cat-menu » Review: Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 OS, obiectiv all-around
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Review: Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 OS, obiectiv all-around

 
Sigma 18-300mm f/3.5-6.3
Sigma 18-300mm f/3.5-6.3
Sigma 18-300mm f/3.5-6.3

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 2.176 de lei Verifică prețul la Photosetup
 
Calitatea imaginii
8.0


 
Funcții
8.0


 
Ergonomie
8.0


 
Raport preț-calitate
9.0


 
Nota noastră
8.3
8.3/10


Nota cititorilor
1800 note

 

Util pentru


Fotografie de natură, de stradă ori portrete.


Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 OS este un obiectiv all-around cu un bun raport preț/calitate. Poate fi util pentru fotografii de natură, de stradă ori portrete și are un zoom echivalent de 17x.
Review adăugat pe 6 ianuarie 2015 de

 
Citește review-ul complet
 
 

Sigma a anunțat la Photokina lansarea unui nou obiectiv all-around. După ce relansase cam toată gama de obiective, inclusiv bine cunoscutele 18-200 și 18-250mm, focale deja comune în rândul tuturor producătorilor, Sigma a trecut la pasul următor și a lansat un all-around care ajunge până la 300mm. Desigur că mai sunt obiective similare pe piață, Tamron 16-300 și Nikon 18-300 fiind doar două dintre exemple, însă ambele costă destul de mult, 3.000 de lei, respectiv 4.000, ori din punct de vedere al unui utilizator aflat la început de drum cred că este cam mult.

Nu neg calitatea lor. Sunt convins că Nikon-ul, spre exemplu, vine cu o construcție foarte bună și o optică impecabilă, însă cu un preț destul de mare. Dacă dispui de 4.000 de lei și vrei un obiectiv all-around pentru Nikon, atunci sfatul meu este să alegi modelul 24-120mm f/4 G VR. Este un obiectiv all-around excelent, compatibil pentru full frame (dacă ai de gând să faci trecerea). Desigur, nu ai 300mm, dar ai o foarte bună calitate și garanția că-l poți folosi și dacă faci trecerea de la DX la FX.

Și aici văd foarte bine poziționat noul Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 OS, obiectivul all-around cu care am tot fotografiat în ultimele trei săptămâni. L-am folosit atât pe Nikon D700 (full-frame trecut în modul crop, rezoluței de 6 megapixeli, dificil dacă voiam să mai fac crop), cât și pe Nikon D7000 (cu care a făcut o pereche foarte bună).

Cui i se potrivește obiectivul?

În primul rând pasionaților care vor să călătorească doar cu un singur obiectiv montat pe D-SLR. Care vor să surprindă cadre largi, dar și subiecte aflate la distanțe mari. În al doilea rând pasionaților aflați la început de drum care vor să abordeze toate genurile fotografice. Pentru că asta poți face cu Sigma 18-300. Poți fotografia peisaje, poți face portrete, poți fotografia evenimente sportive, flori și gâze (are un raport de mărire o treime din cel macro, un real avantaj), păsări, animale, iar lista poate fi completată cu orice doriți. E-un obiectiv bun la toate.

Nu e cel mai bun obiectiv calitativ, dacă ești în căutarea sharp-ului la firul ierbii în extremele cadrului, dar e-o variantă foarte bună dacă vrei un obiectiv all-around, accesibil și cu sistem de stabilizare a imaginii care contează. Cât de mult? Suficient cât să poți face o fotografie la 200mm cu 1/20s din mână. În mod normal la 200mm ai avea nevoied e un timp de cel puțin 1/200s ca să obții fotografii clare. Stabilizatorul optic de salvează de câteva trepte bune de expunere. Și te-ajută să ții ISO-ul cât mai jos dacă ai nevoie de detalii multe și „curate” în fotografie.

Dar să trecem la review și la detaliile tehnice.

Specificații tehnice – Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 HSM OS

 • Distanță focală de 18-300mm (27-450mm echivalent 35mm);
 • Diafragmă maximă de f/3.5-6.3;
 • Sistem de stabilizare optică a imaginii;
 • Motor încorporat de focalizare;
 • Distanță minimă de focalizare de 39mm;
 • Raport de mărire de 1:3;
 • Diametrul lentilei frontale de 72mm;
 • 7 lamele de diafragmă;
 • Greutate de 585 de grame.

Din punct de vedere al contrucției obiectivul e destul de solid și se ține bine în mână. Materialul din care e făcut îți dă impresia că e similar metalului. Extins la 300mm devine un obiectiv destul de mare, dar la 18mm se compactează de nu depășește mai mult de 10 centimetri fără parasolar.

Inelul zoom-ului se mișcă un pic cam greu, dar probabil e așa tocmai pentru că obiectivul nu a fost folosit mult. Chiar și așa nu e un dezavantaj, ba din contră: dacă ții aparatul cu obiectivul în jos nu se „extinde” sub propria lui greutate cum se întâmplă la unele obiective, ci rămâne la distanța focală lăsată de tine, fie că e 18, fie că 100mm ori altă valoare intermediară.

Inelul de focus e comod de folosit, însă are o cursă destul de scurtă și trebuie să fii atent dacă vrei să focalizezi manual. Totuși, nu-i un capăt de lume dacă ești puțin atent.

Un alt avantaj la construcție este montura metalică. Obiectivul se „lipsește” astfel bine de montura aparatului și întreg ansamblul devine mult mai rezistent.

În ceea ce privește rezistența la apă/zăpadă, mărturisesc că l-am ținut câteva ore în ninsoare puternică, fără protecție, și nu am avut nicio problemă. În general nu sunt astfel de probleme cu obiectivele, așa că nu mă așteptam ca acum să apară. Mesajul vine drept o constatare și o confirmare pentru calitatea construcției.

Trecând la calitatea imaginii iată câteva serii de fotografii pe care le-am făcut cu obiectivul.

Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 OS poate fi cumpărat de la Photosetup la prețul de 2.176 de lei.

Calitatea imaginii

Utiându-mă la câteva fotografii în detaliu am observat că obiectivul este mai sharp la capătul tele decât la cel wide. Și asta-i bine, pentru că la cadrele largi în general poți închide diafragma și fotografia cu timpi mai lungi de expunere. Desigur, vorbim de o trecere de la f/3.5 la f/5.6, care-i mai mult decât suficientă pentru fotografii sharp, asta dacă te uiți atent, așa cum ziceam mai sus, la firele de iarbă din extremele cadrului. Eu am fotografiat în general la deschiderea maximă a diafragmei și am fost mulțumit (raportat la scopul obiectivului) de calitatea imaginii la capătul wide, chiar dacă nu e așa sharp la ca la cel tele.

Priviți fotografiile următoare. Primul este cadrul original, iar al doilea este cel decupat. Prima fotografie este făcută la 18mm, iar următoarele două la 200, respectiv 300mm.

18mm

Test detalii - Sigma 18-300mm

18mm, crop

sigma-18-300-detalii-2-crop

200mm

Test detalii - Sigma 18-300mm

200mm, crop

Test detalii - Sigma 18-300mm

300mm

Test detalii - Sigma 18-300mm

300mm, crop

Test detalii - Sigma 18-300mm

Dacă la alte obiective all-around situația cu sharp-ul e taman invers (și nu-i în avantajul tău să fie așa), în ceea ce privește contrastul obiectivul se „conformează” gamei și pierde din el pe măsură ce crești distanța focală. Pe la 300mm cadrul devine oarecum plat și te ajută o compensare a constrastul din postprocesare. Nici aici nu-i un capăt de țară, contrast poți adăuga în orice soft de editare fără să fie foarte complicat, doar că acesta este dezavantajul care vine o dată cu mărirea distanței focale și care e destul de estopmat optic.

Probabil că problema e mai puțin evidentă la „frații” mai scumpi de la Tamron și Nikon. Evident, fiecare are plusuri și minusuri, unul dintre minusurile lui Sigma fiind contrastul destul de scăzut la captăul tele. Dar nici asta nu m-a deranjat. 10 secunde a durat să adaug contrast în fotografiile procesate (cele de la finalul review-ului) în Adobe Lightroom.

Gândindu-mă acum, chiar ar fi interesant un test detaliat comparativ între all-around-urile „extreme”, care ajung pe la distanța asta focală. E-o idee pentru un următor articol.

Revenind și discutând puțin despre cadrul cu luna, cu un astfel de obiectiv vă veți impresiona cu siguranță prietenii de pe Facebook. Chiar dacă e de fapt ceva banal, o fotografie cu luna o să strângă aprecieri. Asta-i sigur.

Și pentru că tot vorbim de distanță focală lungă, iată cât e de eficient stabilizatorul de imagine. Fotografia de mai jos este făcută la…

220mm cu 1/20s, f/6, ISO 1250

Test stabilizator de imagine Sigma 18-300

1/20s din mână. La 200mm. Unde „cartea” zice că ar trebui în jur de 1/200s pentru fotografii clare. E eficient și utili stabilizatorul de imagine și te poate salva în astfel de situații. Aici ar fi trebuit să ridic ISO-ul la 2.500 ca să obțin un 1/200s. Îmi apărea și mai mult zgomot de imagine în fotografie.

Un alt avantaj al obiectivului este distanța minimă de focalizare. La 300mm poți focaliza de la 39 de centimetri de subiect (distanța se calculează până la planul senzorului, linie marcată cu un cerc tăiat pe aparat) și ajunge la un raport de mărire de 1:3, o treime din cel macro. E ceva, cred eu. Așa ar arăta o fotografie.

Sigma 18-300mm - Test close-up

Trecând la focalizare, am observat că obiectivul tinde să focalizeze mai greu în punctele din extrema cadrului. Cu cele centrale n-am avut nicio problemă. S-a comportat exemplar și a focalizat de fiecare dată bine. Când alegeam însă un punct extrem la o distanță focală lungă mai dădea rateuri. Și aici tind să cred că e din cauza contrastului scăzut de care vă spuneam și care apare la distanțe focale mari (mai mari de 150mm în general).

În ceea ce privește calitatea în contralumină iată rezultatele. Aberațiile cromatice sunt prezente la f/5.6, însă la f/8 dispar în totalitate. Situație întâlnită la majoritatea obiectivelor atunci când vine vorba de fotografiere în astfel de situații cu diafragma deschisă la maxim. Totuși, tocmai de aceea (datorită luminii puternice) nu ar trebui să fie o problemă închiderea diafragmei la f/8 sau valori mai mici, situație oricum recomandată în cazul fotografiei de natură, de exemplu.

Sigma 18-300mm - Teste aberații cromatice

Și înainte să privim toate fotografiile făcute cu obiectivul încheiem cu un cadru ilustrativ pentru distanța focală. De la 18 la 300mm. Echivalentul unui zoom optic de aproape 17x. Cele două cadre sunt procesate în Adobe Lightroom.

Sigma 18-300mm de la 18 la 300mm

Fotografii de iarnă: Peisaje de munte și ninsoare puternică în București

Răsăritul în Rezervația Naturală Văcărești

Fotografii procesate în Adobe Lightroom

Concluzii

Recunosc că am scris din entuziasm despre obiectiv și e posibil să fi fost mai subiectiv. Dar tocmai pentru că mi-a plăcut mult și pentru că mi-a dat încredere că ar fi o alternativă foarte bună pentru un obiectiv all-around. Raportul preț/calitate este unul bun, iar obiectivul concurează fără probleme cu celelalte modele similare de pe piață. Iată punctele tari și verigile slabe ale lui.

Puncte tari

 • Raport preț/calitate bun;
 • Construcție solidă;
 • Sistem eficient de stabilizare a imaginii;
 • Distanță minimă de focalizare redusă – raport de mărire ridicat;
 • Sharp la capătul tele;
Verigi slabe

 • Contrast scăzut la capătul tele;
 • Focalizare mai greoaie în punctele extreme la capătul tele;
 • Inelul de focalizare are o cursă destul de scurtă.

Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 OS poate fi cumpărat de la Photosetup la prețul de 2.176 de lei.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei