cat-menu » Review Manfrotto Compact Light, trepied foto de luat în plimbări și călătorii
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Review Manfrotto Compact Light, trepied foto de luat în plimbări și călătorii

 
Trepiedul foto Manfrotto Compact Light
Trepiedul foto Manfrotto Compact Light
Trepiedul foto Manfrotto Compact Light

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 255 de lei Verifică prețul la Photosetup
 
Calitate/Construcție
9.0


 
Funcționalitate
8.0


 
Raport preț-calitate
10


 
Nota noastră
9.0
9/10


Nota cititorilor
8 note

 

Util pentru


Aparate foto compacte, mirrorless-uri și D-SLR-uri entry-level.

Mai puțin util pentru


Kit-uri D-SLR grele și voluminoase.


Manfrotto Travel Light este un trepied foto ușor și compact dedicat aparatelor de tip compact, mirorrless sau D-SLR-urilor entry-level. Util pentru călătorii și plimbări.
Review adăugat pe 21 iulie 2014 de

 
Citește review-ul complet
 
 

După multe greșeli pe care le-am făcut am ajuns la concluzia că trepiedul este unul dintre cele mai importante accesorii de care ai nevoie atunci când te apuci de fotografie. Zic după multe greșeli pentru că la început, și probabil nu sunt singurul care gândea așa, nu credeam că poate fi o diferență atât de mare între trepiede. Îmi închipuiam că tot trei picioare au toate și că îmi pot ține aparatul fără nicio problemă.

Așa mi-am luat primul trepied. M-a costat 40 de lei. După câteva ieșiri foto și o serie de fotografii într-un râu cu apă foarte mică, trepiedul meu a început să scârțâie, să ruginească și să se strângă foarte greu. A urmat al doilea. Am dat 100 de lei pe el, m-am gândit că e mai bun. Asta până când, după vreo 2-3 luni, mi s-a rupt capul trepiedului cu tot cu aparat pe el. Și nu era un aparat greu. Era un Nikon D40 cu 18-55, obiectivul de kit. Noroc că eram lângă el și l-am prins înainte să cadă.

Așa am ajuns ca la al treilea trepied să fiu mai atent cheltuind totuși până atunci aproape 150 de lei și riscând să rămân fără aparat. Așa mi-am învățat lecția cu privire la trepiedul foto. Apoi mi-am dat seama că mai sunt o mulțime de alte criterii și că alegerea unui trepiede poate fi la fel de dificilă ca alegerea unui aparat.

Astăzi revin însă cu o recomandare de trepied foto ideal pentru plimbări și călătorii, pentru compacte, mirrorless-uri sau D-SLR-uri entry-level (poate și mid-level, dar cu mai multă atenție).

Trepiedul foto Manfrotto Compact Light

Din punctul meu de vedere avantajele trepiedului se regăsesc încă din numele lui. Trepiedul e compact și ușor. Abia îl simți în rucsacul sau geanta în care-l pui. Greutatea lui este de 800 de grame și este, astfel, unul dintre cele mai ușoare trepiede din gama sa. Totodată este și cel mai accesibil trepied Manfrotto, iar ei garantează pentru el. N-am avut până acu probleme cu trepiedele Manfrotto pe care le-am folosit, motiv pentru care am încredere că și acest model este unul de luat în calcul.

Să trecem întâi prin specificațiile lui tehnice.

  • Trepiedul poate susține greutatea aproximativă de 1,5 kilograme - în medie un D-SLR entry-level cu un obiectiv de kit are în jur de 1 kilogram;
  • Atunci când e strâns are dimensiunea de 39.8 centimetri;
  • Desfăcut poate ajunge la înălțimea de 131 de centimentri (cu coloana verticală ridicată);
  • Aparatul poate fi întors pe verticală;
  • Picioarele sunt construite din 4 segmente (asta îl ajută să fie mai compact);
  • Vine cu husă de transport;
  • Greutatea lui este de 816 grame.

Acestea sunt specificații-le care-l definesc. Și mai e ceva. Trepiedul este disponibil în trei variante de culori: negru, alb și roșu. Noi am testat varianta pe negru, dar personal mi se pare mai atractivă cea pe roșu. Aceeași nuanță am ales-o și când mi-am cumpărat minitrepiedul Manfrotto Pixi, despre care voi povesti într-un articol viitor. Iată cum arată trepiedul în cele trei variante de culori. Fiecare are husă în nuanța corespunzătoare.

Trepiedul Manfrotto Compact Light poate fi achiziționat de la Photosetup la prețul de 255 de lei.

Trepiedul foto Manfrotto Compact Light

Trepiedul la test – Cât de bun este?

Am testat trepiedul cu noul aparat foto compact Sigma DP2 Quattro. E un aparat de dimensiuni medii, similar cu majoritatea mirrorless-urilor (ca dimensiune) de pe piață. N-am avut niciodată senzația că ar fi o sarcină prea mare pentru trepied, motiv pentru care suntem convinși că nici un D-SLR nu i-ar pune probleme.

Se desface și se strânge ușor. Și nu are plăcuță de atașare pe aparat. Atașezi aparatul la trepied sau trepiedul la aparat printr-un șurub pe care-l înfiletezi cu ajutorul unei rotițe, așa cum veți vedea în fotografiile următoare. Personal treaba asta mi se pare cu dus și întors.

Pe de o parte o găsesc utilă pentru că nu mai stai cu o plăcuță pe aparat tot timpul. Pe de o parte vine cu dezavantajul că scade din rapiditate. Depinde acum cât de dese sunt situațiile în care fotografiezi din mână și ai nevoie ca într-un timp scurt să fotografiezi de pe trepied. În acest caz o plăcuță cu quick-release (ca în cazul celorlalte trepiede Manfrotto) ar fi utilă.

Totuși acest lucru ține de comportamentul fiecăruia. Trecând mai departe mi-a plăcut mult că permite aparatului să îl pui și pe verticală. Capul cu bilă se controlează ușor și poți trece rapid cu aparatul de pe orizontală pe verticală.

Mi-ar fi plăcut totuși ca picioarele să se poată desface la un unchi mai mare ca să pot avea și un punct de stație mult mai jos, atunci când fotografiez de pe trepied cu „picioarele strânse”. Dar probabil că acest lucru ar fi afectat din rezistența lui și l-ar fi făcut mai greu și/sau mai voluminos. 

Cui îi este util Manfrotto Compact Light?

  • Fotografului care are un compact/mirrorless/D-SLR entry sau mid-level (cu greutate de până în 1,5 kilograme) și căruia îi place să călătorească mult și vrea să aibă întotdeauna cu el un trepied compact și ușor;
  • Aceluiași fotograf, dar care chiar dacă nu se plimbă foarte mult pentru fotografii are nevoie din când în când de un trepied ca să facă anumite cadre. Prețul lui îl face accesibil, iar trepiedul devine o investiție care poate fi utilă în orice moment.

Trepiedul Manfrotto Compact Light poate fi achiziționat de la Photosetup la prețul de 255 de lei.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei