Adăugat pe 8 iulie 2013 de Dragoș Asaftei in Analize
 
 

Scrisoare către voi, paginile de Facebook

Dragi pagini de Facebook
Dragi pagini de Facebook

Dragi pagini de Facebook,

Cu toții iubim fotografia! Fiecare persoană reacționează la o fotografie puternică și empatizează cu subiectul. Acesta este și motivul pentru care atât noi, cei pasionați de fotografie, cât și voi, paginile de Facebook, transmitem conținut prin fotografii și încercăm să atragem cât mai multă emoție, cât mai multe reacții. Profităm de fotografii și le folosim drept mijloc pentru atragerea like-urilor, share-urilor și comentariilor. Folosim fotografiile ca mijloc de promovare.

Până aici nu e nimic anormal. Noi, fotografii, dorim să fim promovați. Chiar dacă unii din noi sunt arhicunoscuți, întotdeauna este binevenită o apreciere, o încurajare, pentru că fiind oameni funcționăm și pe baza acestor impulsuri. În aceste situații apăreți voi. Primim zilnic mesaje prin care ni se promite marea cu sarea, prin care ni se spune că vom fi promovați în continuu, că ni se va menționa numele, iar noi trebuie doar să ne dăm acordul ca fotografiile să ne fie preluate, distribuite.

Ne dăm acordul. Suntem conștienți că marea cu sarea nu ne va fi livrată, dar ne gândim că facem un bine și că măcar puțin acest fapt va contribui la imaginea noastră ca fotografi. În primele zile e totul ok, ni se menționează numele, se spune sursa, accentul cade pe noi, fotografii. Până când se ajunge la descărcarea directă a fotografiilor și uploadarea fără menționarea sursei pe pagina voastră.

Lăsăm deoparte acordul pe care ar trebui să ni-l cereți. Lăsăm deoparte faptul că noi am muncit pentru acele fotografii. Dar haideți să nu lăsăm bunul simț deoparte. Realizăm cu toții care e scopul promovării prin fotografii. Dar menționarea numelui fotografului ca sursă nu afectează cu nimic promovarea unui brand. Ba chiar îi oferă credibilitate.

Gândiți-vă măcar la următoarele. Până să ajungem să facem fotografia pe care v-ați atribuit-o noi am trecut prin câțiva ani buni în care am exersat, am investit timp și bani, am muncit la dezvoltarea noastră ca fotografi, am înghețat iarna pentru a fotografia acel răsărit minunat, am murit de cald vara ca să fotografiem apusul, am riscat urcându-ne pe vârful munților, am pierdut nopți fotografiind eclipsele de lună, am făcut kilometri pe jos pentru a găsi un subiect. Și așa mai departe.

Gândiți-vă măcar puțin la noi. :-)

Cu mult drag, a voastră sursă, pasionații de fotografie!Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.