Am testat:
 

Review Nikon 50mm f/1.8 AF-S, clasicul 50, dar cu motor de focalizare

 
Nikon 50mm f/1/8 AF-S
Nikon 50mm f/1/8 AF-S
Nikon 50mm f/1/8 AF-S

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 749 lei (F64) Verifică prețul la F64 Verifică prețul la Photosetup
 
Calitatea imaginii
9.0


 
Funcții
9.0


 
Ergonomie
9.0


 
Raport preț-calitate
10


 
Nota noastră
9.3
9.3/10


Nota cititorilor
31 note

 

Util pentru


Și pentru D-SLR-urile entry-level fără motor de focalizare inclus.

Mai puțin util pentru


D-SLR-urile cu motor de focalizare și compatibile cu clasicul 50 AF-D la aproape jumătate de preț.


Urmașul clasicului 50 1.8 AF-D, noul obiectiv lansat de Nikon în vara lui 2011 vine drept soluția ideală și cu un raport bun preț/calitate pentru portrete și fotografii în lumină slabă. Obiectivul are motor de focalizare fapt care îl face complet compatibil cu toate D-SLR-urile Nikon de pe piață.
Review adăugat pe 13 octombrie 2013 de

 
Citește review-ul complet
 
 

În urmă cu aproape doi ani Nikon a anunțat lansarea unui nou obiectiv,  Nikon 50mm f/1.8 AF-S, primul astfel de obiectiv cu motor de focalizare încorporat. Acest obiectiv este menit să vină în ajutorul deținătorilor de D-SLR-uri Nikon fără motor de focalizare în corp. Printre aceste modele s-ar încadra D-SLR-urile D3000, D3100, D5000, D5100, D40, D60 etc. Mai jos vă voi prezenta principalele caracteristici ale obiectivului și modul în care s-a comportat acesta în diverse situații, luând în considerare și filmarea cu un aparat D-SLR. Mulțumim Nikon România și SKIN Media pentru posibilitatea de a testa acest obiectiv.

Specificații tehnice – Nikon 50mm f/1.8 AF-S

 • Distanța focală: 50mm (75mm pe format DX);
 • Diafragma maximă: f/1.8;
 • Formula optică: 7 elemente in 6 grupe;
 • Distanța minimă de focalizare: 45cm;
 • Numărul lamelelor diafragmei: 7;
 • Diametrul filtrului: 58mm;
 • Greutate: 185 grame.
Iată ce ne-a plăcut la obiectiv

 • Rapiditatea focalizării și acuratețea acesteia;
 • Inelul de focalizare foarte ușor de folosit;
 • Calitatea optică bună în foarte multe situații;
 • Montura metalică și etanșă;
 • Sharp mare chiar și la diafragme deschise;

Prezentare generală

Nikon oferă acum șansa fotografilor cu D-SLR-uri fără motor de focalizare în corp de a fotografia alături de clasicul obiectiv care a primit un update, Nikkor AF-S 50mm f/1.8. Obiectivul devine ideal în foarte multe situații putând fi folosit la o gamă largă de genuri fotografice. Am realizat peisaje, portrete, close-up-uri, fotografii cu obiectivul întors, fotografii de stradă, fotografii în lumină puternică (contre-jour) etc. Obiectivul s-a comportat foarte bine în mai toate situațiile! Vă voi prezenta mai jos fotografii din genurile fotografice menționate mai sus, dar și fotografii care să demonstreze calitatea optică în anumite situații.

Bokeh

Diafragma obiectivului este alcătuită din 7 lamele, rotunjite, oferind de această dată un bokeh mult mai plăcut și mai cremos, fiind evitate astfel poligoanele cu colțurile relativ bine vizibile. Bokeh-ul se menține foarte plăcut chiar și la f/16, câmpul de profunzime lărgindu-se totuși suficient de mult pentru a cuprinde o întreagă floare, spre exemplu, în focus.

Mi-a plăcut foarte mult că bokeh-ul s-a menținut la fel de plăcut chiar și la filmare. Veți vedea mai jos un clip realizat cu Nikon D7000 și Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G laf/2.8, cu o calitate foarte bună. Aceeași calitate o veți regăsi și în fotografiile de mai jos. Am preferat să nu pun crop-uri doar cu bokeh-ul, pentru a observa mai bine comportamentul obiectivul într-un cadru complet, nu unul restrâns. 

Aberații cromatice

Obiectivele prime sunt renumite pentru o calitate optică deosebită. Din păcate, tot aceste obiective, la diafragme deschise (la diafragma maximă de exemplu) prezintă anumite defecte optice, printre care se regăsesc și aberațiile cromatice. Din fericire însă, noul obiectiv Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G, rămâne neutru la aberațiile cromatice începând cu f/3.5 – 5. Bineînțeles, acestea mai sunt prezente în anumite părți ale cadrului, însă nu sunt foarte vizibile. Mai jos veți putea regăsi o serie de crop-uri la 60% ale unor fotografii realizate împotriva luminii (contre-jour). Nu e recomandat să realizați fotografii în astfel de condiții, însă uneori nu aveți de ales.

Este de remarcat calitatea optică, în special datorită straturilor anti-reflex, anti-distorsiuni, care au fost adăugate pe lentilele obiectivului. Astfel nu veți avea probleme dacă veți fi nevoit să fotografiați în lumină puternică. Dacă treceți de la un obiectiv de kit această calitate vă va mulțumi enorm de mult și veți observa cu ușurință diferența dintre un obiectiv prime și unul zoom.

Fotografia din stânga, de exemplu, a fost realizată în miezul zilei cu f/16 în direcția soarelui, acesta fiind blocat într-o mică măsură de crengile unui copac. Se poate observa flare-ul din partea dreaptă a cadrului, flare care ar putea deveni uneori deranjant, însă doar în anumite condiții de iluminare. Dacă veți fotografia din alt unghi sau veți încadra altfel veți observa că flare-ul va dispărea uneori în totalitate. 

Macro și close-up

Nefiind un obiectiv macro dedicat nu se poate obține un raport de mărire care să ajute încadrea fotografiilor în acest gen fotografic, macro. Chiar și așa am reuști să obțin câteva fotografii close-up foarte drăguțe, sau chiar și unele macro folosindu-mă de tehnica obiectivului întors (inversat). Mi-a plăcut foarte mult că am reușit să obțin detalii bune și cadre sharp chiar și la f/2.8, o valoare a diafragmei nu tocmai recomandată pentru aceste genuri fotografice.

Fotografia mea preferată close-up realizată cu Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G este cea de mai jos. Deși a fost realizată în miezul zilei am avut noroc să am parte de o lumină foarte plăcută prin intermediul unui joc de umbre și contraste. Deși lumina se reflecta din spate foarte puternic acest lucru nu a afectat calitatea fotografiilor. Unele obiective ar fi avut tendința de a intensifica efectul aberațiilor cromatice sau ale altor defecte optice.

Fiind extrem de pasionat de tehnica obiectivului inversat am încercat să o aplic și la noul Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G. Am fost foarte mulțumit de rezultate! Vechiul obiectiv avea tendința să creeze un oarecare flare în centrul cadrului în lumină puternică. Cu noul obiectiv am reușit să evit această problemă și să obțin cadre precum cel de mai jos. Sunt conștient că nu acesta a fost scopul pentru care a fost creat obiectivul, însă poate deveni o soluție foarte ieftină de realizare a fotografiilor macro cu un obiectiv care nu e dedicat acestui gen fotografic. 

Portrete și fotografii de stradă

Obiectivul cu această focală poartă și denumirea de obiectiv al portretelor. Din păcate nu am realizat o ședință foto dedicată, însă am apucat să fotografiez câteva persoane în vârstă și niște copilași. Rezultatele au fost foarte asemănătoare cu cele ale clasicului obiectiv, Nikkor AF-D 50mm f/1.8, însă bokeh-ul mai cremos și-a făcut simțită prezența. Deși lumea era foarte puternică, de și fundalul era încărcat, am reușit să obțin un echilibru foarte plăcut.

Portretul alăturat a fost realizat cu f/1.8. Spre surprinderea mea și probabil a multor persoane, deși fotografia a fost realizată la diafragma maximă, claritatea (sharp-ul) este foarte mare. Chiar și cu crop 100% detaliile se văd foarte bine. Sharp-ul se intensifică la f/4 unde câmpul de profunzime e suficient de mare pentru a cuprinde un număr mare de detali.

Obiectivul devine ideal și pe format FX unde unghiul de cuprindere va fi mult mai mare și acesta s-ar putea dovedi util și în alte genuri fotografice, precum fotografia de stradă. Desigur, și pe format DX e abordabil acest gen fotografic cu obiectivul Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G, însă uneori veți simți nevoia de ceva mai wide.

Mai jos vă voi prezenta și fotografia de stradă care îmi place cel mai mult. Deși lumina nu era foarte prielnică și se creeau contraste puternice, am reușit să obțin acest cadru plăcut, care surprinde o femeie în vârstă în fața unei biserici catolice din Odorheiu-Secuiesc. 

Construcție

Noul obiectiv Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G vine în pachet alături de parasolarul HB-37capacul frontal/posterior, certificatul de garanție, manual de utilizare și husă dedicată. Împreună cu parasolarul obiectivul se simte foarte bine în mână și e comod de folosit din mai toate pozițiile, chiar și fără un grip. Construcția solidă oferă o mai mare încredere utilizatorilor, obiectivul părând deseori impenetrabil. (bine, la modul superlativ spus).

Inelul de focalizare se mișcă foarte fin și e perfect pentru filmare sau focalizare manuală deoarece, folosindu-vă de display-ul destinat distanței de focalizare, veți obține o acuratețe mult mai mare. Ați putut vedea în filmul de mai sus, în penultimele secvențe, finețea cu care se poate roti inelul de focalizare. Obiectivul prezintă un buton comutator între focalizarea A/M (automată cu posibilitate de rotire manuală) și focalizarea manuală.

Montura este metalică și etanșă, asigurându-vă siguranță împotriva particulelor de praf și a altor impurități care vă pot păta senzorul sau oglina/pentaprisma. Grupul optic este constituit din 7 elemente în 6 grupe, fiecare dintre ele fiind tratate cu straturi speciale împotriva distorsiunilor/aberațiilor cromatice etc.

Concluzii

După câteva zile de testare, per total, obiectivul mi s-a părut a fi extrem de bun în anumite situații, fiind soluția ce îi poate salva pe utilizatorii D-SLR-urilor Nikon entry-level, având acum parte de clasicul obiectiv, însă cu motor de focalizare încorporat.

Din fericire obiectivul nu m-a dezamăgit deloc în aceste zile. Dacă ar fi un lucru care nu mi-a plăcut (nu m-a deranjat însă) ar fi acela că, uneori, viteza de focalizare și acuratețea scade, mai ales dacă lumina e foarte puternică și soarele e în cadru. Totuși, acest lucru e normal la majoritatea obiectivelor.

În concluzie, obiectivul Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G, mi se pare obiectivul ideal în special pentru utilizatorii de D-SLR-uri Nikon entry-level, dar nu numai (obiectivul excelează și pe full-frame, spre exemplu) utilizatori ce se pot bucura acum de focalizarea automată pe clasicul obiectiv. Sunt convins că acest obiectiv ar reprezenta soluția cea mai bună chiar și pentru utilizatorii de D-SLR-uri mid-level sau pro, deoarece calitatea fotografiilor obținute va excela în multe situații.

Obiectivul Nikon 50mm f/1.8 G AF-S este disponibil la F64 și Photosetup la prețul de 999 de lei.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.


 1.  
  MACOVEI VASILE
  10

  TESTUL A FOST SINCER ȘI PE ÎNȚELESUL TUTUROR.

Adaugă un comentariu

(necesar)