cat-menu » Review Sony HX60, un aparat foto compact bun pentru vacanțe și călătorii
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Review Sony HX60, un aparat foto compact bun pentru vacanțe și călătorii

 
Sony HX60 - Aparat foto compact
Sony HX60 - Aparat foto compact
Sony HX60 - Aparat foto compact

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 1.799 de lei Verifică prețul la F64
 
Calitatea imaginii
8.0


 
Funcții
7.0


 
Ergonomie
8.0


 
Raport preț-calitate
9.0


 
Nota noastră
8.0
8/10


Nota cititorilor
17 note

 

Util pentru


Fotografii în vacanțe și călătorii.

Mai puțin util pentru


Fotografii în lumină foarte slabă.


Sony HX60 este un aparat foto compact ideal pentru călătorii și vacanțe. Zoom-ul optic de 30x este foarte util, permițându-vă să fotografiați o gamă largă de subiecte, atât de la distanță, cât și de aproape.
Review adăugat pe 9 mai 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

Am luat de la F64 în teste noul Sony HX60 lansat la începutul acestui an chiar înainte să pornesc într-o călătorie. Urma să fac aproape 1.500 de kilometri și știam că-mi va fi util un aparat compact, cu zoom mare și care să-mi permită să și trimit fotografiile pe telefon ca mai apoi să le public pe Instagram, de exemplu. Mă gândeam că pe lângă D-SLR-ul meu, aparatul ăsta compact o să-mi fie mult mai la îndemână atunci când vreau să fotografiez ceva din mers sau foarte repede, fără să mai stau să schimb obiectivele sau să reglez tot felul de setări.

Ca un punct de pornire pentru imaginile pe care le veți vedea: majoritatea au fost realizate fie pe modul complet automat, fie pe modul de prioritate de diafragmă și nu am intervenit asupra lor decât printr-un export cu redimensionare din Adobe Lightroom. Să vedem acum ce știe să facă aparatul.

Sony HX60 este disponibil la F64 și costă 1.749 de lei.

Specificații tehnice – Sony HX60

 • Senzor CMOS Exmor R de 20.4 megapixeli;
 • Filmare full HD la 50p;
 • Obiectiv cu zoom optic 30x - 24-720mm, f/3.5-6.3;
 • Bliț încorporat cu o rază de până la 5.6 metri;
 • Sistem wireless și NFC încorporat;
 • Card SD/SDHC;
 • Sensibilitate ISO de până la 12.800;
 • Sistem de focalizare în 9 puncte;
 • Timp minim de expunere de 1/1600s, timp maxim de 30 de secunde;
 • Fotografiere în rafală cu 10 cadre pe secundă;
 • Display LCD de 3 inchi și cu o rezoluție de 921.000 de puncte;
 • Greutate de 272 de grame.

Puncte tari

 • Zoom-ul optic de 30x care oferă o calitate bună a imaginii până la cel puțin 20-25x;
 • Conectivitatea wireless și NFC;
 • Filmarea în lumină bună și zoom-ul care se „mișcă” foarte fin;
 • Funcția de panoramare;
 • Sistemul de focalizare rapid pentru aparate din segmentul său;

Verigi slabe

 • De la ISO 3.200 în sus fotografiile își pierd mult din calitate;
 • Lipsa unui LCD rabatabil;
 • În lumina puernică a soarelui culorile sunt virate spre o nuanță albăstruie.

 

 

Primele fotografii – Testul la apus

Primele fotografii pe care le-am făcut cu noul Sony HX60 au fost în timpul unui apus. Probabil unul dintre cele mai frumoase apusuri pe care le-am văzut în acest an. Testul a fost potrivit tocmai pentru observarea modului în care sunt redate culorile. Am observat o nuanță rece în unele fotografii, însă chiar și așa rezultatele se apropiau mult față de cum era peisajul în realitate.

Fotografiile au fost realizate pe modul de prioritate de diafragmă cu o subexpunere permanentă de aproape o treaptă. Așa cum ziceam, culorile sunt bine redate, sensibilitatea ISO aleasă automat de aparat a fost potrivită, permițând totodată fotografierea cu un timp scurt de expunere, dar și menținerea calității detaliilor. Priviți fotografiile. Am atașat și un clip ca să vă faceți o idee despre zoom-ul de 30x.

 

Fotografie de peisaj în lumina zilei

Partea aceasta a testului nu este solicitantă absolut deloc pentru majoritatea aparatelor. N-a fost nici pentru HX60. E mai mult un test „de rutină”. Chiar și așa am observat ceva foarte plăcut. Senzorul de pe HX60 are capacitatea să redea o gamă dinamică foarte largă. Ce însemană gama dinamică? Într-o explicație simplă, gama dinamică urmărește cantitatea de detalii în zonele cele mai umbrite și cele mai luminate din cadru.

Fotografiind peisajele pe care le vedeți în lumina puternică din miezul zilei evident că am simțit un avantaj gama dinamică mai largă decât la alte aparate din același segment. Pentru rezultate și mai bune am ales o expunere matricială pe întreg cadrul și o subepunere permanentă de -0,3 sau -0,7EV. Așa fotografiile au ieșit exact cum mi-aș fi dorit. Un plus pentru asta lui HX60! :-)

 

Fotoreportaj la Biertan și Sighișoara

Următoarea „destinație” după fotografiile de mai sus a fost Biertan. E probabil unul dintre cele mai frumoase locuri din țară. Iar dacă sunteți pasionați de construcțiile vechi, fortificate, merită neapărat să vedeți Biserica Fortificată din centrul satului. Aici am realizat fotoreportajul pe care-l veți vedea mai jos.

Taxa de intrare în cetate este de 8 lei și nu este necesară o sumă suplimentară pentru fotografiere. Și neapărat să faceți poze că-i un loc tare, tare frumos. Mi-a plăcut mult cum s-a comportat aparatul și aici, mai ales că la început am prins o lumină blândă, de dimineață, care a dat un aspect mai plăcut fotografiilor.

*Sony HX60 este disponibil la F64 și costă 1.749 de lei.

De această dată l-am lăsat pe modul complet automat și s-a descurcat bine. Tot aici am simțit pentru prima dată nevoia unui display LCD rabatabil. La un moment dat soarele îmi bătea destul de tare în față și voiam să fotografiez din anumite unghiuri. Aici m-ar fi ajutat mult un ecran rabatabil. Îmi era mai ușor să fotografiez așa.

De la Biertan am pornit la Sighișoara. Sunt 30 de kilometri între cele două localități, iar drumul e bun. Se ajunge în maxim 20 de minute. În Sighișoara am fotografiat cimitirul bisericii din deal. Este, probabil, deși sună ciudat, unul dintre cele mai frumoase cimitire pe care le-am văzut. În ciuda faptului că e un cimitir, îți dă o stare aparte, de liniște, care te relaxează. Mai ales dacă ajungi acolo la apus.

 

Fotografii cu zoom optic 30x – Codobatură albă și vrăbiuță

Tare m-am mai bucurat când mi-am amintit că aparatul are zoom optic 30x și pot face și astfel de fotografii. Aici a fost singurul moment în care n-am folosit modul automat sau de prioritate de diafragmă. Am ales modul de prioritate de expunere și am setat un timp de 1/250-320-500s. Altfel aparatul alegea un timp mai lung, crezând că va compensa cu stabilizatorul. Desigur, el compensa mișcarea mâinii, dar n-avea cum să „stabilizeze” și pasărea, așa că am ales să reglez eu timpul de expunere.

Mi-au plăcut mult rezultatele. Și am avut parte de două subiecte foarte comunicative. După ce vedeți fotografiile acestea veți regăsi și o serie care arată cum fotografiază aparatul în rafală cu 10 cadre pe secundă. 

 

Fotografie în rafală cu 10 cadre pe secundă

10 cadre pe secundă și focalizare pe fiecare cadru. Rezultatele le vedeți mai jos. 

 

Test ISO cu Shippy – De la 100 la 6.400

Concluziile sunt clare, așa cum puteți vedea și în fotografii. Detaliile sunt redate cel mai clar până la ISO 1.600. La 3.200 încă mai sunt utilizabile într-o oarecare măsură fotografiile, iar apoi, de la 6.400, calitatea lor scade considerabil. Probabil acesta este principalul minus al aparatului. Desigur, e de înțeles. Senzorul mic dezavantajează fotografierea cu ISO mare, acesta fiind motivul principal pentru care de la 3.200 în sus fotografiile pierd mult din calitate.

Chiar și așa, acesta ar fi principalul minus. Dacă ar fi scos fotografiile măcar puțin mai detaliate la ISO 1.600 – 3.200 era perfect. Dar să vedem fotografiile.

 

Fotografii din tren – De la Sighișoara la București

Ziceam de fotografie de călătorie, nu? Iată fotografie de călătorie. La propriu. Am făcut un fel de fotoreportaj de la plecarea din gara Sighișoara și până când am ajuns în București. Veți vedea traseul mult mai bine privind clipul care urmează spre finalul review-ului, exact în „capitolul” următor. Bun, bun HX60-ul pentru genul acesta de fotografii!

 

Fotografii pe Instagram – Editate cu VscoCam

Am selectat în continuare 10 fotografii pe care le-am trimis wireless de pe aparat, le-am editat apoi prin VscoCam pe telefon, le-am pus rama albă cu Whitagram și asta a fost. :-) 

Test video – Cu trenul de la Sighișoara la București Nord

Ne-a plăcut cum filmează. Parcă filmează mai bine decât face fotografii la ISO foarte mare. Cel puțin așa se observă. Poate și din cauza faptului că la filmare se face resize la câțiva megapixeli și nu se folosesc cei 20 în „dimensiunea completă”. Priviți filmarea. :-)

Concluzii

Sony HX60 este un aparat foto compact ideal pentru călătorii și vacanțe. Zoom-ul optic de 30x este foarte util, permițându-vă să fotografiați o gamă largă de subiecte, atât de la distanță, cât și de aproape. E un aparat bun, care dă rezultate pe măsură în majoritatea situațiilor și care vine cu un raport preț/calitate care-ți face cu ochiul.

Sony HX60 este disponibil la F64 și costă 1.749 de lei.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei