LOADING

Type to search

Aparatul foto nu e făcut ca să-l ții în vitrină

dragosasaftei 6 years ago

Asta a fost una dintre cele mai importante idei pe care le-am reținut de la workshop-ul de fotografie de stradă pe care l-a susținut ieri Aurel Rapa. Sigur, au fost multe alte aspecte utile și importante care se-aplică atât la fotografia de stradă, cât și la celelalte genuri fotografice, însă care n-au farmec dacă nu le-auzi din gura unui om în timpului unui astfel de eveniment în care le și vezi puse în practică.

Înainte să continui ideea, vreau să vă zic că workshop-ul a avut o taxă de intrare cum n-am mai văzut. Fiecare participant a trebuit să aducă ceva dulce sau o jucărie. Toate pachetele strânse, le veți vedea în imaginile de mai jos, ajung la niște copii sărmani care nu se pot bucura de așa ceva în fiecare zi. Felicitări, Aurel! Felicitări F64 și Nikon pentru susținere! 🙂

Totuși, niciuna dintre celelalte idei n-au sens dacă n-o respecți pe asta. „Aparatul nu e făcut ca să-l ții în vitrină, că se pune praful pe el”, conitnua Aurel mai în glumă, mai în serios. Probabil că acesta este prima barieră cu care ne confruntăm sau ne-am confruntat vreodată toți pasionații de fotografie. 

Oare ce se întâmplă dacă fac prea multe poze? Oare nu mi se strică obturatorul? Dacă mi se udă adparatul? Să ies la pozat când ninge? Dacă-i prea frig? Dacă-i prea cald? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care ni le punem. Într-un fel e firesc. Dai o sumă mare de bani pentru aparat, strângi banii ăia o perioadă de timp și ții la investiția ta, motiv pentru care încerci să fii cât mai atent.

Pe de altă parte treaba asta te limitează. Multe dintre cele mai expresive fotografii sunt făcute în condiții care nu-s confortabile nici pentru aparat, nici pentru fotograf. Poți face fotografii excelente atunci când ninge foarte tare. Sau când plouă torențial. Sau când e ceață. Sau când e ger.

Exemple pot fi multe. Important e ca tu ca fotograf, și mai ales dacă ești pasionat de fotografia de stradă, documentară ori de reportaj, să depășești barierele astea și să îți depășești propriile limite, până la urmă. Alegându-ți tu condițiile perfecte în care să faci fotografie de stradă n-o să te facă un fotograf mai bun.

Tocmai ăsta-i farmecul fotografiei de stradă. Surprinderea clipei din cotidian. Rupi un moment și-l transpui pe senzor. Acel moment nu există doar când e soare și frumos afară.

Și dovada a ce zic a fost ieșirea de ieri la fotografiat. După ce-am povestit despre fotografia de stradă, am ieșit la fotografiat. Afară urât, sincer. Ceață, frig, vânt, ploaie. Dar expresiv. Priviți două dintre cadrele pe care le-am făcut. Nu-s fotografii excelente, însă sunt clipe surprinse din stradă. Momente banale, dar care puse în context arată într-un anume fel.

Workshop: Foto de stradă cu Aurel Rapa

Workshop: Foto de stradă cu Aurel Rapa

E un exercițiu bun pentru fiecare dintre noi să ne depășim limitele. Și să reținem că aparatul nu-i făcut ca să-l ținem în vitirină. El rezistă și dacă-l plouă sau dacă-l ninge. Nu pățește nimic. Ba chiar te ajută să faci fotografii bune în condițiile alea. Depinde totul doar de tine.

Și n-ai nevoie de ani ca să faci asta. Ai nevoie doar de câteva momente în care să auzi asta sau să te gândești asupra ideii. Cum a fost ieri la workshop. 2-3 ore a durat totul, dar a fost suficient cât să vină ca o încurajare și o bază utilă pentru pasionații de fotografie de stradă. Și dacă vine și din partea cuiva care vorbește cu drag despre pasiune, cum a făcut-o Aurel, te-ajută și mai mult. 🙂

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

4 Comments

 1. Ramona 8 December 2014

  Am fost printre fericitii care au participat la workshop si mi-a placut foarte mult! Pentru mine a fost un cadou frumos de Mos Nicolae si sper ca si pentru restul participantilor. Fotografia de strada mi se pare cea mai grea, dar si cea mai interesanta, pentru ca ai cele mai putine restrictii/ reguli de urmat. Asa ca de acum inainte o sa ies mai des la poze si o sa-mi fac un memo cu indemnul care mi-a ajuns la inima: “Atunci cand ai camera in mana, tu esti regele!” – Aurel Rapa, ofc!
  De asemenea, ma bucur si ca, odata cu workshop-ul, am putut sa ajut cativa copii care poate nu-l asteptau pe Mos. 🙂

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 8 December 2014

   Ne bucurăm să auzim asta! 🙂 Ai făcut un cadou frumos copiilor aceia prin participarea la worskhop.

 2. Irina Isacescu 8 December 2014

  Orice intalnire fotografica cu Aurel Rapa se transforma in clipe memorabile! Pasiune, profesionalism, dinamism si originalitate… de toate acestea te bucuri cand ai privilegiul de a fotografia alaturi de un fotograf de talia lui Aurel Rapa! Ploaia nu a mai contat, a fost o provocare care a adus cu ea si determinarea! Tot parcusul fotografic a fost intereseant, amuzant si constructiv, dar finalul…a fost, ca zic asa ”cireasa de pe tort” 🙂 … luminile orasului (Piata Universitatii) de la et.9…sublim! Multumim, Aurel! A fost … un Mos Nicolae…de neuitat si … ”dar din dar se face rai! p.s. Un gand de multumire si celor de la F64 si Nikon! 🙂

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei