu

(necesar)