Adăugat pe 9 aprilie 2013 de Dragoș Asaftei in Portofolii
 
 

14 fotografii din largul mării de Cezar Gabriel

14 fotografii din largul mării de Cezar Gabriel
14 fotografii din largul mării de Cezar Gabriel

Fotografiile și povestea lui Cezar Gabriel le-am descoperit recent în timp ce văzusem câteva dintre fotografiile sale distribuite pe Facebook. Apoi i-am descoperit pagina de Facebook și mi-am dat seama că mai văzusem în urmă cu un an una dintre fotografiile sale și am fost tare, tare încântat, motiv pentru care eram curios să aflu ce se află în spatele lor, care e povestea.

L-am rugat pe Gabriel să ne trimită o serie de fotografii alături de câteva cuvine care să descrie cât mai bine toată povestea lui. El este și în momentul de față pe mare, acesta fiind și motivul pentru care nu a putut să ne trimită mai multe fotografii sau la o rezoluție mai mare. Dar oricum, modul în care sunt realizate fotografiile și subiectul pe care îl au fac ca numărul acestora să fie irelevant.

Vă lăsăm cu povestea lui Cezar Gabriel. Dacă vreți să vedeți constant fotografiile sale, vă recomandăm să îi urmăriți pagina de Facebook. Mulțumim și felicitări pentru tot ceea ce faci pe mare! :)

„Sunt marinar, ofiter mecanic mai precis. Prietenia mea cu marea s-a legat acum 14 ani, dar pasiunea pentru fotografie mi-am descoperit-o abia in 2010, odata cu primul DSLR achizitionat. Nu am facut cursuri de fotografie, timpul putin pe care-l petrec acasa nu mi-a permis, dar am citit si citesc in continuare tot ce-mi cade in mana referitor la fotografie, urmaresc fotografi de la noi sau de afara, si incerc sa invat cate ceva nou de la fiecare.

Majoritatea oamenilor sunt obisnuiti sa priveasca marea din siguranta tarmului, inchipuindu-si doar ce se ascunde dincolo de orizont. Eu incerc, prin imaginile mele sa le-o arat din perspectiva cealalta. Adevarul este ca nu poti sa intelegi ce inseamna marea, nu poti sa o respecti asa cum trebuie pana nu o strabati dintr-un capat in celalalt, prinzand-o in toate starile posibile. Marea este un organism viu, respira, vibreaza, se manie si se calmeaza, este in continua miscare, ea este stapana pamantului, noi suntem intrusii care-i brazdeaza cu indrazneala obrazul. Unii imi vor spune poate ca apa e apa, la fel peste tot.. apusul e apus, rasaritul rasarit.. nu este asa. Fiecare mare, fiecare ocean este altfel, fiecare iti ofera ceva unic, momente cu care nu te mai intalnesti a doua oara. Iti ofera emotie.. asta incerc sa surprind in imaginile mele: emotia momentului.

Este frustrant de cele mai multe ori, nava este un univers restrans, in continua miscare, nu-mi ofera libertatea pe care mi-as dori-o. Nu exista “un pas mai la stanga” ca sa incadrez altfel, de multe ori pasul acela este imposibil fara sa risti un accident. Nu exista “ma intorc maine, acum am ratat momentul”.. nu exista a doua sansa pentru un cadru, exista doar ACUM. Stiu ca din punct de vedere tehnic, al compozitiei, fotografiile mele nu sunt perfecte, foreground-urile sunt oarecum repetitive, cum spuneam, locatiile de unde poti obtine o imagine buna sunt extrem de limitate. Dar parerea mea a fost intotdeauna ca, inainte de aspectele tehnice, o fotografie se face cu sufletul. Daca pui si o bucatica din tine in fiecare imagine, asta se va simti. Oricine iti va privi imaginea iti va simti prin ea emotia pe care ai trait-o atunci.

Asta  conteaza pentru mine, asta urmaresc. Si cred ca intr-o oarecare masura reusesc, sunt oameni care-mi urmaresc pagina  de fotografie si-mi multumesc pentru postari, imi spun ca se simt ca si cum ar fi acolo. Pentru mine asta inseamna enorm de mult, mai mult decat orice premiu as putea castiga. Marea este tovarasa mea de atatia ani si mi-a oferit momente unice, fie ca a fost vorba de o nava in gheata, sau joaca unei fasii de ceata pe suprafata apei, ori un vizitator inaripat care si-a cautat ostenit un loc de odihna pe nava..pentru mine toate astea inseamna tot atatea emotii, tot atatea moduri de a descoperi planeta asta frumoasa pe care traim. Si toate astea fac ca sacrificiile pe care le presupune meseria mea sa fie suportate mai usor. Fotografia va ramane mereu pentru mine un mod de exprimare, un “ochi” deschis catre lume pentru cine va vrea sa priveasca prin el, sa vada ce vad eu si sa simta ce simt eu.”

Încheiem cu câteva cuvinte spuse de Gabriel care ne-au plăcut tare mult, „Fiecare mare, fiecare ocean este altfel, fiecare iti ofera ceva unic, momente cu care nu te mai intalnesti a doua oara. Iti ofera emotie!”.Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.