Am testat:
 

Review-ul unui mirrorless de încredere, Sony Nex-6

 
Sony NEX-6
Sony NEX-6
Sony NEX-6

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 3.848 lei Verifică prețul la F64
 
Calitatea imaginii
9.0


 
Funcții
8.0


 
Ergonomie
9.0


 
Raport preț-calitate
8.0


 
Nota noastră
8.5
8.5/10


Nota cititorilor
7 note

 

Util pentru


Cazul în care cauți un mirrorless performant și capabil să-ți ofere imagini de calitate.

Mai puțin util pentru


Fotografii de acțiune pentru că sistemul de focalizare devine imprecis.


Sony NEX-6 este unul dintre cele mai bune mirrorless-uri lansate în ultima perioadă. Te ajută să obții fotografii reușite, iar corpul este ergonomic și se ține bine în mână.
Review adăugat pe 1 aprilie 2013 de

 
Citește review-ul complet
 
 

Vă spuneam în urmă cu o săptămână că testăm aparatul foto mirrorless lansat în toamna anului trecut, Sony Nex-6. Au fost circa 10 zile în care am fotografiat cu el. În sensul că am lăsat orice alt aparat acasă și am realizat cu el cam tot ce îmi propusesem. Nu m-a dezamăgit niciodată. Poate mi-ar fi plăcut ca sistemul încorporat de reducere a zgomotului să nu fie atât de intens în anumite situații. Dar e discutabil subiectul. Haideți să reluăm discuția de unde rămăsesem data trecută.

Lasat la începutul toamnei anului trecut, Sony Nex-6 s-a poziționat drept un aparat foto mirrorless capabil să ofere rezultate bune în majoritatea condițiilor, mic și ușor de luat peste tot. Venind cu un obiectiv pe măsura dimensiunilor sale, Sony 16-50mm f/3.5-5.6, formează un kit pe care abia îl simți în geantă, dar pe care te poți baza oricând. Iată care ar fi specificațiilte tehnice ale aparatului.

Specificații tehnice – Sony Nex-6

 • Senzor APS-C de 16.7 megapixeli;
 • Filmare Full-HD cu până la 50fps;
 • Sensibilitate ISO cuprinsă între 100 și 25.600 (să știți că rezultatele sunt utilizabile chiar și la 6.400 din câte am observat);
 • Fotografiere în rafală cu până la 10 cadre pe secundă;
 • Sistem wireless încoporat;

Puncte tari

 • Mic, dar cu construcție rezistentă;
 • Calitate bună a imaginii în majoritatea situațiilor;
 • Fotografii perfect utilizabile la ISO 3.200;
 • Focalizează precis și rapid;
 • Bateria ține suficient de mult încăt să nu cedeze atunci când ai nevoie (am realizat aproape 1.000 de fotografii și l-am încărcat doar o dată).

Verigi slabe

 • Cardul de memorie intră uneori cam greu;
 • Meniul devine uneori greu de stăpânit;
 • Întârziere în momentul schimbării modului de fotografiere (apare o casetă de dialog care dispare după 5 secunde sau după apăsarea butonului de anulare).

Ce am observat până acum? Rămas cu un gust plăcut de la ultimul Nex testat, Sony Nex-5R, am avut deja un set de așteptări mai ridicate de la noul model. Și așteptările mi-au fost îndeplinite, ca să zic așa. Spre deosebire de 5R, pe Nex-6 este prezent și vizorul electronic. Devine util în multe situații. Spre exemplu, pe lângă faptul că vedeți tot ceea ce ați vedea printr-un vizor normal, puteți să revedeți fotografiile, să măriți anumite zone, să umblați la meniu etc. Aveți întreg aparatul în acel vizor. Și am găsit util acest fapt.

Uneori, parcă, timpul de reacție la anumite comenzi (ieșirea din meniul de vizualizare a fotografiilor, ieșirea din meniul general) era cam lung. Nu deranjant, însă era mai lung. M-a deranjat însă faptul că în momentul în care schimbam modul de fotografiere (din Auto în M, spre exemplu) îmi apărea pe LCD căsuța de dialog care mă anunța că am trecut de la un mod la altul. Și nu dispărea până nu apăsam eu altă comandă. Poate se reglează acest lucru de undeva. Eu unul n-am găsit.

Fotografii de natură – Rezervația Comana

Primul loc în care am fotografiat cu acest kit a fost Rezervația Naturală Comana, un loc extrem de frumos aflat la doar 30 de kilometri sud de București. Un loc liniștit (cel puțin dacă ajungi acolo până în orele prânzului), un loc care aduce a deltă și care te poate ajuta să te recreezi într-o zi de sâmbătă după o săptămână plină. Și, important de menționat, e un loc în care poți să testezi un aparat foto foarte bine. Ai o mare varietate de subiecte.

În continuare puteți vedea fotografiile realizate în rezervație. Aici am folosit obiectivul lansat recent, 18-200 OSS, obiectiv despre care puteți citi mai multe aici. Am testat aparatul în mai multe situații. În primul rând am avut de a face cu lumina dură a unui prânz de început de primvăvară. Apoi penajul păsărilor a venit în ajutor prin reflectarea întregii lumini venite de la soare. Și mai era și distanța mare între aparat și subiect. Rezultatele? Mulțumitoare. Nu sunt aberații cromatice evidente, iar aparatul a expus cât se poate de corect (am fotografiat în modul prioritate diafragmă – A, cu expunere Matrix – pe întreg cadrul).

Apoi am încercat să văd cât de repede focalizează. Zborul păsărilor m-a ajutat mult. Din nou, focalizare precisă, rapidă și corectă. Așa cum puteți vedea în fotografiile de mai jos. Testând aparatul în rezervație am ajuns la concluzia că e un aparat care poate fi folosit cu încredere în vacanțe, concedii și mai ales unde vine vorba de fotografie de natură. Nu vă va dezamăgi.

Fotografii cu Sony Nex-6 la Rezervația Comana

Fotografie de stradă, iarna

Era luni seara. Peste tot, la televizor, la radio, în presă, pe internet era un singur subiect dezbătut: codul portocaliu care avea să închidă școlile în ziua următoare. Ok, mi-am zis. Mă voi trezi dis-de-dimineață, pe la 6, și voi pleca prin oraș să văd ce-a adus codul portocaliu, mi-am zis seara. M-am trezit a doua zi la ora propusă. Mă uit pe geam și văd zăpadă. Ce-i drept era cât de-un cod calben, dar mno, nu știm noi culorile vremii. :-)

Și am ieșit cu Sony-ul la fotografiat pe viscoul care se stârnise imediat ce am ajuns pe la Gara de Nord. O ocazie perfectă pentru a testa comportamentul aparatului în situații… nu tocmai favorabile. Era viscolul, era zăpada, era frigul. Erau destul impedimente. Nicio problemă. Am reușit întotdeauna să focalizez precis și repede, chiar dacă abia vedeam din cauza zăpezii. Aparatul, deși la un moment dat era plin de zăpadă, n-a dat semne să aibă vreo dificultate în a fotografia.

Și, tot în timp ce fotografiam prin viscol, de data aceasta pe la Piața Sudului, am observat cum senzorul aparatului are o capacitate mare de înmagazinare a informațiilor în JPEG-uri. Am subexpus din greșeală cu 2,7 trepte și n-am mai avut a doua șansă să realizez cadrul dorit. Așa că l-am corectat în Lightroom. Diferența o puteți vedea mai jos, alături de alte fotografii realizate pe codul portocaliu.

Sony Nex-6 - Detalii înmagazinate în JPEG

Clipele primăverii fotografiate în Herăstrău

În weekend-ul care tocmai a trecut am avut parte de primele ore adevărate de primăvară, ca să le spunem așa. M-am decis că ar fi încă o ocazie bună pentru testarea aparatului. Zis și făcut. M-am decis să merg pe la Romexpo și în Herăstrău. La Romexpo pentru a testa aparatul și în ceea ce privește distorsiunile, liniile și reproducerea acestora (de fapt am fotografiat în zona clădirilor gemene de birouri din Piața Presei Libere), iar în Herăstrău pentru a realiza un fotoreportaj care să surprindă primele ore de primăvară prin intermediul oamenilor.

Mi-a plăcut tare mult kit-ul pe care îl face 16-50-ul cu Nex-6. Nivelul distorsiunilor este foarte mic, extrem de greu de observat la o primă privire. De asemenea, rezistența la flare e impresionantă. Am fotografiat în direcția soarelui, am fotografiat cu soarele în prim plan și în ambele cazuri am obținut rezultate mulțumitoare.

Vreau să precizez că majoritatea fotografiilor din această seară au fost realizate pe modul iAuto (Superior Auto), un mod care mi-a dovedit faptul că se poate descurca excelent în multe, multe situații. Astfel aparatul poate fi targetat în două direcții. Una pentru cei entuziaști care pur și simplu doresc un compact cu calități de D-SLR, iar una pentru cei care doresc un aparat mic, dar care să poată fi controlat precum un D-SLR.

Sony Nex-6 - Clipe de primăvară

Efectele aplicabile imaginii și teste la ISO 3.200

În continuare puteți vedea câteva dintre filtrele/efectele pe care le puteți aplica fotografiilor direct din momentul în care le realizați, dar și câteva cadre realizate cu ISO 3.200 la metrou. Apropo de asta, dacă vreți să fotografiați la metrou (e interzisă realizarea de fotografii la metrou fără aprobarea Metrorex!), Sony Nex-6 e o soluție bună. E mic, ecranul poate fi rotit în așa fel încât să vedeți ce fotografiați chiar dacă țineți aparatul în poziții nu foarte ok și e rapid.

Eu unul sunt mulțumit de rezultatele pe care le-am obținut la valori ridicate ale sensibilității ISO. Puteți vedea în continuare de ce zic asta. Veți vedea întâi filtrele și apoi testele ISO.

Sony Nex-6 - Test - ISO 3.200

Sony Nex-6 - Test - ISO 3.200

Sony Nex-6 - Test - ISO 3.200

Sony Nex-6 - Test - ISO 3.200

Concluzii

Sony Nex-6 în kit-ul format din obiectivul Sony 16-50mm f/3.5-5.6 poate fi achiziționat de la F64 la prețul de 3.948 de lei. E un kit pe care îl recomandăm cu drag pentru fotografii de natură, din călătorii și vacanțe, de familie și fotografii documentare (mai ales datorită faptului că e mic și rapid). Totuși, vi-l recomandăm cu căldură și dacă doriți un D-SLR într-un corp mic care să ofere oricând o calitate bună a imaginii.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.


Adaugă un comentariuFii primul care adaugă un comentariu!


Adaugă un comentariu

(necesar)