LOADING

Type to search

Testăm aparatul foto compact Olympus XZ-2: Prime fotografii și impresii

dragosasaftei 5 years ago

Nu e un model nou. A fost lansat în toamna lui 2012. Nu e nici cel mai revoluționar aparat. Dar are un raport bun preț-calitate, mai ales în perioada aceasta, și e printre primele aparate foto compacte cu obiectiv zoom și f/1.8 de la începutul plajei focale. Este vorba de Olympus XZ-2 care, așa cum ziceam, se numără printre aparatele care a dat startul acestui segment. Se vrea un D-SLR cu un obiectiv luminos pus într-un corp foarte mic.

Zilele acestea testăm aparatul de care vorbeam mai sus. Are un senzor CMOS de 12 megapixeli, zoom optic de 4x, obiectiv cu f/1.8-2.5 și stabilizare optică pe 3 axe și filmează full HD la 30p. Poate pentru perioada actuală specificații tehnice sunt puțin cam învechite. Ca valori numerice, cam așa e, dar nu acesta-i cel mai important lucru.

Importantă e calitatea fotografiilor pe care o poți obține fotografiind cu Olympus XZ-2. Încă de când au apărut modelele compacte cu obiective luminoase pe piață am fost tare încântat, în special datorită faptului că ai șanse mai mari să scoți fotografii bune și în lumină slabă. Asta era și încă e la unele modele problema principală a aparatelor compacte: fotografiatul în lumină slabă. Cu un obiectiv luminos mai scapi de această problemă.

Din ce am observat până acum XZ-2 se comportă bine. Focalizează rapid și precis, expune corect, iar fotografiile (după primele teste pe timp de zi și cer înnourat) sunt bogate în detalii. Zoom-ul e un pic cam lent, în rest n-ai treabă. Îmi place mult inelul de la baza obiectivului, cu el reglezi valoarea diafragmei. Partea frumoasă e că ai un levier care poate schimba funcția inelului și astfel îl poți folosi pentru focalizare manuală sau pentru zoom.

Cu acest inel reglez, deci, diafragma, iar cu rotița de pe partea din spate timpul de expunere. Mai apăs pe butonul OK ca să modific ISO-ul și gata, am toate controalele la îndemână.

Primele fotografii le-am realizat în Parcul Tineretului din București. Erau -12 grade Celsius, dar aparatul n-a dat semne că ar avea vreo problemă cu temperatura. Priviți fotografiile. 🙂

Și în legătură cu raportul preț-calitate de care vorbea, Olympus XZ-2 este până la sfârșitul lunii februarie la prețul de doar 1.299 de lei la F64

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *