LOADING

Type to search

5 ponturi pentru fotografii mai bune pe timp de iarnă

dragosasaftei 4 years ago

În ultimii trei ani am încercat să fiu în stradă la fotografiat pe durata primelor ninsori, indiferent de oră, cu atât mai mult dacă se întâmpla noaptea. Doar așa ai șansa să prinzi orașul acoperit de zăpadă, fără urmele mașinilor, fără mormane mari de zăpadă pe marginea drumului. Tabloul e de poveste. Important e să-ți faci puțin curaj și să găsești motivația care să te scoată din casă la ore ciudate, pe-un frig care-ți străpunge rapid hainele.

Gândindu-mă la experiențele prin care am trecut pe durata acestor ieșiri, am pregătit mai jos câteva ponturi care să îți fie utile atunci când o să faci toți pașii ăștia prin zăpadă, prin ninsoare.

1. Aparatura foto nu se strică dacă ninge pe ea

Am fost întrebat de multe ori cum mi-am protejat camera. Adevărul e că nu am protejat-o deloc, deși am o husă de ploaie care mi-ar fi fost utilă, însă m-ar și fi încomodat pe alocuri. Indiferent de gama din care face parte, fiecare aparat e capabil să reziste la o ninsoare obișnuită. Vorbim, desigur, de un timp limitat. Nu înseamnă să-ți lași aparatul în ninsoare câteva ore și să te aștepți ca el să fie ok, dar nici să te temi la primele minute de ninsoare.

Din experiență îți spun că am stat la fotografiat 1-2 ore, pe o ninsoare puternică, atât cu aparate foto entry-level, cât și unele din gamele pro, fără să am vreo emoție ori vreo problemă. Fii atent să dai jos zăpada atunci când se adună și să ștergi lentila frontală a obiectivului, display-ul LCD și vizorul ori de câte ori ai ocazia.

2. Atenție la subexpunere

Zăpada va reflecta multă lumină către senzor și va face aparatul să subexpună atunci când e pe moduri automate ori semiautomate.

3. Blițul poate să îți vină în ajutor când vrei să evidențiezi ninsoarea

Așa-i că măcar o dată când ai încercat să fotografiezi ninsoarea, fulgii din imagini erau mult mai puțini decât în realitate? Dacă n-ai un fundal care să creeze un contrast suficient cu fulgii, lumina potrivită ori ninsoarea zdravănă, e destul de greu să prinzi imaginile acelea de poveste. O soluție ar fi să activezi și blițul de pe aparat. N-ai nevoie de unul extern.

În felul acesta vei lumina fulgii din fața camerei și vei reda aceeași ninsoare puternică și pe fotografiile surprinse. E-un truc care-ți poate fi util de multe ori.

4. Evită utilizarea focalizării continue pe ninsoare

Fulgii pot păcăli sistemul de focalizare și te poți trezi cu imagini neclare, tocmai pentru că focusul a sărit de pe subiectul tău pe câțiva fulgi din fața lui. Asta dacă folosești focalizarea continuă.

Așa că îți recomand să folosești preponderent focalizarea singulară, în felul acesta ești sigur că nu-ți scapă subiectul din clar fix când vrei să declanșezi.

5. Soluția ca să nu surprinzi ninsoarea în imagini

Dacă vrei să fotografiezi un peisaj, dar să nu prinzi ninsoarea (care uneori ți-ar putea încărca imaginea foarte mult), soluția e să cobori ISO-ul cât de mult poți, să închizi nițel diafragma și să declanșezi cu un timp mai lung de expunere. Astfel, mișcarea fulgilor va face ca ei să fie „invizibili” pe senzorul camerei.

BONUS: Accesoriu de nelipsit pe timpul iernii

Filtrul de polarizare circulară – e clar un accesoriu extrem de util, cu atât mai mult când ești față în față cu un peisaj complet alb și-un cer albastru. Filtrul va accentua frumusețea peisajului și te vei trezi cu niște imagini senzaționale.

Acum, dacă ți-a venit pofta de ieșit la fotografiat, am și câteva recomandări de aparate foto și accesorii care să îți vină în ajutor. Mai ales că pe durata acestei luni și până la finalul lui ianuarie (2018) poți beneficia de reduceri prin intermediul campaniei Canon Winter Cashback. Iată cum funcționează:

  • După ce cumperi produsul Canon care face parte din campanie trebuie să te înregistrezi pe canon.ro/cashback, unde vei înscrie datele tale și ale aparaturii achiziționate. La final vei primi și un mail de confirmare în baza căruia să îți poată fi restituită diferența de bani.
  • Valoarea de Cashback îți va fi apoi returnată prin transfer bancar, în contul menționat la înscriere.
  • Te poți înscrie până la 31.01.2018, la miezul nopții.
  • Ca bonus pentru înscriere, vei mai primi și 100GB de stocare pe platforma Canon Irista.

Simplu și rapid, așa-i?

Gama de produse participante e super mare și sigur găsești ce cauți. Uite lista completă – în imaginea de mai jos, iar apoi câteva highlight-uri în cazul în care te ajută recomandările mele.

5 recomandări de produse Canon pe care să ți le faci ție cadou. Ori pe care să le faci cadou. 🙂

  • Imprimanta Canon Selphy va fi cu siguranță un cadou cu care nu ai cum să dai greș. E o imprimantă foto mică, ușoară, care se conectează rapid cu orice dispozitiv și care tipărește imagini 10x15cm la o calitate foarte bună.
  • Dacă acum îți descoperi pasiunea pentru fotografie și vrei să îți iei primul D-SLR, atunci Canon 1300D sau 750D ar putea fi două variante foarte bune!
  • Iar dacă ai deja un prim D-SLR și vrei să îți cumperi niște obiective, uite ce îți recomand: Canon 10-18mm (ultra-wide, bun pentru peisaje și situații în care vrei să surprinzi cadre largi)Canon 55-250mm (te ajută să fotografiezi de la distanțe mari) ori Canon 60mm Macro (dacă vrei să fotografiezi detalii, produse ori fulgi de zăpadă).
  • De vrei să faci pasul de la un entry-level la un D-SLR mai avansat, atunci aruncă o privire peste modelele 77D sau 7D Mark II, ambele super camere. Iar cel de-al doilea e chiar vârful de gamă D-SLR-urilor Canon cu senzor în format crop.
  • Primul full-frame? Atunci Canon 6D e o variantă foarte bună.
  • Cauți un aparat foto bun, dar să nu fie nici D-SLR, nici mirrorless? Atunci Canon G7X Mark II e chiar ce trebuie. Îți încape în buzunar cu lejeritate, dar în același timp are și performanțe foarte ridicate.

Așadar… Crăciun Fericit și cu alegeri înțelepte de cadouri îți doresc!

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei