cat-menu » Review Samsung Galaxy Note 3, camera foto a unui smartphone de top
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Review Samsung Galaxy Note 3, camera foto a unui smartphone de top

 
Samsung Galaxy Note 3
Samsung Galaxy Note 3
Samsung Galaxy Note 3

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 2.859 lei (evoMAG) Verifică prețul la eMag Verifică prețul la evoMAG
 
Calitatea imaginii
8.0


 
Funcții
9.0


 
Ergonomie
8.0


 
Raport preț-calitate
8.0


 
Nota noastră
8.3
8.3/10


Nota cititorilor
7 note

 

Util pentru


Situații în care ai nevoie de un telefon cu un display generos, cameră foto pe măsură și specificații tehnice de vârf.

Mai puțin util pentru


Utilizatorii care își doresc un telefon de dimensiuni mai mici.


Dacă ai nevoie de un telefon cu ecran mare, performanțe tehnice pe măsură și o cameră la fel de bună, Samsung Galaxy Note 3 este alegerea potrivită în momentul de față.
Review adăugat pe 11 noiembrie 2013 de

 
Citește review-ul complet
 
 

În ultima săptămână am testat camera foto a unui dintre cele mai performante smartphone-uri din momentul de față de pe piață. Este vorba de Samsung Galaxy Note 3, una așa denumit phablet care vine drept o soluție potrivită atunci când ai nevoie de un telefon performant cu un ecran mare și pe care să-l poți folosi atât în scopuri business, cât și strict personale.

Noi i-am testat camera, iar ceea ce a ieșit veți putea vedea mai jos. Dar să începem întâi cu specificațiile tehnice generale ale telefonului și cele esențiale pentru camera sa foto. :-)

Specificații tehnice – Camera foto

 • Procesor quad-core de 2.3 GHz și 3GB memorie RAM;
 • Android 4.3;
 • Ecran de 5.7 inchi cu rezoluție full HD;
 • Cameră foto cu senzor de 13 megapixeli;
 • Obiectiv cu diafragma de f/2.2;
 • Distanța focală de 31mm;
 • Fotografiere în rafală 20 de cadre în aproape 3 secunde;
 • Sensibilitate ISO cuprinsă între 50 și 1.000;
 • Funcții principale: HDR, Panoramă, Foto surround, Înfrumusețare față, Fotografie animată și Fotografie de acțiune.

 

Puncte tari

 • Te poți apropia destul de mult de subiect la fotografiile close-up;
 • Panoramele sunt bine legate, iar expunerea este bine păstrată pe întreg planul;
 • HDR-ul dă rezultate bune pe timp de zi și cu soarele în față;
 • În contralumină la apus razele soarelui se văd foarte bine;
 • Calitatea bună a detaliilor chiar și la zoom 100% din rezoluția maximă.
Verigi slabe

 • Fotografiile pe timp de noapte nu se ridică întotdeuana la măsura așteptărilor;
 • Expunerea nu se face atingând ecranul în zona dorită, ci se realizează automat printr-o medie din întreg cadrul;
 • La apus HDR-ul nu dă prea mare randament.

Fotografii de noapte

Primele fotografii pe care am apucat să le realizăm cu Note 3 au fost la momentul apusului și imediat după. Am fotografiat în centrul Bucureștiului, prin zona Unirii, mergând apoi spre Ateneul Român. Cred că am început testând telefonul direct la partea cea mai dificilă, fotografierea în lumină slabă.

Și am observat anumite lucruri. Atunci când e complet noapte și fotografiezi un cadru cu luminile orașului, spre exemplu, telefonul procesează automat fotografia reducând zgomotul de imagine. E un avantaj pentru că se îmbunătățește într-o proporție destul de mare calitatea fotografiei. Pe de altă parte se lungește destul de mult timpul, cam cu două secunde, până când să poți realiza următoarea fotografie. Oricum, e binevenită funcția.

De asemenea am mai observat că virează culorile spre o nuanță mai rece, mai albăstruie. La fel, treaba asta-i cu dus și întors. Când fotografiezi luminile gălbui ale orașului e foarte ok, dar când ai de fotografiat ceva care e deja într-o nuanță rece există șansa ca tonalitatea să-i fie accentuată.

În afară de aceste două situații care vin fiecare în parte cu câte un avantaj și dezavantaj, considerăm că s-a descurcat bine camera telefonului până aici.

Pe timp de noapte telefonul ridică destul de mult sensibilitatea ISO, de aici și nevoia de a compensa zgomotul prin procesarea de care spuneam mai sus. Am observat că multe dintre fotografiile de noapte sunt realizate cu ISO 640, 800 sau chiar și 1000. E totuși ok pentru că alege un timp de expunere suficient de scurt pentru a îngheța acțiunea care se petrece, dar suficient de lung (în combinație cu ISO-ul ridicat) pentru a oferi o luminozitate potrivită. Haideți să vedem fotografiile pe care le-am realizat pe timp de noapte. :-) 

 

Fotografii la apus

Următorul test a fost fotografiatul apusului. E unul dintre cele mai importante teste pentru mai toate camerele pentru că solicită cel mai mult senzorul. Exponometrul are de-a face cu două zone din cadru luminate exact opus. Întâi este cerul foarte puternic luminat, iar apoi e planul solului unde lumina e foarte slabă. Camera trebuie astfel să facă o medie pentru a expune relativ corect ambele zone.

Bine, depinde și de cât din ambele zone încadrezi în fotografie. Dacă vei avea preponderent cer, expunerea va fi făcută pe cer, iar solul va fi subexpus și invers. Dacă vei avea un echilibru între cele două planuri expunerea va fi făcută în așa fel încât să fie relativ uniformă. Spun relativ pentru că e greu pentru orice senzor să facă asta, mai ales pentru unul de pe camera foto a unui telefon mobil.

Rezultatele le vedeți mai jos. Culorile-s destul de reci, iar cerul este complet ars. Cu asta te alegi dacă ai sol două treim din cadru. Totuși, rezultatul e mulțumitor. Multe telefoane ar fi subexpus mai mult și nu s-ar fi înțeles mare lucru din ce e pe planul terestru. 

 

Fotografii în contralumină

Test asemănător cu celui de mai de sus, fotografiatul în contralumină solicită camera atât din punct de vedere ale expunerii, cât și al calității optice prin reflexiile care apar sau nu în funcție de obiectiv. Fotografiind cu Note 3 în cu soarele în față n-am avut parte de reflexii deranjante care să apară în anumite părți ale cadrului.

În schimb, atunci când am fotografiat în miezul zilei cu soarele în față razele s-au văzut destul de puternic, uneori parcă deranjantă. Situația s-a schimbat când am fotografiat cu soarele în față la apus. Atunci am avut parte de niște raze care s-au văzut tare, tare frumos în fotografii. Iată ce am obținut. :-) 

 

Fotografii close-up

Acesta a fost testul nostru favorit. Camera lui Note 3 te lasă să te apropii foarte mult de subiect, cam la 5 centimetri, așa. Am făcut testul close-up fotografiind câteva flori și chiar și o albină și viespe, ambele rătăcite într-un noiembrie mult prea călduros.

Ne-a plăcut tare mult cum s-a descurcat telefonul în aceste situații. Primește un mare plus din partea noastră. E una dintre camerele de telefoane care face cele mai bune close-up-uri în momentul de față. 

 

Test HDR

Un plus și la HDR, mai ales atunci când e făcut pe la mijlocul zilei și cu soarele în față. Pe lumină mai slabă nu-i foarte evident HDR-ul, nu prea are niciun efect, chiar dacă sunt contraste sau diferențe puternice de lumină între planuri.

Dar pe timp de zi, în schimb, și cu soarele în față se comportă foarte bine și recuperează multe detalii din zonele sub sau supraexpuse. Priviți diferența între o fotografie realizată fără funcția HDR și una cu această funcție activată. :-) 

 

Fotografii panoramice și surround

Panoramele ca panoramele, dar zău că-i tare funcția de fotografie surround pe care au introdus-o cei de la Samsung pe Note 3. Ca să înțelegeți despre ce vorbim, fotografiile surround sunt paorame 360 de grade realizate de jur împrejurul vostru. Țineți telefonul în mână, se realizează un prim cadru de calibrare și apoi sunteți ghidați să fotografiați în jurul vostru. Mai mult decât atât, rezultatul va fi o panoramă 360 HDR. Repet, HDR. Și parcă-i un HDR mai bine făcut decât la funcția dedicată pe care am prezentat-o mai devreme.

Iar panoramele sunt și ele bine realizate. Haideți să vedem câteva panorame și fotografii surround. :-) Evident că încă sunt câteva probleme, uneori, la îmbinarea fotografiilor surround, dar e un început extrem de promițător. Pe noi ne-a încântat mult noua funcție. 

 

Fotografii în rafală și action shot

Note 3 fotografiază în rafală cam cu 6-7 cadre pe secundă. Activând modul de fotografiere în rafală și ținând degetul pe butonul de declanșare puteți realiza 20 de fotografii în aproximativ trei secunde. O serie de fotografii în rafală arată cam așa. 

Iar action shot-urile arată ca-n fotografiile de mai jos. Procedura e simplă și suntem convinși că deja v-ați întâlnit cu ea, mai ales că a început să fie introdusă pe destul de multe smartphone-uri. Camera realizează mai multe fotografii în rafală pe care le suprapune lăsându-vă să alegeți de câte ori să apară subiectul în cadru. Iată cum ne-a ieșit nouă. 

 

Testul blițului

Priviți cadrul comparativ cu un ștrumf supărat ca subiect. Blițul s-a adaptat foarte bine la situație, semn că e ok de folosit și la fotografiile close-up. Multe blițuri au tendința să nu evalueze corect distanța și să ardă subiectele aflate în imediata apropiere a camerei. Blițul de pe Note 3 s-a descurcat bine, spunem noi. :-) 

 

Detalii și crop-uri 100%

Trecând la o inspecție mai detaliată a fotografiilor ne-am decis să salvăm câteva crop-uri 100% din cele patru fotografii pe care le veți veeda mai jos. Găsiți un text, o fotografie în contralumină și un portret al unui motan parcă făcut să stea pentru a fi fotografiat. :-)

Rezultatele zău că sunt mulțumitoare. Senzori mai mari ai multor aparate foto compacte nu reușesc să redea detaliile la rezoluția originală așa cum o face Note 3. Vă prezentăm, deci, penultima parte a testului. 

 

Concluzii

Samsung Galaxy Note 3 are o cameră foto capabilă să ofere rezultate bune în majoritatea situațiilor. Iese în față la fotografiile close-up și cele în rafală și acțiune, dar nu se lasă mai prejos nici la cadrele HDR sau cele surround. Pe timp de noapte rezultatele sunt decente și utilizabile de cele mai multe ori.

Și în încheiere haideți să mai vedem câteva dintre fotografiile pe care le-am realizat cu Note 3. :-) Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei