Am testat:
 

Review Olympus XZ-2, compact accesibil cu obiectiv luminos

 
Olympus XZ-2
Olympus XZ-2
Olympus XZ-2

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 1.299 de lei Verifică prețul la F64
 
Calitatea imaginii
9.0


 
Funcții
8.0


 
Ergonomie
9.0


 
Raport preț-calitate
9.0


 
Nota noastră
8.8
8.8/10


Nota cititorilor
30 note

 

Util pentru


Fotografii de natură, vacanță și călătorii.

Mai puțin util pentru


Situații în care lumina este foarte puternică deoarece timpul minim de expunere este de 1/2000s.


Olympus XZ-2 este un aparat foto compact cu un obiectiv luminos și zoom optic 4x care oferă o separare bună a subiectului de fundal și fotografii reușite chiar și în lumină slabă.
Review adăugat pe 10 februarie 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

De mai bine de doi ani a luat amploare pe piața foto o nouă categorie de aparate, compactele premium cu obiective luminoase. Principala problemă a aparatelor compacte apare atunci când vine vorba de fotografierea în lumină slabă și la sensibilități ISO ridicate. Acest lucru se întâmplă din cauza senzorului de dimensiuni mici care se regăsește pe majoritatea aparatelor de acest fel. Pixelii sunt mult mai comprimați (a se citi „înghesuiți”), motiv pentru care calitatea imaginii scade semnificativ în condiții dificile de iluminare.

Așa au luat naștere aparatele foto compacte cu obiective luminoase. Ce-i drept e mult mai simplu să mărești diafragma unui obiectiv decât să-i îmbunătățești senzorul, deși logic ar fi invers, cel puțin în primă fază. Revenind, aparatul pe care l-am testat la sfârșitul lunii ianuarie face parte exact din această categorie, a compactelor cu obiective luminoase.

Olympus XZ-2 e unul dintre primele astfel de modele, fiind lansat în toamna lui 2012. Am ales să-l testăm tocmai din acest motiv, dar și pentru că e unul dintre cele mai accesibile de pe piață. În mod normal costă undeva la 2.000 de lei, dar în această perioadă (februarie, 2014) este la jumătate de preț. Dar haideți să vedem ce știe și cum s-a comportat pe durata testului.

Specificații tehnice – Olympus XZ-2

 • Senzor CMOS de 12 megapixeli și dimensiunea de 1/1.7 inchi (e un senzor mare care oferă o calitate bună a imaginii);
 • Obiectiv cu zoom optic 4x și distanța focală de 28-112mm cu f/1.8-2.5;
 • Filmare full HD la 30p;
 • Stabilizare optică a imaginii pe 3 axe;
 • Bliț încorporat cu o rază de acoperire de până la 8.6 metri;
 • Card SD/SDHC;
 • Sensibilitate ISO de la 100 la 2.500, extinzându-se până la 12.800;
 • Timp minim de expunere de 1/2000s, timp maxim de 60s;
 • Moduri manuale de fotografiere;
 • Greutate de 346 de grame.

Puncte tari

 • Obiectiv luminos pe toată plaja focală;
 • Senzor mare comparativ cu cele de pe alte aparate compacte;
 • Focalizare continuă corectă în timpul urmăririi subiectului;
 • Sistem de stabilizare optică pe trei axe;
 • Inelul de la baza obiectivului cu care poți controla diafragma foarte rapid;
 • Plajă dinamică largă;
 • Construcție solidă;

Verigi slabe

 • Timpul minim de expunere de doar 1/2000s;
 • Sunetul sistemului de focalizare se aude uneori în secvențele filmate;
 • Zoom-ul se face relativ lent.

Iată și câteva fotografii pe care i le-am realizat înainte de-al testa în fel și fel de condiții. Să știți că este atât de solid pe cât pare, iar grip-ul acela face aparatul să stea bine chiar și în mâini mari. 

Primele fotografii – Fotoreportaj în Parcul Tineretului

Erau -12 grade Celsius afară când am ieșit la fotografiat, iar acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care am ales să realizez atunci primele fotografii. Îmi doream să văd dacă aparatul își schimbă comportamentul atunci când e adus față în față cu frigul. Deși în toate cărțile aparatelor nu se recomandă utilizarea acestora la temperaturi sub zero grade, consider că o cameră foto ar trebui să funcționeze în orice situații. Fotografii nu faci doar atunci când e cald și ești în tricou.

Ei bine, așa cum mă și așteptam, Olympus XZ-2 n-a avut nicio problemă în a fotografia în frig. Singurul care înghețase eram eu. Am ajuns așadar în Parcul Tineretului unde am fost tare bucuros să văd că erau mulți, foarte mulți copii de toate vârstele care veniseră la săniuș. Mi-am zis că-i ocazia perfectă să fotografiez asta, dar și să filmez (vedeți mai jos clipul realizat).

Testul principal pe care a trebuit să-l treacă aparatul a fost cel al focalizării continue precise pe subiecte aflate în mișcare. Pe copiii care se dădeau în viteză pe sănii, pungi și toate cele. Iar testul acesta l-a trecut cu brio. A ezitat de câteva ori la zoom 4x, dar nu semnificativ de mult și nu întotdeauna, în sensul că din 5 cadre am ratat unul. Așa cum ziceam și mai sus, sistemul de focalizare e precis și e capabil să dea randament atunci când vine vorba de urmărit un subiect în acțiune. 

Peisaje de iarnă

N-am avut ce să-i reproșez. L-am pus pe modul A (prioritate diafragmă), am lăsat diafragma pe la f/4, ISO cât mai mic și am ales o compensare a expunerii de +0,7EV. Apoi toate fotografiile au ieșit exact așa cum mi-aș fi dorit. Detaliile sunt redate bine, iar plaja dinamică este una foarte largă comparativ cu alte aparate din același segment.

Am rămas plăcut surprins când am fotografiat pe Lacul Morii din București și am văzut că am atât de multe detalii pe întreg cadrul, în contextul în care aveam (așa cum vedeți în cadrele de mai jos) un soare destul de puternic în partea de sus și lumină destul de slabă în partea de jos. S-a descurcat bine să echilibreze lumina de pe cele două planuri.

Totuși, nu mi-a plăcut că timpul de expunere minim e prea mare, totuși. La 1/2000s cam arzi fotografiile pe lumină puternică, chiar dacă ai ISO 100. Iar diafragma nu poate fi închisă mai mult de f/8. Chiar și în condițiile astea am scos fotografii arse, mai ales când voiam să fotografiez cerul. Partea bună e că aparatul are un filtru ND digital care mai salvează din situație, dar ar fi fost totuși util un timp minim de expunere de măcar 1/4000s și, de ce nu, o diafragmă care să se închidă până la f/11. 

Și pentru că vorbeam de plaja dinamică, iată câte detalii am reușit să recuperez în postprocesare (Adobe Lightroom, editare simplă, rapidă) dintr-o fotografie arsă. 

Fotografii close-up

Redă bine și detaliile. Am observat că poți obține cel mai ușor cadre close-up reușite fotografiind la capătul wide (fără zoom) și apropiindu-te de subiect cât mai mult. Te poți apropia până la aproape 2-3 centimetri. Desigur, apar distorsiuni, dar nu sunt semnificative. Merită compromisul, totuși. De multe ori n-am reușit să focalizez cât de repede aș fi vrut pe un subiect aflat relativ aproape de aparat atunci când am încercat la zoom 4x.

Majoritatea fotografiilor close-up pe care le veți vedea sunt făcute așa cum am zis, la capătul wide și cât mai aproape de subiect. Cadrele sunt sharp chiar și la f/1.8. Primele cadre așa sunt realizate, iar restul pe la f/2.5 sau f/2.8. Puteți folosi oricum cu încredere aparatul la deschiderea maximă a diafragmei. Şi să ştiţi că n-am văzut mai deloc aberații cromatice. Aproape deloc. Mare plus pentru asta! 

Cu și fără bliț în fotografiile close-up

Iată și câteva teste ale blițului. El se ridică destul de mult în comparație cu mărimea aparatului și s-ar putea să obțineți tot felul de umbre diferite (unele în sens pozitiv, altele în sens negativ) atunci când fotografiați. Totuși, în majoritatea cazurilor am văzut că rezultatele sunt în favoarea fotografului, iar faptul că blițul se ridică așa mult vine în ajutor.

Priviți testele făcute. Mi-a fost greu de multe ori să fac blițul să declanșeze pentru că pe modul automat, de exemplu, aparatul găsea indiferent de lumină o soluție potrivită ca să expună bine și să nu folosească blițul. Am închis toate luminile și m-am dus în cel mai întunecat loc din casă și așa am reușit să-l „oblig” să folosească blițul de unul singur. 

Fotografii pe timp de noapte

Și acum testul ISO. Sfatul meu dacă vă luați XZ-2 să fotografiați pe timp de noapte cu ISO de până la 1.600-2.500. Până la aceste valori se comportă foarte bine. Mai sus de ele granulația (zgomotul, puriceii) începe să se vadă destul de puternic.

Iată câteva fotografii pe care le-am realizat într-o seară cu ceață (asta amplifică zgomotul destul de mult). Cadrele sunt majoritatea realizate la ISO 2.000-3.200. Cele alb-negru sunt transformate rapid ca să vedeți ce puteți obține dintr-o fotografie în care zgomotul ar fi fost altfel, poate, deranjant.

Și încă un sfat. Dacă fotografiați noapte mergeți cu încredere! pe modul Automat. Își face treaba excelent. Păstrează ISO-ul jos, deschide diafragma, alege o expunere corectă, nu foarte lungă, dar nici prea scurtă, iar fotografiile ies exact așa cum ar trebui. Mare, mare plus pentru cum funcționează modul Automat mai ales în lumină slabă! Dacă n-aș fi vrut să experimentez anumite lucruri cred că aș fi fotografiat doar pe acest mod. Sincer. 

Art – Efectele speciale

N-am înțeles niciodată existența filtrelor pentru efecte speciale pe aparatele foto. Poate sunt subiectiv, dar nu prea le văd rostul, mai ales că majoritatea nu fac nimic altceva decât să afecteze calitatea imaginii. Acest lucru e universal valabil și până acum nu știu dacă am văzut mai mult de 1-2 aparate care să reproducă bine, chiar foarte bine, aceste efecte/filtre pe fotografii.

Olympus XZ-2 aplică filtrele într-un mod acceptabil, dar nu excelează. Din punctul meu de vedere nu e un criteriu de diferențiere, motiv pentru care vă voi arăta fotografiile și vă rog să nu luați în calcul acest aspect atunci când achiziționați un aparat foto.

Sunt 10 efecte speciale în acest meniu, iar ele arată cam așa. 

Test video – La săniuș în Parcul Tineretului

Mi-a plăcut mult cum a filmat. Stabilizarea funcționează cum trebuie, culorile sunt redate natural ca și în fotografii, expunerea se face corect, iar trecerea de la o valoare la alta nu se face brusc.

Singurul lucru care m-a deranjat uneori a fost fă sunetul sistemului de focalizare se auzea în filmare. Lucrul ăsta ține de faptul că în 2012 sistemul de focalizare de pe aparatele Olympus nu era încă atât de silențios. Desigur, sunetul nu este puternic sau deranjant, dar se aude uneori.

Concluzii și alte fotografii de test

Olympus XZ-2 e un aparat foto compact pe care-l recomand pentru fotografia de călătorie sau de vacanță, pentru fotografiile de natură și fotoreportaje. Îl văd un bun aparat pentru fotografiat zi de zi în fel și fel de situații și asta pentru că e mic, iar calitatea imaginilor este una bună. Vorbim desigur de o calitate bună conturată totuși de niște limitări pe care le au toate aparatele compacte.

XZ-2 îți permite să folosești modul Automat cu încredere, oferă o separare bună a subiectului de fundal datorită deschiderii mari a diafragmei, iar sistemul de stabilizare pe trei axe te lasă să fotografiezi cu timpi lungi de expunere fără să obții fotografii mișcate. Olympus XZ-2 este disponibil în momentul de față la F64 la prețul de 1.299 de leiÎți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.


Adaugă un comentariuFii primul care adaugă un comentariu!


Adaugă un comentariu

(necesar)