Am testat:
 

Steady, ready, 4K: Test cu DJI Osmo

 
DJI Osmo cu iPhone 5s
DJI Osmo cu iPhone 5s
DJI Osmo cu iPhone 5s

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 3.299 de lei Verifică prețul la F64
 
Calitatea imaginii
9.0


 
Funcții
9.0


 
Ergonomie
10


 
Raport preț-calitate
8.0


 
Nota noastră
9.0
9/10


Nota cititorilor
29 note

 

Util pentru


Filmări 4K/fotografii RAW, foarte bine stabilizate, cu panoramări line și mișcări fluide.

Mai puțin util pentru


Folosirea pe timp de ploaie/ninsoare. Camera nu este waterproof.


La prețul de aproximativ 3.300 de lei, DJI Osmo este un pachet extrem de avantajos. Poți filma la rezoluția 4K și obține imagini foarte bine stabilizate și poți obține fotografii bune. Totul într-o trusă compactă, ergonomică și eficientă.
Review adăugat pe 28 noiembrie 2015 de

 
Citește review-ul complet
 
 

De când am citit despre lansarea camerei/sistemului DJI Osmo am fost tare curios să văd cum funcționează și care-s rezultatele pe care le poți obține. Recunosc c-am fost oarecum reticient la început, mai ales când am văzut că prețul nu era unul deloc mare în comparație cu ce mai găseai pe piață. Așa că m-am bucurat tare mult când oamenii de la F64 mi-au zis că au camera pe stoc și mă invită să o testez.

Timp de o săptămână am testat camera cum am putut mai bine și, ce-i drept, vremea mi-a cam pus bețe în roate. Asta pentru că DJI Osmo nu e waterproof și deși am filmat cu el când abia mai picura, n-am vrut să forțez nota. Motiv pentru care toate materialele pe care le veți vedea au fost realizate trei-patru ieșiri pe care am reușit să le fac printre ploile care-au cam acaparat capitala în ultimele zile. Iată ce-a ieșit și care-s concluziile.

Despre cameră și concept

Pe scurt, DJI Osmo este o cameră video atașată unui sistem de stabilizare pe trei axe. Sistemul de stabilizare poate fi controlat manual, în așa fel încât să ai panoramări așa cum vrei tu, sau poate fi lăsat automat ca să urmeze singur linia mișcărilor. Posibilitățile de personalizare sunt multe, ba chiar poți regla din meniu și viteza de reacție/de realizare a panormărilor.

Structură

Camera în sine e destul de ușoară, dar solidă/rigidă în același timp. În primele minute, neștiind cum să o deschid/deblochez, am avut senzația că-i destul de firavă. După ce mi-am dat seama cum funcționează toate mecanismele care blochează sistemul de stabilizare (pe durata transportului, de exemplu), mi-am făcut curaj și nu mi-a mia fost teamă. Practic, tu poți bloca fiecare axă, iar camera să rămână fixă. Ea nu poate funcționa așa, dar e utilă treaba asta pentru că scade riscul accidentelor atunci când o iei dintr-un loc în altul.

DJI Osmo se conectează prin wireless la smartphone și îl folosește drept display LCD, salvând din costuri/spațiu, dar oferindu-ți cel mai bun ecran pe care-l ai cu tine, telefonul. Imaginile sunt înregistrate pe cardul de memorie microSD, dar pot fi transferate și în telefon.

Toate setările se fac din aplicația DJI Go, disponibilă pentru iOS și Android

Specificații tehnice

 • Sensor Sony CMOS de 1/2.3 inchi, cu o rezoluție de 12,4 megapixeli;
 • Obiectiv de 20mm cu f/2.8;
 • Filmare 4k cu 30fps1080p cu până la 120fps (adică și slow motion);
 • Card microSD;
 • Ieșire pentru microfon, cele compatibile sunt: Sennheiser MKE400, Sony ECM DS70P, Rode VideoMic Pro și Micro, Mymyk Smartmyk și DED DV-889;
 • Moduri de fotografie: în rafalăHDRpanoramaretimelapseselfie (se rotește camera prin apăsarea de trei ori a „trăgaciului” – butonului de lock);
 • Timp de expunere între 1/8.000s și 30s;
 • Fotografiere în format RAW (.DNG):
 • Poate fi folosită și cu smartphone-urile mai mari: am încercat-o cu iPhone 6 Plus, care a încăput fără probleme;

Modelul testat de noi, cu aceste specificații, este DJI Osmo X3.

Cum funcționează camera – Video

Priviți cum funcționează camera, cum se instalează pentru prima oară și care sunt pașii de configurare. În continuare veți găsi și câteva informații scrise care v-ar putea fi utile:

 • Înainte de pornirea camerei asigurați-vă că ați deblocat-o pe cele trei axe, așa cum vedeți în clip.
 • Butonul de loc, cel de sub intrarea de microfon, servește pentru blocarea direcției camerei. Dacă el nu e apăsat, camera panorameză în direcția în care mișcată, dacă el e apăsat, camera rămâne orientată către un singur punct.
 • Dacă apeși de două ori butonul de lock, camera se poziționează automat pe centru. Dacă-l apeși de trei ori se întoarce spre tine pentru selfie-uri.
 • Parola de conectare la Wi-Fi-ul camerei este: 12341234 (cea default);
 • Ca să nu pățiți ca mine și să vă dați seama prea târziu, sistemul de prindere al telefonului poate fi desfăcut, iar acolo să înșurubați camera pe trepied.
 • Camera nu este waterproof!

Iat-o în acțiune. :-)

Autonomie

E bine de știut că dacă plănuiești să o folosești mai multicel, s-ar putea să mai ai nevoie de încă un acumulator. El, cu o singură încărcare, în frig, că așa a fost acum când l-am testat, ține aproape o oră de folosire continuă. Și se încarcă tot într-o oră, o oră și jumătate.

Cum filmează 4K și cum se văd imaginile stabilizate

Acum, după ce-am filmat câteva zile cu Osmo, filmulețele făcute cu telefonul sau cu D-SLR-ul din mână mă cam descurajează. Mi-a plăcut tare, tare mult cum funcționează sistemul de stabilizare, cât de eficient este și cât de line sunt panoramările, fie că le controlezi tu manual din joystick, fie că sunt realizate automat pe baza mișcărilor.

Toată „fluiditatea” asta, dacă e corect să spun așa, se vede foarte bine în imagini. Am să vă invit să aruncați un ochi peste ele. În ceea ce privește calitatea lor, pot spune că am rămas plăcut surprins că senzorul, deși e foarte mic, poate prea mic, are o latitudine dinamică destul de mare. Expunerile sunt echilibrate pe întreg cadrul, doar că am simțit nevoia să las compensarea pe +0,7 pe mai toată durata filmării, altfel îmi părea imaginile puțin cam închise, subexpuse. Dar poate e doar o noțiune de gust.

Zgomotul de imagine la secvențele în lumină slabă nu e foarte pronunțat, deși se vede cum își pune puțin amprenta asupra calității, lucru de așteptat. Nu poți să împacși și capra și varza și să fie și amândouă foarte fericite. Dar chiar și așa, combinația între cameră + sistem de stabilizare de pe Osmo, la banii ăștia, e tare, tare eficientă.

Priviți imaginile filmate! :-)

Cum fotografiază: Imagini de 12MP, RAW, nemișcate indiferent de condiții

Mi-a plăcut mult treaba asta. Dacă ești atent la setări și nu faci mișcări bruște, poți obține imagini nemișcate chiar și la timpi de expunere de aproape o secundă din mână. Eu am făcut un panning, în timp ce mergeam cu mașina (cu 60km/h), cu un timp de expunere aproape jumătate de secundă și priviți ce a ieșit. Fără sistem de stabilizare, cu un aparat foto normal, ar fi fost mai greu de făcut acest lucru.

DJI Osmo - Panning

Mi s-a mai părut util faptul că poți fotografia într-un format similar cu cel RAW și înmagazina suficient de multe detalii, cât să te poți juca lejer cu imaginile în editare. Spre exemplu, un fișier DNG (RAW-ul care iese din cameră) are între 18 și 20MB, pe când un JPEG între 3 și 5. Iar latitudinea gamei dinamice se simte foarte bine și în fotografii, oferindu-ți un control bun al umbrelor/zonelor puternic luminate atunci când postprocesezi imaginea.

Modul de panoramare este iar eficient. Nu-ți lipește automat imaginile, dar le compune automat. Ții camera dreaptă, la unghiul normal, selectezi modul de panoramare și declanșezi. Cmaera se va roti singură și îți va sala imaginile în folderul PANORAMA de pe card. Le poți uni rapid apoi în Lightroom 6, Photoshop ori Microsoft ICE (gratuit), de exemplu.

DJI Osmo - Panoramă

În continuare găsiți o selecție de fotografii, editate minimal din formatul .DNG în Lightroom. Dar înainte să le vedeți, e important de știut faptul că imaginile făcute cu DJI Osmo sunt foarte curate, și aici mă refer la aberații cromatice și distorsiuni. Dacă la alte modele (care au unghi mai mare de cuprindere, de exemplu) distorsiunile sunt evidente, aici ele nu prea există. Dezvoltatorii au lucrat atent la partea asta care-i un real avantaj atunci când vrei să arăți imagini corecte, nu distorsionate. Chiar dacă pierzi din unghiul mare de cuprindere al unui GoPro, de exemplu. 

Descarcă de aici imaginile DNG în formatul original.

DJI Osmo vs. GoPro Hero 4 Black + sistem de stabilizare

Cred că fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Dacă vreți să vedeți un test comparativ cu privire la sistemul de stabilizare + calitatea imaginii, vă invit să aruncați un ochi peste cel făcut de Răzvan Baciu. Ambele sisteme de stabilizare par la fel de eficiente, pe când imaginile parcă arată mai bine pe DJI Osmo, cel puțin la o primă privire.

Principalul avantaj al lui DJI Osmo față de sistemul cu GoPro este raportul preț calitate. Economisești aproape 2.000 de lei dacă iei un Osmo și nu un Hero 4 cu sistem de stabilizare. Totuși, Hero-ul este waterproof și îl vei putea folosi în mai multe condiții decât Osmo-ul.

Fiecare are zona lui și nu cred că se suprapun. E bine să aruncați un ochi peste ambele înainte să vă decideți.

Concluzii

La prețul de aproximativ 3.300 de leiDJI Osmo este un pachet extrem de avantajos. Poți filma la rezoluția 4K și obține imagini foarte bine stabilizate și poți obține fotografii bune. Totul într-o trusă compactă, ergonomică și eficientă.

Preview – DJI OsmoTestăm noua cameră DJI Osmo (http://bit.ly/dji-osmo-bdf) sosită în urmă cu câteva zile la noi în țară. Iată un scurt preview. :-)Util tare controlul prin joystick: poți face panoramări mai line sau mai rapide și poți face fotografii panoramice foarte simplu.

Posted by Blog de fotografie on Saturday, November 21, 2015Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.


 1.  
  HN
  3.0

  Cu ce este mai bun aparatul decit un smartphone care filmeaza 4K?
  Unde se pot vedea imaginile la rezolutie maxima?
  • Avatar of Dragoș Asaftei
    

   Imaginile la rezoluție maximă se pot vedea aici, în același link menționat și în articol.

   Diferențele? Una dintre ele ar fi sistemul de stabilizare de tip steadycam – care nu se poate compara cu niciun alt sistem de stabilizare optică de pe smartphone-uri. Privește doar cât de curate sunt imaginile și cât de fluide sunt mișcările. În afară de asta, altă calitate a imaginii ai pe o cameră dedicată, și alta pe cea a unui telefon. :-)
 2.  
  8.0

  Intradevar stabilizarea este complet diferita fata de smartphone-uri insa dupa parerea mea la celelalte capitole nu exceleaza, mai ales ca in viitorul apropiat toate telefoanele vor evolua cu o viteza incredibila.

Adaugă un comentariu

(necesar)