cat-menu » Review Olympus Stylus 1, compact cu zoom 10x și f/2.8 constant
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Review Olympus Stylus 1, compact cu zoom 10x și f/2.8 constant

 
Olympus Stylus 1
Olympus Stylus 1
Olympus Stylus 1

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 2.899 de lei Verifică prețul la F64
 
Calitatea imaginii
8.0


 
Funcții
9.0


 
Ergonomie
9.0


 
Raport preț-calitate
9.0


 
Nota noastră
8.8
8.8/10


Nota cititorilor
3 note

 

Util pentru


Travel light și înlocuirea unui D-SLR în călătorii, vacanțe și pentru fotografii de natură.

Mai puțin util pentru


Fotografii în lumină slabă la ISO mai mare de 1.600.


Olympus Stylus 1 este un aparat compact care preia o mare parte din funcțiile unui D-SLR sau mirrorles. Având zoom optic 10x și f/2.8 constant devine versatil în majoritatea situațiilor.
Review adăugat pe 17 ianuarie 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

Compact cu zoom 10x și f/2.8, senzor măricel și sistemul de stabilizare de pe OM-D. Sună tentant!”, îmi zic. Apoi a urmat aproape o săptămână în care am testat noul Olympus Stylus 1, un aparat compact lansat în octombrie 2013. Noul model este fratele mai mic și compact al celebrului OM-D care a ridicat de-a lungul timpului standardele în segmentul mirrorless.

Olympus Stylus 1 este un aparat foto compact din gama premium cu design compact și solid. Oferă o gamă largă de controale manuale și vine cu un obiectiv all-around luminos. Practic e ca și cum ai lua un mirrorless cu un asfel de obiectiv și l-ai face mult mai mic. Desigur, există anumite diferențe pe care le vom vedea în continuarea articolului. Să începem cu specificațiile tehnice.

Specificații tehnice – Olympus Stylus 1

 • Senzor BSI-CMOS de 12 megapixeli (e un senzor destul de mare, de 1/1.7 inchi);
 • Obiectiv de 28-300mm f/2.8 cu zoom optic de 10.7x – faptul că are f/2.8 pe toată plaja focală îl face luminos și bun de utilizat în situații condiții de iluminare slabă;
 • Wireless încorporat;
 • Display LCD articulat de 3 inchi și 1 milion de puncte;
 • Sistem de stabilizare pe 5 axe preluat de la OM-D, aparat cu al cărui design se aseamănă foarte mult;
 • Sistem de procesare a imaginii TruePic VI;
 • Sensibilitate ISO cuprinsă între 100 și 12.800;
 • Distanța minimă de focalizare de 5cm în modul macro;
 • 25 de puncte de focalizare;
 • Vizor electronic cu 1.4 milioane de puncte;
 • Timpul de expunere cel mai lung e de 60 de secunde (interesant, la majoritatea aparatelor e de 30 de secunde);
 • Sincronizare a bliț-ului cu până la 1/500s (încă un plus, multe aparate se duc abia până la 1/250s);
 • Filmare full HD la 30p;
 • Greutate de 402 grame (e un aparat compact, solid).

Puncte tari

 • Diafragma de f/2.8 pe toată plaja focală;
 • Vizorul de înaltă calitate;
 • Senzorul care se comportă bine mai ales până la ISO 1.600;
 • Corpul compact, dar solid;
 • Zoom-ul foarte lin în timpul filmării;
 • Sistemul wireless încorporat.

Verigi slabe

 • Calitate nu foarte bună a imaginii peste ISO 1.600;
 • Focalizare imprecisă în timpul filmării;
 • Diafragma minimă e de doar f/8, ar fi fost util f/11 sau 16, spre exemplu.

După o săptămână în care am fotografiat cu el am ajuns la concluzia că e un aparat extrem de potrivit pentru fotografii documentare din călătorii și vacanțe. E mic și nu atrage atenția, iar caracteristicile tehnice îți dau încrederea pe care ți-o poate da un D-SLR entry-level. Iar asta contează enorm de mult. Să mai vedem câteva fotografii de produs cu Stylus 1 și apoi ce-am realizat cu el în perioada de test. 

 

Primele fotografii și impresii

Să începem cu construcția aparatului. Stylus 1 e gândit în așa fel încât să-l poț utiliza rapid și în modul complet manual. În ajutorul acestui lucru vin trei părți ale corpului: inelul de la baza obiectivului, rotița de pe partea de sus a aparatului și levierul din dreapta obiectivului. Ce fac fiecare dintre ele? Sau ce pot să facă?

Poți să atribui câte o funcție fiecăruia. Eu le-am reglat așa: controlul diafragmei pentru inelul de la baza obiectivului, controlul expunerii pentru rotița de sus și trecerea la focalizare manuală pentru levierul din față. Partea și mai frumoasă e că atunci când controlezi diafragma din inel acesta se rotește în trepte, simți cum se blochează la valoarea aleasă. Situația se schimbă când alegi să focalizezi manual. Inelul se mișcă fin și ți se permite astfel o focalizare precisă.

Ne-a mai plăcut și vizorul care redă foarte bine culorile și prin care se vede bine indiferent de condiții.

Trecând acum la calitatea imaginii, primele fotografii pe care le-am realizat cu Olympus Stylus 1 au fost imediat după ce l-am preluat de la F64Am fotografiat Parcul Izvor și Casa Poporului din București. Aici am avut primele contacte cu zoom-ul mare al aparatului și am realizat și primele close-up-uri la f/2.8. Pe timpul zilei, într-o cu soare puternic, dar cu pâclă în atmosferă, aparatul compact s-a descurcat foarte bine. Ba chiar și în contra lumină a reușit să redea bine detaliile din zonele umbrite.

Am observat că are o latitudine dinamică mare, fapt care îl avantajează în situații precum cea descrisă mai sus. Haideți să privim fotografiile. 

 

Fotografii de noapte – ISO 1.000 – 1.600

Dacă fotografiați pe timp de noapte sau în lumină slabă și alegeți o sensibilitate ISO de până la 1.600 rezultatele vor fi utilizabile fără nicio problemă. Dacă depășiți ISO 1.600 imaginea va avea un aspect pixelat, iar detaliile vor părea comprimate. Dar nu-i o problemă atât de mare, pentru că diafragma de f/2.8 vă permite să mențineți ISO-ul scăzut în destul de multe condiții.

Totuși, dacă lumina nu-i de partea voastră și fotografiați un subiect static atunci puteți fotografia cu un timp mai lung de expunere din mână. Datorită stabilizatorului optic pe 5 axe fotografierea din mână cu timp lung de expunere devine mult mai ușoară. Eu am realizat fotografii din mână chiar și cu 1/5s și n-am avut nicio problemă. 

 

Fotografii de natură – Peisaje, veverițe și pescăruși

Într-una din duminicile cu soare din acest an, singura de fapt, am mers în Parcul Herăstrău să mai fac câteva teste cu Stylus 1. Am fotografiat veverițele, câteva peisaje cu lacul și apoi pescărușii. Pentru pescăruși și veverițe zoom-ul de 10x mi-a fost extrem de folos, iar rezultatele le veți vedea mai jos.

Atât timp cât lumina este de partea voastră, rezultatele la 10x și f/2.8 sunt de o calitate foarte bună. Iar stabilizatorul de imagine vine în ajutor și de această dată. 

 

Efectele de imagine – Picture Art

Modul Picture Art vine în ajutor cu 7 variante de procesare în timp real a imaginii. Vezi pe display cum va arăta imaginea ta gata editată. Personal nu văd utilitatea acestor moduri pe niciun aparat (nu e vina Olympus, e vina pieței care a obișnuit așa utilizatorii). Le-am testat de curiozitate, iar rezultatele care pot fi obținute cu ele arată așa. Sfatul meu ar fi să realizați cadrele fără un astfel de efect (în mod JPEG sau RAW) și să exersați tehnicile de procesare printr-un soft dedicat (Lightroom, Photoshop). 

 

Testul video și al stabilizării optice

Testând modul în care filmează aparatul am testat și stabilizarea optică. E unul dintre punctele forte ale lui Stylus 1. Stabilizarea funcționează excelent, iar la zoom 10x se simte foarte, foarte bine. Uneori ai impresia că te joci cu un steadycam invizibil, atât de bine se comportă sistemul de stabilizare.

Și în ceea ce privește filmarea rezultatele sunt bune. Uneori aparatul are tendința să subexpună, iar focalizarea fluctuează destul de mult până se stabilizeze. Asta se întâmplă la subiectele care se mișcă repede și la cadrele în contra lumină. În rest secvențele ies bine. Priviți filmulețul pe care l-am realizat.

 

Concluzii

Olympus Stylus 1 este un aparat foto compact extrem de versatil. Zoom-ul optic mare și diafragma deschisă pe toată plaja focală îl fac un aparat excelent mai ales pe timp de zi pentru fotografie de stradă, natură și fotografii din călătorii. Îl văd înlocuitorul ideal pentru un D-SLR, mai ales în călătorii. Aș prefera să am cu mine doar Stylus 1-le de foarte multe ori. E mic, rapid și-mi oferă tot ce am nevoie pentru fotografii reușite în în vacanțe, spre exemplu. 

Summary
Reviewer
Dragos Asaftei
Review Date
Reviewed Item
Olympus Stylus 1
Author Rating
4


Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei