În ultimii trei ani am încercat să fiu în stradă la fotografiat pe durata primelor ninsori, indiferent de oră, cu atât mai mult dacă se întâmpla noaptea. Doar așa ai șansa să prinzi orașul acoperit de zăpadă, fără urmele mașinilor, fără mormane mari de zăpadă pe marginea drumului. Tabloul e de poveste. Important e să-ți faci puțin curaj și să găsești motivația care să te scoată din casă la ore ciudate, pe-un frig care-ți străpunge rapid hainele.
Gândindu-mă la experiențele prin care am trecut pe durata acestor ieșiri, am pregătit mai jos câteva ponturi care să îți fie utile atunci când o să faci toți pașii ăștia prin zăpadă, prin ninsoare.
Am fost întrebat de multe ori cum mi-am protejat camera. Adevărul e că nu am protejat-o deloc, deși am o husă de ploaie care mi-ar fi fost utilă, însă m-ar și fi încomodat pe alocuri. Indiferent de gama din care face parte, fiecare aparat e capabil să reziste la o ninsoare obișnuită. Vorbim, desigur, de un timp limitat. Nu înseamnă să-ți lași aparatul în ninsoare câteva ore și să te aștepți ca el să fie ok, dar nici să te temi la primele minute de ninsoare.
Din experiență îți spun că am stat la fotografiat 1-2 ore, pe o ninsoare puternică, atât cu aparate foto entry-level, cât și unele din gamele pro, fără să am vreo emoție ori vreo problemă. Fii atent să dai jos zăpada atunci când se adună și să ștergi lentila frontală a obiectivului, display-ul LCD și vizorul ori de câte ori ai ocazia.
Zăpada va reflecta multă lumină către senzor și va face aparatul să subexpună atunci când e pe moduri automate ori semiautomate.
Așa-i că măcar o dată când ai încercat să fotografiezi ninsoarea, fulgii din imagini erau mult mai puțini decât în realitate? Dacă n-ai un fundal care să creeze un contrast suficient cu fulgii, lumina potrivită ori ninsoarea zdravănă, e destul de greu să prinzi imaginile acelea de poveste. O soluție ar fi să activezi și blițul de pe aparat. N-ai nevoie de unul extern.
În felul acesta vei lumina fulgii din fața camerei și vei reda aceeași ninsoare puternică și pe fotografiile surprinse. E-un truc care-ți poate fi util de multe ori.
Fulgii pot păcăli sistemul de focalizare și te poți trezi cu imagini neclare, tocmai pentru că focusul a sărit de pe subiectul tău pe câțiva fulgi din fața lui. Asta dacă folosești focalizarea continuă.
Așa că îți recomand să folosești preponderent focalizarea singulară, în felul acesta ești sigur că nu-ți scapă subiectul din clar fix când vrei să declanșezi.
Dacă vrei să fotografiezi un peisaj, dar să nu prinzi ninsoarea (care uneori ți-ar putea încărca imaginea foarte mult), soluția e să cobori ISO-ul cât de mult poți, să închizi nițel diafragma și să declanșezi cu un timp mai lung de expunere. Astfel, mișcarea fulgilor va face ca ei să fie „invizibili” pe senzorul camerei.
Filtrul de polarizare circulară – e clar un accesoriu extrem de util, cu atât mai mult când ești față în față cu un peisaj complet alb și-un cer albastru. Filtrul va accentua frumusețea peisajului și te vei trezi cu niște imagini senzaționale.
Acum, dacă ți-a venit pofta de ieșit la fotografiat, am și câteva recomandări de aparate foto și accesorii care să îți vină în ajutor. Mai ales că pe durata acestei luni și până la finalul lui ianuarie (2018) poți beneficia de reduceri prin intermediul campaniei Canon Winter Cashback. Iată cum funcționează:
Simplu și rapid, așa-i?
Gama de produse participante e super mare și sigur găsești ce cauți. Uite lista completă – în imaginea de mai jos, iar apoi câteva highlight-uri în cazul în care te ajută recomandările mele.
Așadar… Crăciun Fericit și cu alegeri înțelepte de cadouri îți doresc!
Bună!
Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.
Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.
Pe curând!
Dragoș Asaftei