cat-menu » Review Sony A6000, mirrorless rapid cu un bun raport preț/calitate
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Review Sony A6000, mirrorless rapid cu un bun raport preț/calitate

 
Review Sony A6000
Review Sony A6000
Review Sony A6000

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 3.599 de lei Verifică prețul la F64
 
Calitatea imaginii
9.0


 
Funcții
8.0


 
Ergonomie
9.0


 
Raport preț-calitate
9.0


 
Nota noastră
8.8
8.8/10


Nota cititorilor
11 note

 

Util pentru


Fotografii de natură, de acțiune și fotoreportaje.

Mai puțin util pentru


Filmare.


Sony A6000 este un mirrorless pe care-l recomandăm cu încredere. Fotografiile au o calitate bună chiar și la ISO mare, iar sistemul de focalizare este foarte rapid și precis.
Review adăugat pe 15 martie 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

La începutul lunii februarie, pe 11 mai exact, Sony a lansat un nou aparat foto mirrorless. Sony A6000, noul mirrorless, vine cu o serie de îmbunatățiri considerabile față de vechile modele din gama sa, oferind totodată și un raport preț/calitate foarte bun. Sony a6000 vine drept un înlocuitor pentru modelele NEX-6 și NEX-7 deja existente, plasându-se în același segment de preț cu acestea.

A6000 vine cu o serie de specificații tehnice care-l poziționează rapid în topul mirrorless-urilor de pe piață. Producătorii l-au anunțat drept mirrorless-ul cu cel mai rapid sistem de focalizare din momentul de față. Tot acest sistem oferă și posibilitatea de fotografiere în rafală cu 11 cadre pe secundă și focalizare automată pe fiecare cadru în parte. Dar haideți să vedem specificațiile tehnice complete și un rezumat prin punctele sale tari și slabe, asta dacă nu doriți să citiți review-ul până la final.

Specificații tehnice cheie – Sony A6000

 • Senzor CMOS de 24.3 megapixeli;
 • Sistem de focalizare este compus din 179 de puncte care acoperă aproape 99% din cadru;
 • Rapiditatea acestui sistem permite fotografierea în rafală cu 11 cadre pe secundă și focalizare automată pe fiecare cadru în parte;
 • Aparatul are conectivitate wireless și NFC;
 • Procesorul de imagine este BIONZ X, fiind identic cu cel de pe A7 și A7R (vezi review);

Specificații tehnice generale

 • Bliț integrat cu o rază de până la 6 metri;
 • Filmare full HD la 60p;
 • Card SD/SDHC;
 • Display LCD de  3 inchi în 921.000 de puncte;
 • Vizor electronic în 1.440.000 de puncte;
 • Greutate de 344 de grame.

Sony A6000 este disponibil la F64 la prețul de 3.599 de lei.

Puncte tari

 • Senzorul CMOS de 24.3 megapixeli redă foarte bine detaliile;
 • Construcția care-l face să fie ușor de ținut în mână și de controlat;
 • Sistemul de focalizare foarte rapid;
 • Bateria ține suficient de mult încât să nu pună probleme;
 • Se descurcă excelent la panoramare;

Verigi slabe

 • Senzorul de la vizorul electronic este foarte sensibil (la fel ca pe A7/A7R) – dacă-l apropii la vreo 4-5cm de vreun obiect imediat se stinge display-ul și se activează vizorul;
 • Vizorul este parcă prea „butucănos”, în sensul că puțin din linia design-ului aparatului.

Sony A6000

 

Primele fotografii: Centrul Vechi, București

Primele fotografii pe care le-am făcut cu Sony A6000 au fost în Centrul Vechi, în București. Țin minte că era o zi înnourată, mohorâtă, iar lumina era fadă, fără nicio urmă de contrast. Am ales pentru primele fotografii să folosesc modul complet automat. Am pus aparatul pe Auto și am început să fotografiez. Zău că face alegeri tare bune. Uneori ține ISO-ul prea jos și forțează cu timpul de expunere, dar nu mi s-a întâmplat de multe ori.

În situații în genul, dacă nu ai nevoie să aprofundezi pentru cine știe ce cadre aparte, modul Auto se comportă exemplar. Zău de nu. Poate fi tare util pentru călătorii, vacanțe sau fotografii de stradă pe care vrei să le faci rapid. Pui aparatul pe Auto și fotografiezi cu încredere. E foarte important să poți avea încredere într-un astfel de mod. În general multe dintre aparate nu îți inspiră această încredere când vine vorba de modul automat.

Iată și primele fotografii alături de crop-uri din diverse zone.

Și alte fotografii realizate tot în aceeași zi. 

 

Fotoreportaj la curs de prim ajutor

În weekend-ul din perioada în care am testat aparatul am fost la un curs de prim ajutor inițiat de Asociația Societatea de Salvare București. Cursul s-a desfășurat pe durata a două zile, iar la final am dat un examen practic (printr-o simulare a unui caz) pentru absolvire. Acum fac parte dintr-un program de voluntariat, iar dacă se întâmplă ceva de urgență 0 sau 1 pe o rază de 1.000 de metri de locul în care mă aflu sunt înștiințat prin mesaj (desigur, aleg eu intervalul orar).

Fotografiatul la acest curs (și filmatul, veți vedea mai jos) a reprezentat un test la locul și timpul potrivit pentru A6000. Realizând un fotoreportaj pe durata cursului am avut ocazia să văd cum se comportă aparatul atunci când e nevoie de o focalizare rapidă și precisă sau când lumina nu-i de partea lui și e necesară mărirea sensibilității ISO. Multe dintre fotografii sunt realizate la ISO 2.500 sau chiar 5.000. Unele și la ISO 10.000.

N-am vrut să folosesc blițul tocmai ca să forțez aparatul. Sunt tare mulțumit de ce am obținut. Imaginile sunt perfect utilizabile, mai ales până la ISO 5.000, iar rezultatele sunt exact așa cum mi-aș fi dorit să fie. În lumina aceea a neoanelor culorile au fost redate chiar bine.

Am fotografiat pe modul S cu un timp de 1/100s (în mare parte din cazuri) și am lăsat aparatul să aleagă sensibilitatea ISO și diafragma. Totodată am ales și o compensare a expunerii de +0.3 sau +0.7. Priviți ce a ieșit. 

 

Fotografii de interior în lumină slabă: ISO 2.000 – 10.000

Un alt test pentru senzor și capacitățile sale la sensibilități ISO ridicate a fost fotografierea în interiorul restaurantului Red Angus din București. Locația e aparte, așa că dacă treceți pe acolo e păcat să nu faceți și câteva fotografii. Arată într-un mare fel și e așa, parcă desprinsă dintr-un alt film. Are stil.

Aici am făcut fotografiile de care vă spuneam. Am ajuns chiar înainte de amenajarea spațiului de la etaj, dar chiar dacă nu erau aranjate toate mesele locația arăta bine. Fotografiile le-am făcut pe modul… Auto. Nu obișnuiesc să fotografiez des pe acest mod. Pe aparatele mele nu l-am folosit niciodată. Dar cel de pe A6000 m-a atras în mod special. Pur și simplu se descurcă bine și anticipează parcă exact ceea ce aș fi vrut eu să fac.

Priviți fotografiile. Sunt realizate la sensibilități ISO cuprinse între 2.000 și 10.000. Dar veți vedea asta mai bine în EXIF-ul din descriere. 


 

Test ISO: de la 100 și până la 25.600

Promit că e ultimul accent pe ISO. Am făcut și câteva teste în condiții mai cuminți, ca să le spun așa. Fotografiile sunt făcute în lumină naturală și de pe trepied. Cadrele încep de la ISO 100 și ajung până la ISO 25.600. Din punctul meu de vedere JPEG-urile sunt perfect utilizabile până la ISO 6.400. Chiar și 10.000, dacă ești atent. Oricum, un mare plus pentru A6000 la cum se descurcă în situații în care fotografiezi cu ISO mare. Iată și fotografiile. 

 

Alte fotografii făcute prin București (de zi și de noapte)

Între fotografiile pe care le-ați văzut mai sus am mai tras alte cadre pe ici pe colo. Mi-a plăcut mult A6000-ul și mă bate serios gândul să-l iau drept o alternativă mai ușoară și mai compactă pentru D-SLR. Cu obiectivul de kit e destul de compact, îl poți lua oriunde fără să te îngreuneze, are conectivitate wireless și poți trimite rapid fotografiile, iar calitatea imaginilor obținute e chiar bună.

 

Nota 10 pentru fotografiile panoramice!

De-ar uni toate aparatele cum o face A6000 probabil că n-ar mai exista soft-uri dedicate care să facă asta pe calculatoare. Zău de nu. Pur și simplu comuți pe modul de panoramare și începi să fotografiezi. Cadrele sunt bine legate între ele, nu se văd urme în zonele de îmbinare, iar lumina este corect menținută pe întreg cadrul. Numai cuvinte de laudă pentru fotografiile panoramice. Iată câteva dintre exemple.

 

Fotografii cu filtrele artistice

În meniul aparatului se regăsesc o serie de funcții care aduc filtre artistice fotografiilor. De la miniaturi și HDR până la cadre sepia, alb-negru și alte cele pe toate le găsiți în meniu. Unele sunt chiar interesante și pot îmbunătăți semnificativ fotografiile. Le-am testat pe o mare parte dintre ele. Așa se văd. :) 

 

Test video – Curs de prim ajutor

Tot la cursul de prim ajutor la care am realizat fotoreportajul pe care l-ați văzut mai sus am făcut și un filmuleț. Am filmat la 1920×1080 cu 25fps. N-am considerat că aș avea nevoie neapărat de 50 de cadre pe secundă, motiv pentru care am făcut această alegere. Mi-a plăcut cum filmează. Unde mai scapă focusul e din cauza că nu eram eu obișnuit și aveam impresia că trebuie să apăs pe butonul de declanșare ca să focalizeze din nou. De fapt el focaliza în permanență.

Stabilizatorul lasă de dorit atunci când vine vorba de filmare. Se cam simte tremuratul mâinii dacă nu ești atent. Priviți cum a ieșit filmarea. Mi-a fost util și obiectivul care are zoom acționat electronic și care poate fi folosit pentru tranziții mai soft.

 

Fotografierea în rafală cu 11 cadre pe secundă

Interesant mai e ce-au făcut cu fotografierea în rafală la viteză atât de mare. În mare parte din cazuri nu-și găsește utilitatea, dar s-ar putea obține rezultate foarte tari la fotografiile sportive, de exemplu, sau la fotografiile de acțiune, în general. Dacă lași funcția de fotografiere în rafală la 11fps activată nu prea poți face un singur cadru dintr-o apăsare scurtă pe declanșator și te poate încurca. Bineînțeles că poate fi dezactivată.

Dar dacă ai nevoie de ea este excelentă. Fiecare cadru e focalizat în parte și te poți juca astfel fotografiind chiar și obiecte care vin spre tine, nu doar pe cele care se deplasează în plan. Am fotografiat preț de câteva secunde la 11fps și am făcut un filmuleț.

Concluzie

Sony A6000 e un mirrorless care merită luat în considerare. Oferă o calitate bună a imaginilor, rapiditatea necesară în majoritatea situațiilor și conectivitate wireless care facilitează transferul fotografiilor pe dispozitive mobile. Îl recomandăm cu mare drag. În momentul de față îl considerăm drept cel mai bun mirrorless din segmentul său.

Sony A6000 este disponibil la F64 la prețul de 3.599 de lei.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei