cat-menu » Test cu Lytro Illum: Camera foto care îți permite să focalizezi după ce fotografiezi
 
 

 
 


 
Am testat:
 

Test cu Lytro Illum: Camera foto care îți permite să focalizezi după ce fotografiezi

 
Lytro Illum
Lytro Illum
Lytro Illum

 
De unde poate fi cumpărat
 

Cel mai mic preț: 6.999 de lei Verifică prețul la F64
 
Calitatea imaginii
6.0


 
Funcții
8.0


 
Ergonomie
7.0


 
Raport preț-calitate
6.0


 
Nota noastră
6.8
6.8/10


Nota cititorilor
1799 note

 

Util pentru


Crearea de clipuri interactive care-ți permit să focalizezi oriunde.

Mai puțin util pentru


Situații în care ai nevoie de multe detalii și de o rezoluție mai mare a imaginii.


Lytro Illum îți permite să focalizezi și după ce declanșezi. Vine cu un obiectiv de 30-250mm cu f/2 constant și display LCD de 4 inchi.
Review adăugat pe 23 ianuarie 2015 de

 
Citește review-ul complet
 
 

Prima cameră foto Lytro a fost anunțată în 2011. Aducea un concept total nou pe piață, promițând că îți va permite să focalizezi și după ce fotografiezi. Camera se marketa drept o unealtă foarte bună mai ales pentru cei aflați la început de drum: scapi de grija focalizării și ești atent doar la fotografiat. În idee suna bine, dar în practică nu a fost chiar așa.

Camera nu era suficient de rapidă, suficient de ușor de folosit și nici nu-și dovedea utilitatea. După o pauză de 2 ani a urmat cel de-al doilea model pe care l-am și testat de curând, Lytro Illum. Spre deosebire de primul model, Illum vine cu un obiectiv mai bun, un ecran mai mare, o construcție similară cu cea a unui D-SLR și multe alte îmbunătățiri.

Dar pentru că n-am vorbit prea mult pe blog despre conceptul Lytro, haideți să o luăm cu începutul.

Lytro Light Field – Ce este și cum funcționează?

„Îmi era greu să focalizez și să-i fotografiez zâmbetul fetiței amicului meu!”. Acesta a fost momentul, spune Ren Ng, creatorul camerei, în care a simțit nevoia unui sistem care să-l scape de grija focalizării. Fiind cercetător la Stanford, Ng a început să lucreze la un concept care să rezolve această problemă. Puțin timp mai târziu lua naștere compania Refocus Imaging, redenumită apoi Lytro. A reușit să-și pună în practică proiectul atrăgând o investiție de 50 de milioane de dolari în 2011. Acesta a fost începutul camerelor Lytro.

În 2012 s-a lansat apoi pe piață prima cameră, Lytro Light Field, fiind denumită exact după principiul de funcționare, similar și pe al doilea model, Lytro Illum, lansat în 2014.

Cum funcționează? În primă fază lumina trece printr-un senzor Light Field compus dintr-o lentilă principală care are în interiorul un aranjament din mai multe microlentile. În acest fel lumina nu mai circulă într-o singură direcție, ci este reflectată în mai multe direcții de microlentile. Pe senzor ajunge toată cantitatea de lumină, dar și informații din toate planurile fotografiei.

Dispare diafragma care controla cantitatea de lumină ajunsă pe senzor. Este înlocuită de acest sistem capabil să cuprindă o profunzime de câmp de până la f/16.

Lytro Illum - Care sunt principalele caracteristici?

 • Sezor de 1/1.2 inchi și rezoluție de 4 megapixeli: senzorul e destul de mic ca suprafață, fiind similar cu cel al unui smartphone mai performant. Lumia 808 are un senzor tot de 1/1.2 inchis. Totuși, numărul de megapixeli e bine proporționat în raport cu mărimea senzorului. Dezanvantajul este că nu poate înmagazina foarte multe detalii și că în lumină slabă (ISO mare) granulația este destul de evidentă.
 • Obiectiv de 30-250mm cu f/2 constant: obiectivul îmbunătățește cu mult calitățile camerei și vine ca un avantaj major față de prima versiune. Diafragma constantă f/2 te ajută să mai salvezi din sensibilitatea ISO, dar și să ai o separare bună a subiectului de fundal. Desigur, vorbim de diafragmă ca o noțiune echivalentă pentru cantitatea de lumină care intră pe senzor și cât de mult se pierde prin lentile. Obiectivul nu are diafragmă, iar valoarea de f/2 e dată de lumina pierdută prin trecerea de la un element optic la altul. În aplicația de pe calculator poți alege, totuși, și o diafragmă de f/1. Ea poate ajunge cel mult până la f/16.
 • Distanța minimă de focalizare e de 0mm (de la lentila frontală): dat fiind că senzorul light field preia lumina de pe toate planurile, distanța minimă de focalizare e de 0mm. Adică poți focaliza și un obiect aproape lipit de lentila frontală a obiectivului. Raportul de mărire obținut e de 1:3, adică o treime din cel macro real.
 • Utilizează card de memorie SD;
 • Are un display tactil LCD de 4 inchi;
 • Are conectivitate wireless;
 • Focalizează în rafală cu 3 cadre pe secundă;
 • Sensibilitatea ISO ajunge până la 3.200;
 • Are modurile de fotografiere M/S/P.

Camera Lytro Illum se găsește în momentul de față la F64 la prețul de 6.999 de lei.

lytro-illum-1

Cât de util e conceptul și cât de bună e camera?

În ultimii 20 de ani accentul s-a tot mutat de pe tehnica foto pe rezultatul în sine. Au apărut D-SLR-urile care te scăpau de procesul de developare. Apoi au apărut tot mai multe obiective de bună calitate care să-ți permită să fotografiezi în toate situațiile. Apoi au apărut mirrorless-urile care-ți ofereau o portabilitate mai mare a unui sistem similar cu cel al unui D-SLR. Au apărut apoi aparatele cu ISO foarte mare, smartphone-urile cu senzori buni și obiective de calitate și așa mai departe. Toate astea mută lasă tehnica în plan secund și aduc creativitatea în față.

Dacă-i bine așa sau nu, nu știm. Motive sunt pentru ambele răspunsuri. Cert e că nu mai ai nevoie de atât de multe detalii tehnice ca să poți face o fotografie bună. Nu puțini sunt cei care fac artă din fotografia cu telefonul mobil, spre exemplu. Pe de altă parte te-ajută să știi principiile tehnice de bază.

Revenind, sistemul Lytro te mai scapă de-o grijă. Nu mai ai treabă cu focalizarea și nici cu diafragma. Pur și simplu încadrezi și fotografiezi. Point&shoot la cel mai simplu nivel. Poți fotografia în modul manual sau semiautomat (P/S), dar nu e ca și cum ai putea controla mai mulți parametri în plus în afară de timpul de expunere și sensibilitatea ISO. Plus că modul P este mai mult decât suficient în  majoritatea situațiilor.

Când ar putea fi utilă camera? Atunci când fotografiezi un eveniment care se desfășoară foarte rapid, ori atunci când vrei să creezi cadre cu efect parallax ori să inviți privitorul să interacționeze cu imaginea. Ai mai multă libertate în postprocesare și-i poți implica în „citirea” ei și pe cei care o privesc.

Zic că „ar putea fi utilă” pentru că deocamdată sistemul camerei nu este bine optimizat. Sau cel puțin nu în totalitate. Dacă sistemul de operare din interiorul camerei se mișcă destul de bine (încă mai are bug-uri, dar nu sunt derajnante), aplicația în care procesezi fotografiile lasă de dorit și sunt multe probleme care te cam împiedică să-ți faci bine treaba. Să le luăm pe rând.

Cum arată fotografiile făcute cu Lytro? Focalizează acolo unde vrei!

Vă arăt mai jos câteva dintre fotografiile făcute. Focusul îl faceți voi acolo unde vreți.

Ca să le puteți arăta altor persoane fotografiile făcute cu Lytro în modul interactiv trebuie să le încărcați pe platforma oferită de ei. Deocamdată nu există un suport extern al formatului Lytro și ești limitat la ce-ți oferă ei. Totuși, așa cum o să vedeți puțin mai jos, ai destul de multe posibilități în aplicația respectivă și poți face secvențe video precum cele unite în clipul următor.

Așa cum puteți observa imaginile sunt destul de soft. Obiectivul și senzorul încă nu sunt bine optimizate la nivelul detaliilor și imaginile nu ies suficient de clare, mai ales la distanțe focale lungi. Totuși, faptul că poți controla tu focusul apoi îți distrage atenția de la treaba asta. Nu e ca și cum te-ai aștepta ca imaginile să fie excelente la nivelul detaliilor. Sau da? Nu asta ar fi trebuit să rezolve camera? Problema focalizării greșite? Ei, ba da, dar probabil că vom vedea asta abia de la versiunile viitoare.

Cred că în momentul de față camera e încă la stadiul de concept în curs de dezvoltare și că mai sunt detalii de pus la punct până la lansarea unei versiuni finale eficiente. Și mai trebuie găsită și o metodă în care tehnologia să fie creată mai ieftin. 7.000 de lei? O sumă mult prea mare deocamdată pentru ce oferă camera. Și nu e vina distribuitorului în România, ci a producătorului. Trebuie găsită o variantă prin care tehnologia utilizată să nu mai coste atât de mult.

Tocmai de aceea cred că vor mai trece măcar doi ani până la obținerea unei versiuni finale.

Lytro Dekstop – Ce poți adjusta după ce faci fotografia?

Aplicația Desktop (pentru Windows și Mac) are un sistem tare bine gândit, dar nici el nu e bine optimizat. Ce poți face în aplicație?

 • Poți modifica diafragma între f/1 și f/16;
 • Poți schimba planul de focalizare;
 • Poți face adjustările de bază (expunere, contrast, sharp, saturație și așa mai departe);
 • Poți crea filmulețe cu diverse efecte de trecere de la un plan focal la altul;
 • Poți urca fotografiile pe platforma online și să le distribui mai departe.

Problema e că aplicația se mișcă foarte, foarte greu. Aproape 2 ore a durat să importe 80 de poze de pe card și să le proceseze ca apoi să le pot vedea cum trebuie. Tot 2 ore a durat să dau export la cele 4 secvențe video unite în clipul de mai sus. E mult prea mult. Și nu e din cauza laptop-ului ori a cardului de memorie. E din cauza aplicației slab optimizate.

Pe lângă asta mai introduce și anumite artificii când face efectul de parallax (similar cu schimbarea unghiului camerei, dar dintr-un singur cadru). Deși el arată bine așa la o primă vedere, la nivel de detalii calitatea nu e prea mulțumitoare.

Repet, aplicația e pe atât de utilă pe cât e camera, dar încă nu e suficient de rapidă și de eficientă. Așa cum nici camera nu este. Așa funcționează aplicația (după ce imporți fotografiile).

Concluzii

Sistemul Lytro are un potențial mare și sunt convins că dezvoltatorii au deja un prototip al următorului model pregătit. Estimez că în 2 ani modelele vor fi mult mai ieftine și mult mai eficiente. Se aude că anumiți producători de smartphone-uri vor să introducă tehnologia aceasta și pe modelele lor. Rămâne de văzut. Ar putea fi utilă. Însă cred că momentan nu e ceva realist. Tot sistemul ar trebui micșorat mult prea mult, iar microlentilele ar trebui să devină, probabil, nanolentile. Dificil de făcut la scară largă și cu o sumă nu foarte mare de bani. Dar rămâne de văzut.

În momentul de față Lytro Illum e un gadget interesant, care-ț atrage atenția și care te-ajută să experimentezi fotografia într-un alt fel. Poate fi util în multe situații, dar încă nu e suficient de eficient. Trebuie optimizat întreg sistemul (cameră foto + software) și găsit un mod în care producția să fie mai ieftină. În câțiva ani conceptul se va regăsi probabil în tot mai multe dispozitive și ar putea revoluționa într-un fel sau altul piața foto.

Camera Lytro Illum se găsește în momentul de față la F64 la prețul de 6.999 de lei.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei