Adăugat pe 18 decembrie 2013 de Dragoș Asaftei in Analize
 
 

Un D-SLR nu te face fotograf peste noapte

Test comparativ - D-SLR-uri entry-level
Test comparativ - D-SLR-uri entry-level

Deși mai există câteva excepții, dar nu foarte multe. Văzusem azi dimineață la Vali Petcu pe Facebook un link către un articol care spunea povestea unui om care a devenit într-o oarecare măsură fotograf peste noapte. El își luase un nou obiectiv, l-a pus pe Olympus-ul lui, a realizat câteva fotografii pe care le-a publicat și care peste noapte, la propriu, au strâns un milion de like-uri pe Flickr. A urmat apoi și prima propunere de colaborare. Partea proastă e că a greșit geanta foto pe care a luat-o cu el și s-a trezit că nu are aparatul și obiectivul cu care realizase celelalte fotografii și în care era încrezător. Avea totuși la dispoziție din partea clientului alte aparate/obiective foarte bune, dar n-a reușit să scoată niciun cadru decent, motiv pentru care s-a hotărât să revină la vechea lui slujbă.

El, totuși, e un caz fericit până la un anumit punct, dar nu se întâmplă întotdeauna așa.

D-SLR-ul nu te face fotograf

Astfel de aparate au devenit din ce în ce mai accesibile. În unele oferte le găsești și sub 1.000 de lei. Acum câțiva ani era cam imposibil să te atingi de un D-SLR, dar tehnologia a evoluat așa că iată-ne ajunși unde suntem acum.

Vedem în jurul nostru tot felul de persoane. Din 5 persoane cu un aparat foto, una sigur are un D-SLR. Iar din 5 persoane care au un D-SLR 2 cel puțin se consideră fotografi. Fotografia a trecut rapid în ultimii ani de la pasiune la trend. Nu mai faci fotografii pentru că îți place, le faci pentru că e cool.

Treci repede la un D-SLR și te plimbi cu el pe stradă destul de vizibil ca să observe cei din jurul tău ce aparat ai. Din păcate lumea încă mai reacționează când vede un D-SLR, iar cei care nu știu apreciază rapid persoana care îl poartă. Ca să nu mai zic că pentru unii fotografi D-SLR-ul servește drept secret de agățat.

Revenind, un D-SLR nu te face fotograf peste noapte. Din momentul în care ți l-ai luat observi că nu obții fotografii reușite atât de repede cum reușeai pe compactul pe care-l aveai înainte. Observi că pentru zoom mai mare ai nevoie de teleobiectiv. Pentru lumină mai multă ai nevoie de bliț. Îți trebuie trepied ca să fotografiezi noaptea și din ce în ce mai multe accesorii.

În primele luni ajungi să mai plătești încă o dată prețul D-SLR-ului doar pentru accesorii. Dar oare merită? Nu te-ar ajuta mai mult aparatul ăla compact ca să faci toate pozele de familie și de vacanță? Sau un mirrorless foarte mic? D-SLR-ul nu e întotdeauna cea mai bună alegere. Uneori nici n-ar trebui să fie o alegere, mai ales dacă-l iei cu gândul că ăsta e pasul cel mai important și că devii instant fotograf.

Poate că înainte să facem pasul acesta ar trebui să ne întrebăm dacă avem nevoie cu adevărat, dacă e cea mai bună alegere și dacă facem asta din pasiune și din dorință sinceră. Un D-SLR nu te face neapărat mai bun. :-)Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.