Am testat:
 

Review GoPro Hero, variantă accesibilă a camerelor video GoPro

 
Noul GoPro Hero
Noul GoPro Hero
Noul GoPro Hero

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 599 de lei Verifică prețul la F64
 
Calitatea imaginii
8.0


 
Funcții
8.0


 
Ergonomie
9.0


 
Raport preț-calitate
10


 
Nota noastră
8.8
8.8/10


Nota cititorilor
94 note

 

Util pentru


Surprinderea momentelor din vacanțe, călătorii și viața de zi cu zi. Poate fi folosită cu încredere în tot felul de medii.

Mai puțin util pentru


Filmare și fotografiere în lumină foarte slabă.


Noul GoPro Hero este o cameră video de acțiune cu un raport preț/calitate excelent capabilă să ofere rezultate bune în majoritatea situațiilor. Este utilă pentru suprinderea momentelor din vacanțe, călătorii și viața de zi cu zi. Poate fi folosită și drept cameră de bord. E o achiziție avantajoasă și care se poate dovedi utilă în multe cazuri.
Review adăugat pe 13 octombrie 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

În anul 2007 GoPro a deschis segmentul camerelor video de acțiune dedicate atât profesioniștilor, cât și amatorilor. De-a lungul anilor GoPro s-a poziționat ca un brand premium, iar camerele au ajuns să fie folosite în tot felul de situații extreme dând dovadă de o foarte bună calitate. Acum se folosesc GoPro-uri în filmarea de spoturi, clipuri, documentare sau chiar secvențe din filme. Dimensiunea compactă și calitatea bună a imaginii fac din GoPro o cameră de acțiune mereu la îndemână.

Totuși, până acum două săptămâni, achiziționarea unui GoPro te costa destul de mult. Ajungeai să plătești câteva sute de euro indiferent de varianta pe care o alegeai. Cea mai accesibilă variantă până atunci era GoPro Hero 3 White, cameră pe care o găseai cam la 1.000 de lei. Și acum se găsește la același preț, poate chiar mai puțin dacă prinzi o ofertă bună.

În urmă cu două săptămâni, pe 29 septembrie, GoPro a anunțat trei noi camere video: Hero 4 Silver, Hero 4 Black și Hero. Hero simplu. Varianta accesibilă a camerelor de acțiune, costând doar 600 de lei, dar preluând o parte din caracteristicile modelelor superioare și, aproape în totalitate, construcția rezistentă ca body-ului.

Noul GoPro Hero este disponibil la prețul de 599 de lei!

GoPro Hero, varianta accesibilă a camerelor video GoPro

Ajungând deja pe stocurile magazinelor de profil din România am fost curioși să testăm noua cameră. Am primit-o pentru teste acum o săptămână de la F64, iar rezultatele le veți vedea mai jos. Vom începe întâi cu specificațiile tehnice, continuând apoi cu o serie de întrebări și răspunsuri.

Specificații tehnice – GoPro Hero

 • Are 4 moduri de utilizare: filmare, fotografiere, timelapse și fotografiere în rafală;
 • Filmează la rezoluțiile: 1080p cu 30fps960p cu 30fps și 720p cu 60fps;
 • Fotografiile au rezoluția de 5 megapixeli;
 • Funcția de timelapse declanșează camera la un interval de jumătate de secundă;
 • Fotografiază în rafală cu 30 de cadre pe secundă;
 • Rezistă sub apă până la o adâncime de 40m;
 • Camera nu este detașabilă de carcasă, iar bateria nu potate fi scoasă;
 • Are microfon încorporat;
 • Nu are conectivitate wireless;
 • Suportă carduri de memorie microSD/microSDHC cu o capacitate de până la 32GB;
 • Are funcție automată low light;
 • Are funcție QuikCapture care permite înregistrarea directă imediat după apăsarea butonului de filmare;
 • Nu are display LCD;
 • Cântărește 111 grame.

Întrebări și răspunsuri:

 • Pentru cine este făcută camera și la ce poate fi folosită?

Noul GoPro Hero este dedicat persoanelor care vor să aibă o cameră de calitatea unui GoPro, accesibilă ca preț, pe care să o folosească pentru filmarea anumitor momente din vacanțe, călătorii sau viața de zi cu zi. Totodată noul Hero mai poate fi folosit și drept cameră de bord sau pentru fotografii ori secvențe timelapse.

 • Cât ține bateria? Cât pot filma în continuu?

Poți filma fără nicio problemă două ore și jumătate (am făcut testul ăsta și după două ore și jumătate s-a descărcat complet bateria, iar fișierul a fost salvat pe card până la momentul la care ajunsese). Am folosit camera pe durata fiecărei zile încărcând-o doar seara și folosind-o în reprize de câte 10-15 minute. Poți să o folosești o zi fără nicio problemă. Asta dacă nu filmezi continuu.

 • În cât timp se încarcă bateria?

Durează cam o oră și jumătate până se încarcă în întregime bateria.

 • Cum funcționează modul QuikCapture?

Foarte simplu. Apeși o dată pe butonul de declanșare, iar camera pornește în modul de filmare și înregistrează imediat. Apeși de două ori pe butonul de declanșare, iar camera pornește în modul timelapse și începe să fotografieze. După ce mai apeși o dată se oprește filmarea/timelapse-ul, iar camera se închide automat.

 • Cu ce accesorii se livrează camera?

Ce-i drept camera nu vine cu multe accesorii. În cutie ai camera, două tălpi de prindere cu adeziv, o talpă pe care o fixezi pe cameră și un cablu micro USB.

 • Care sunt principalele accesorii de care am nevoie?

Așa cum am folosit și pe durata testelor, ai nevoie de un cap de prindere pe trepied și de o ventuză. Împreună costă 300 de lei, jumătate din prețul camerei. Asta dacă le iei pe cele originale. Probabil acesta-i modul prin care GoPro face mai mult profit de pe urma modelului accesibil.

 • Cum reglez imaginea fără să o văd pe telefon prin wireless sau pe ecranul LCD?

Nu-i foarte dificil. La început ți-e puțin greu, dar după ce te obișnuiești ai deja o idee despre cum va ieși cadrul și cât de mare e unghiul de cuprindere.

Noul GoPro Hero este disponibil la prețul de 599 de lei!

Calitatea înregistrării video

Cel mai mult mi-au plăcut culorile. Și nu neapărat în lumină normală, obișnuită, prielnică pentru senzorii camerelor video. Nu. Mi-au plăcut mai mult culorile din timpul filmărilor de la răsărit, apus, pe o lumină nu foarte puternică, dar mai caldă. Am observat că în situațiile astea culorile au fost redate cel mai bine.

În zonele umbrite imaginea devine puțin fadă, iar atunci când soarele este prea puternic culorile își pierd puțin parcă din saturație. Nu e deranjant, dar poți vedea cum uneori imaginea își pierde din saturație. Totuși, acest lucru are un avantaj. Îți permite un control mai bun în postprocesare, dacă vrei să editezi secvențele.

Avantajul, din punctul meu de vedere, e acela că se descurcă bine în lumină mai puțin prielnică. Dezvantajul vine pe timp de noapte când sistemul are tendința să subexpună. Pe timp de noapte nu prea poți filma/fotografia nimic dacă n-ai o sursă de lumină. La lumina farurilor mașinii poți obține imagini bune – aici mi-a plăcut mult că subexpune, cadrele au un „aer” mai cinematic. La fel și la luminile din oraș.

Ce-am mai observat e că spre deosebire de alte camere din zona asta de preț imaginea nu este atât de sharp. Am văzut la alte modele că imaginile sunt parcă prea clare. Au prea mult sharp din postprocesarea internă, iar la muchii (linia orizontului, liniile corpului ș.a.m.d.) se vede deranjant. Imaginea este oarecum într-o extremă. La noul Hero e în cealaltă extremă, în sensul că nu-i prea sharp. Imaginile pe care le veți vedea n-au fost deloc editate (doar decupate din secvențe și ordonate)

Mi-ar fi plăcut parcă să fie puțin mai sharp. Poți corecta asta rapid din procesare. Dar uneori parcă n-ai vrea să pierzi timpul. Comparând imaginea cu cea a lui Hero 3+ Black, de exemplu, se vede o diferență de claritate. Era de așteptat.

Oricum, imaginea n-arată rău. Poți descifra ușor detaliile și poți citi și numerele de înmatriculare într-un stop cadru, asta dacă vrei s-o folosești drept cameră de bord. Imaginile sunt suficient de clare, doar că ar fi ajutat, cred eu, să fie puțin mai sharp.

Pe lângă culorile redate foarte bine la apus și la răsărit, cred că principalul avantaj al camerei e stabilizatorul. Bine, pe lângă preț. Dacă folosită din mână camera pare să capteze destul de puternic mișcările, atunci când e montată cu o ventuză pe o mașină sau într-un avion/elicopter lucrurile se schimbă.

Haideți să privim clipul de mai jos. Veți regăsi câteva secvențe filmate de pe capota mașinii, pe macadam, de pe portbagajul mașinii, pe același drum, dar și din girocopter. Girocopterul este aparatul de zbor care „vibrează” cel mai tare dintre toate. Se vede cu ochiul liber cum camera avea o mișcate de jumătate de centimetru în față și în spate. Pe filmare se vede exemplar de lin. De apreciat!

Iată, așadar, filmulețul cu secvențe video înregistrate în tot felul de situații.

Calitatea fotografiilor

N-am insistat mult pe partea foto pentru că nu-i ăsta scopul camerei. Chiar și așa fotografiile sunt perfect utilizabile și înmagazinează o cantitate suficientă de detalii încât să-ți și permită apoi să le editezi așa cum consideri.

Calitatea imaginii este similară ca-n timpul filmării, deși am simțit de câteva ori că secvențele filmate sunt superioare calitativ. Probabil pentru că senzorul este calibrat în așa fel încât să ofere o calitate mai bună în timpul filmării. Mă gândesc că asta ar fi explicația.

Analizând invers situația, poți face oricând o captură din filmare, iar ea să arate exact ca și cum ai face fotografia separat, în modul dedicat. Uneori arată chiar mai bine. Mi-ar fi plăcut ca senzorul să fie puțin mai mare. O rezoluție de 8 megapixeli ar fi fost suficientă. Cea de 5 poate fi puțin cam mică în unele cazuri. Dar sunt excepții.

Nu cred că era important pentru noul Hero ca fotografiile să aibă o rezoluție mai mare. Important era să filmeze bine, să facă față în cât mai multe situații, să aibă rezistența GoPro-urilor și să coste cât mai puțin. Așa a și ieșit.

Dar să vedem câteva fotografii făcute cu GoPro Hero. 

Noul GoPro Hero este disponibil la prețul de 599 de lei!

Funcția de timelapse

De apreciat c-au lăsat și funcția asta pe noul Hero. Mă întreb totuși de ce i-au pus intervalul la jumătate de secundă. Camera declanșează de două ori într-o secundă. Dacă lași camera să facă timelapse o oră ai deja 7.200 de cadre. Problema nu e la spațiu. Încap pe un card de 32GB vreo 15.000 de astfel de fotografii. Problema e când trebuie să montezi cadrele în secvențe. Durează ceva timp. Dacă vrei să mai și editezi cadrele – să le treci o dată prin Lightroom – deja procedura se lungește destul de mult.

Altfel funcția își face bine treaba. Nu prea avea cum să nu fie așa. Două secvențe timelapse ați putut vedea în clipul de mai sus.

Concluzie – Avantajele și dezavantajele versiunii entry-level

Bineînțeles că orice scădere de preț vine cu anumite consecințe asupra funcționalității/calității indiferent despre ce produs. Așadar așteptările nu ne-au fost ridicate de la început.

Totuși, noul GoPro Hero a dat dovadă de o calitate ridicată în multe situații. Și lucrul ăsta nu poate decât să favorizeze modelul entry-level în fața altor camere din segmentul său. Dar să vedem punctul care sunt avantajele și dezavantajele pe care le-am observat.

Puncte tari

 • Raport preț/calitate excelent;
 • Calitate bună a imaginilor video în special în timpul momentelor crepusculare: apus și răsărit – acolo unde multe dintre camere întâmpină probleme;
 • Și din punct de vedere optic calitatea imaginilor este foarte bună: n-am remarcat nici aberații cromatice evidente, nici lens flare agresiv;
 • Calitate bună a construcției corpului;
 • Se regăsesc funcțiile de bază care să-ți permită să faci orice montaj video: filmare, fotografiere și timelapse;
 • Este ușor de folosit, iar funcția QuikCapture te ajută foarte mult;
 • Bateria ține suficient de mult cât să poți folosi camera pe durata unei zile fără să trebuiască să o încarci (desigur, nu vorbim de o utilizare continuă);
 • Sistemul de stabilizare funcționează excelent, mai ales când camera este montată cu ajutorul ventuzei pe mașină sau geamul unui avion sau elicopter;

Verigi slabe

 • Secvențele par să nu fie foarte clare uneori – le-ar mai trebui puțin sharp;
 • Funcția de timelapse e reglată să declanșeze prea rapid – ar fi fost mai util să fotografieze la 5 secunde, decât din jumătate în jumătate de secundă;
 • Nu poți detașa camera de carcasă, deci nu-i poți schimba bateria. Rămâne de văzut dacă se poate înlocui în service doar carcasa în cazul în care se sparge;
 • Se livrează cu puține acceosorii. Tare bine ar fi fost dacă ar fi venit în pachet și cu o montură pentru trepied;
 • Accesoriile sunt în continuare destul de scumpe. Te ajung aproape cât camera dacă alegi să iei o ventuză, o talpă pentru trepied și un card bun de memorie;

Concluzie: Noul GoPro Hero este o cameră video de acțiune cu un raport preț/calitate excelent capabilă să ofere rezultate bune în majoritatea situațiilor. Este utilă pentru suprinderea momentelor din vacanțe, călătorii și viața de zi cu zi. Poate fi folosită și drept cameră de bord. E o achiziție avantajoasă și care se poate dovedi utilă în multe cazuri.

Nu uitați că dacă vă luați camera puteți face un super timelapse în timpului unui zbor. :)

Noul GoPro Hero este disponibil la prețul de 599 de lei!Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.


18 comentarii


 1.  

  […] Review-ul complet poate fi citit pe Blog de fotografie. […]
 2.  

  […] Review românesc la GoPro Hero, noua cameră de 600 de lei. […]
 3.  
  gropro
  10

  In functie timelapse se poate schimba intervalul de la 0.5 secunde la 1, 2, 5 10, 15 si 30 de secunde. De ce zici ca e blocat la 0.5 secunde? Meniul e usor diferit fata de goprohero 3 white dar se poate schimba.
 4.  

  […] 8. Review-ul GoPro-ului de 600 de lei. Să vă uitați neapărat la clip. […]
 5.  
  florin mogoseanu
  10

  Aveti idee daca gopro hero 4 silver are stabilizare ?
 6.  
  GP Fan
  9.0

  Salut,as dori sa imi cumpar un GoPro si am de ales intre GoPro Hero 3 White Edition si GoPro Hero.Pe care dintre acestea me-ati recomanda sa o achizitionez?Imi puteti da si putine argumente?Multumesc anticipat.
 7.  
  Chelbea
  9.0

  Am patit si eu problema cu blocarea camerei dar chiar in mijlocul actiunii, a pornit dar nu a mai vrut sa raspunda la nicio comanda. Urat sentiment sa nu ai posibilitatea de a scoate bateria pentru a putea sa o refolosesti,
 8.  

  […] mai mare al modelului Hero – de mare succes – lansat în toamna anului trecut (vezi review). Din punctul meu de vedere, GoPro Hero este în momentul de față una dintre cele mai bune […]
 9.  
  Valentina T
  10

  Mă interesează achiziția unui GoPro Hero, știe cineva să-mi spună ce se întâmplă când camera filemază până la epuizarea spațiului de pe card? Suprascrie automat noile imaginii rămânând totuși disponibile ultimile momente filmate până la suprascriere totală sau pur și simplu se oprește când atinge limita maximă a spațiului de memorie…
  Are opțiunea de filamre și încărcare simultană sau nu se mai poate utiliza în modul încărcare… (bănuiesc că se poate încărca prin USB auto…)

  Mulțumesc anticipat pentru orice răspuns :)
  • Avatar of Dragoș Asaftei
    

   În momentul în care se termină spațiul de pe card înregistrarea se oprește. Funcția de rescriere a cardului e prezentă mai des la camerele video auto.
   Se poate filma și încărca simultan printr-un USB auto.

   O zi furmoasă!

Adaugă un comentariu

(necesar)