Am testat:
 

Review Sigma 24-105mm f/4 ART, all-around de calitate superioară

 
sigma-24-105-f4-2
sigma-24-105-f4-2
sigma-24-105-f4-2

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 2.998 de lei Verifică prețul la Photosetup
 
Calitatea imaginii
10


 
Funcții
10


 
Ergonomie
9.0


 
Raport preț-calitate
9.0


 
Nota noastră
9.5
9.5/10


Nota cititorilor
39 note

 

Util pentru


Fotoreportaje, fotografii de eveniment, portrete și fotografii de natură.

Mai puțin util pentru


Cadre foarte wide, mai ales pe formatul crop.


Sigma 24-105mm f/4 ART este un obiectiv all-around de o calitate optică excelentă. Se simte bine în mână, are stabilizator de imagine, iar detaliile sunt redate foarte bine.
Review adăugat pe 20 februarie 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

De când cu noua gamă de obiective Sigma atrage din ce în ce mai mulți utilizatori atât din rândul fotografilor amatori, cât și din rândul celor profesioniști. Toată „nebunia” a început la sfârșitul lui 2012 când Sigma a anunțat noua gamă. Ce au făcut? Au luat obiectivele deja existente, le-au îmbunătățit, le-au pus un ambalaj excelent (veți vedea mai jos de ce) și le-au marketat ca atare. Rezultatul? Priză bună la fotografi!

Pe două dintre obiectivele recent lansate le-am și testat. E vorba de Sigma 35mm f/1.4 - un prime de o calitate excelentă și Sigma 18-35mm f/1.8 – primul zoom cu f/1.8 constant. Ambele obiective sunt alegeri demne de luat în calcul. Iar 35-ul menționat devine din ce în ce mai prezent în kit-urile fotografilor profesioniști. Mai urmează să ajungă pe stocuri și noul 50mm f/1.4.

Obiectivul pe care l-am testat de această dată este Sigma 24-105mm f/4 ART DG (compatibil full-frame) OS (cu sistem de stabilizare) HSM (motor silențios și rapid de focalizare). E un all-around care s-a dovedit a fi o alegere foarte bună. Vă veți convinge privind rezultatele pe care le-am obținut cu el.

Sigma 24-105mm f/4 ART este disponibil la Photosetup la prețul de 2.988 de lei (+ geantă Kata cadou) pentru Canon și Nikon.

Specificații tehnice – Sigma 24-105mm f/4 ART 

 • Distanță focală de 24-105mm (36-157mm în formatul DX);
 • Diafragmă constantă f/4 pe toată plaja focală;
 • Este compatibil full-frame;
 • Sistem de stabilizare a imaginii;
 • Diafragmă minimă f/22;
 • Diametru filtru de 82mm;
 • Distanță minimă de focalizare de 45 de centimetri;
 • Construit din 19 elemente în 14 grupuri;
 • 9 lamele de diafragmă;
 • Greutate de 885 de grame.

Puncte tari

 • Construcție solidă;
 • Calitate bună în condiții dificile de lumină;
 • Sharp chiar și la f/4;
 • Focalizare rapidă și precisă;
 • Compatibilitatea full-grame (s-a comportat excelent pe D700-le pe care l-am testat);
 • Sistemul de stabilizare;

Verigi slabe

 • Are o greutate destul de mare;
 • Diametrul de 82mm va veni cu costuri relativ mari pentru filtre;
 • Vignietarea evidentă (dar totuși nu foarte deranjantă) între 24 și 50mm.

 

Construcție

Noua gamă de obiective Sigma arată într-un mare fel și se simte foarte bine în mână. Nici noul 24-105mm nu face abstracție de la „regulă”, ba chiar o întărește. Este un obiectiv robust, pe care îl poți ține foarte bine în mână. Este solid și destul de greu. Are aproape 900 de grame și nu uiți că-l ai pe aparat. E puțin cam greu din cauza construcției: un material foarte asemănător cu metalul. Materialul este unul „termic stabil”, așa cum e prezentat de producător, și nu este afectat de schimbările bruște de temperatură.

Singurul dezavantaj e că nu are montura etanșeizată (cu acel cauciuc negru cum vedem la alte obiective). În rest în ceea ce privește construcția nu este nimic de reproșat. Așa cum ziceam, e un obiectiv solid și robust și care oferă o prindere foarte bună.

 

Fotografii de produs în studio

Primele fotografii pe care le-am realizat au fost unui produs. Fotografiasem obiectivul și acum îmi doream să-l pun la treabă, să văd cum se comportă. Am luat un parfum pe care-l aveam la îndemână, l-am pus pe un fundal PVC Super White, am pus un bliț în stânga și unul în dreapta (ambele cu umbrele convertibile Photoflexși am început să fotografiez.

Mi se pare un obiectiv bun pentru fotografia de produs, mai ales utilizat la capătul tele unde poți obține un raport de mărire decent, ținând cont că te poți apropia la 45 de centimetri de subiect. Testele pe care le-am făcut sunt la f/4, f/8 și f/11. Se observă cu la f/4 vignietarea este prezentă, însă nu într-o măsură deranjantă. Mie chiar îmi place aspectul pe care i-l dă acestei fotografii. În ceea ce privește detaliile fotografiile sunt utilizabile de la f/4. Sharp-ul maxim, însă, este la f/8.

Apoi am vrut să văd cum se comportă în contralumină controlată. Am fotografiat unul dintre blițuri în lumina dată chiar de el și cea de umplere dată de al doilea bliț. Calitatea optică e excelentă. Deși intensitatea luminii a fost mare, n-am avut  niciun flare sau aberații cromatice evidente.

Și, în încheiere, o fotografie cu o mână aproape „arsă” de lumina blițurilor, dar care încă își păstrează detaliile foarte bine.

 

Bokeh și calitate optică în contralumină

Am refăcut testul în contralumină afară, în lumina soarelui, cu gândul că poate imagine nu a fost afectată de lumina blițurilor. Afară aceleași rezultate. Am făcut teste la aceleași valori ale diafragmei, iar aberațiile cromatice sunt aproape inexistente într-o situație în care nu multe obiective s-ar putea comporta astfel.

Sigma 24-105mm ART oferă și un bokeh foarte plăcut și cremos, atât la capătul tele, cât și la cel wide. Veți vedea mai clar bokehul la capătul wide în fotoreportajul de mai jos. Obiectivul creează o separare plăcută a subiectului de fundal. Iată și câteva teste, întâi la 24mm și apoi la 105mm.

 

Fotoreportaj la Heidi Chocoworld

Atenție! E un fotoreportaj care lasă o mare poftă de ciocolată! Îl priviți pe propria răspundere!

Zilele trecute am fotografiat la Heidi Chocoworld procesul prin care ia naștere ciocolata. Ba chiar mi-am făcut și o ciocolată, cea pe care o veți vedea mai jos, în continuare. Are un aparat foto pe ea și e condimentată cu piper roșu, chili, mentă, portocale și sare neagră. E o ciocolată foarte condimentată, cred. N-am gustat-o că mi-a fost milă să stric aparatul foto de pe ea.

În ceea ce privește Sigma-ul 24-105 obiectivul s-a comportat excelent. N-am simțit nevoia să-l schimb cu altul. E un all-around de calitate care-ți permite să experimentezi și să fotografiezi așa cum vrei în mai toate condiițile. Plaja focală e potrivită pentru DX, dar excelentă pentru full-frame.

Mi-au plăcut tare mult rezultatele pe care le-am obținut fotografiind cu el. M-a deranjat uneori vignietarea, dar pot trece peste asta atât timp cât detaliile sunt redate foarte, foarte bine. Priviți fotografiile. Toate sunt realizate la f/4.

 

Fotografii close-up

Iată și câteva flori și ceasuri fotografiate cu 24-105-ul de la Sigma. Îmi place tare mult că am putut fotografia la capătul tele destul de aproape de subiect și că am obținut un bokeh plăcut chiar și la 24mm. Pentru mine contează separarea de fundal la capătul wide, am o pasiune aparte pentru acest tip de fotografii, iar acest Sigma redă excelent ce-mi doream să văd. Culorile, de asemenea, sunt vii și bine redate. Totuși, parcă sunt virate puțin spre albastru.

 

Fotografii de stradă în București

Am mers vreo 3 kilometri pe Calea Victoriei și am fotografiat în stânga și-n dreapta cam tot ce am găsit pe stradă pentru a testa cât mai bine și cât mai mult obiectivul. Îl consider o alternativă bună pentru fotografia de stradă pentru că te lasă să te apropii de subiect cu zoom-ul, fără să îi intri în intimitate atunci când situația nu o permite. Fotografiezi o clădire la 24mm și apoi, în o secundă, fotografiez pe cineva la zeci de metri distanță la 105mm.

În ceea ce privește distorsiunile am observat că ele sunt prezente la 24mm, însă nu într-un mod semnificativ. Totuși, ele sunt evidente mai ales atunci când vine vorba de fotografii close-up la 24mm, ceea ce e și normal, într-un fel. 

 

Concluzii

Sigma 24-105mm f/4 ART este un obiectiv all-around de o calitate optică excelentă. Se simte bine în mână, stabilizatorul de imagine își face foarte bine treaba, iar detaliile sunt redate foarte bine în toate situațiile testate. Este compatibil atât cu formatul full-frame, cât și cu cel crop, DX.

Sigma 24-105mm f/4 ART este disponibil la Photosetup la prețul de 2.988 de lei (+ geantă Kata cadou) pentru Canon și Nikon.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.


Adaugă un comentariuFii primul care adaugă un comentariu!


Adaugă un comentariu

(necesar)