LOADING

Type to search

Test cu noul GoPro Hero 4 Session: mai compact și mai ușor

dragosasaftei 4 years ago

De curând GoPro a lansat o nouă cameră video de acțiune din gama Hero. Noul Hero 4 Session vine la scurt timp după lansarea lui Hero + (o variantă mai performantă a versiunii accesibile al cărui review îl puteți citi aici) și se poziționează între celelalte două modele ale generației a 4-a: Hero 4 Silver și Hero 4 Black (puteți citi aici review-ul amândurora).

GoPro Hero 4 Session se diferențiază de toate celelalte modele ale gamei prin forma și dimensiunea corpului, dar și modul de funcționare care, cel puțin la început, te poate face să îți pierzi răbdare, urmând ca pe parcurs să îți dai seama că nu e chiar atât de „peste mână”. Desigur, asta dacă ți GoPro Hero 4 Sessionse potrivește acest tip de cameră. Eu unul, după o săptămână de teste, deși m-am împăcat bine cu camera, pot spune că rămân în continuare fanul celorlalte modele.

Totuși, cineva care ar vrea să folosească noul model pentru filmări de acțiune (în care există șanse mai mari de șocuri puternice ori în care spațiile unde ai putea monta camera nu sunt foarte generaose) s-ar putea să o găsească extrem de utilă. Și pentru că principalele diferențe se văd la construcția camerei, haideți să trecem prin câteva dintre aspecte:

 • Camera este etanșeizată de la sine și nu mai are nevoie de o carcasă specială pentru a fi folosită sub apă;
 • Carcasa în care se află camera e ca o structură scheletică și îți permite să rotești camera în orice direcție vrei, ca să nu mai fii nevoit apoi să întorci imaginea din postprocesare, de exemplu;
 • Montura low-profile te ajută să pui camera în tot felul de locuri;
 • Camera e aproape de două mai mică și mai ușoară decât celelalte modele, iar lucrul ăsta se simte: am folosit destul de mult camera montată pe cap (cu ajutorul acestui accesoriu) și vă zic sincer că nici nu o simțeam, nu mă incomoda deloc;
 • Aceeași situație am întâlnit-o și când am montat camera pe mașină. Forța de rezistență la aer e mai mică (datorită suprafeței mai mici a camerei) și sunt șanse mai mari ca ventuza să reziste cu bine și la viteze mai ridicate;

Cât despre posibilitatea de control, camera are două butoane: unul de start al înregistrării video/timelapse și unul de control al conectivității wireless.

Cum poți modifica modul de înregistrare și alți parametri? Folosindu-te de GoPro App (disponibilă pe iOS și Android) sau de o telecomandă GoPro Remote Control. Și deși la început am zis că lucrul ăsta e-un mare dezanvantaj, mi-am dat seama apoi că nu ai nevoie chiar atât de des să schimbi parametri, mai ales că nici camera nu îți oferă foarte multe alte setări. Filmarea am lăsat-o la 1080p cu 60fps, iar timelapse-ul la declanșarea din 2 în 2 secunde. Am mai avut nevoie de control prin aplicație doar ca să fac fotografii.

Haideți să vedem și caracteristicile tehnice principale ale camerei:

 • Filmează la 1080p cu 60fps 1440p cu 30fps;
 • Fotografiază la o rezoluție de 8 megapixeli;
 • Are mod automat de fotografiere în lumină slabă;
 • Fotografiază în rafală cu 10 cadre pe secundă;
 • Fotografiază în mod timelapse la intervale de 0,5, 1, 2, 5, 10, 30 și 60 de secunde;
 • Are mod ProTune care îți permite să controlezi sharpness-ul și sensibilitatea ISO;
 • Acumulatorul este încorporat și rezistă cam două ore de filmare continuă la 1080p;
 • Camera se încarcă printr-un port micro USB și folosește card micro SD;

Și acum să trecem la calitatea imaginii și câteva observații pe seama ei.

Calitatea imaginii: Test video la 1080p 60fps și foto la 8mp

Secvențele pe care le veți vedea au fost filmate la rezoluția de 1920x1080p cu o cadență de 60 de cadre pe secundă. Imaginile arată bine atât pe timp de zi, cât și pe timp e noapte, însă mi-ar fi plăcut să aibă mai mult contrast și mai multă vibranță/saturație a culorilor pe alocuri în anumite siuații. Nu e ceva deranjant, însă e ceva care ar putea aduce un plus. Situația se poate corecta rapid în soft-ul de editare video GoPro. Ca o paranteză, se aude că cei de la GoPro pregătesc o astfel de aplicație și pt. mobil, care să îți permită să montezi filmele, timelapase-urile și să le editezi ca atare.

Revnind la calitatea imaginii, am mai observat că obiectivul e foarte bine tratat în ceea ce privește evitarea aberațiilor cromatice ori a reflexiilor de tip lens flare. Așa cum veți vedea privind imaginile, aberațiile ori artefactele optice sunt practic inexistente, chiar și sub apă, unde, în mod normal, sunt „încurajate de condiții”.

Privind tot filmările de sub apă și trecerea la suprafață remarc că expunerea de tip spot e extrem de eficientă și „responsive”, în sensul că sistemului nu-i ia decât foarte puțin timp să actualizeze expunerea atunci când se face trecerea de la un mediu la altul. Pe lângă faptul că această trecere se face rapid, ea se face și… elegant, dacă pot spune așa. Rar observi treptele intermediare de la o expunere la alta sau trecerea între ele.

Dar veți vedea de ce zic asta privind imaginile video de mai jos.

În continuare vă invit să priviți și câteva dintre fotografiile făcute cu noul Hero 4 Session. Am observat și aici tendința regăsită pe celelalte modele recent lansate: camera încearcă să țină sensibilitatea ISO la valori cât mai mici în mai toate situațiile, fapt care e de efect dacă ai camera pusă pe un suport fix și ești în mișcare, de exemplu, dar care s-ar putea să te încurce atunci când fotografiezi din mână și lumina nu-i de partea ta.

Iată fotografiile realizate. 

Concluzii

Noul GoPro Hero 4 Session este fratele mai „targetat” al lui Hero 4 Silver și 4 Black. Și spun asta că s-ar putea să nu fie camera care să prindă și la pasionați, și la profesioniști. Cred că noul model și-l vor lua doar cei care îl văd util în mai multe situații extreme în comparație cu un model obișnuit.

Dacă ar fi să aleg între el și Hero 4 Silver, de exemplu, așa cum spuneam la început, l-aș alege pe cel de-al doilea: dar asta pentru că l-aș folosi în situații obișnuite și mai puțin în unele extreme în care Hero 4 Session s-ar putea dovedi mai util.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei