LOADING

Type to search

Bucureștiul în 20 de fotografii realizate de Vlad Eftenie

dragosasaftei 6 years ago

„Vedem din ce în ce mai des Bucureştiul în imagini. E un semn bun, înseamnă că începe să se arate, să fie privit, să fie căutat, cercetat. Trebuie însa să înţelegem ce vedem, ce aflăm, cum interpretăm şi ce facem cu ceea ce ştim. Codul e dificil, adesea indescifrabil, tentaţia de a rămâne într-o zonă superficială extrem de mare. Este ceea ce se vede. Deseori distanţa sau zăpada aduc un compromis posibil: de departe se vede bine, convenabil, de sub zăpada nu se mai văd griurile. De aproape ne e teamă de oraş, lucrurile se pot complica, vârtejul zilnic fiind greu de pătruns. Şi totuşi se poate afla un oraş luminos şi pozitiv, cu atât mai valoros cu cât îl poţi lua de mână, de braţ, îl poţi îmbrăţişa şi merge împreună la plimbare ca doi prieteni vechi.

Pentru cineva din interior, Bucureştiul este un loc al paradoxurilor, cu o mână te poate mângâia blând şi cu cealaltă iţi poate trage covorul de sub picioare fără preaviz. Pentru un vizitator adoptat, locul induce comparaţii previzibile.

Putem explora Bucureştiul de dincolo de Bucureşti, cu acele locuri în care se poate afla liniştea unui popas, înconjuraţi de ceea ce este reprezentativ pentru spiritul locului. Putem descoperi şi altceva decât Casa Poporului, cea care exercită o atracţie magnetică dar care nu este cel mai reprezentativ sau mai blând loc din oraş. Putem revela relaţiile invizibile dintre prezenţe construite sau din contră, absenţe remarcabile, toate conturând un spirit urban cu o amprentă poetică unică. Putem privi cerul, asculta linistea straduţelor cu nume de anotimpuri, capitale sau doctori, privirea avidă descoperind clădiri vechi care ne fac să imaginăm cum se locuia odată oraşul. Ne putem minuna de faptul că indiferent de direcţia spre care o iei, poţi ieşi la liman în doar câteva locuri, străzile purtându-te singure fără să mai ai nevoie de o direcţie clară prestabilită. Putem înţelege cum se parcurge eficient oraşul, cum se îmbină ceea ce constituie un bun obiectiv – reperele majore care definesc ţinte de vizitat şi atins – cu ceea ce devine personal, ca trăire subiectivă a oraşului.

Doua serii fotografice vin sa aduca impreuna acele aspecte complementare ale orasului. Alb-negru si color, intr-o ingemanare poate contradictorie. Daca seria alb-negru propune o privire aprofundata prin tenta atemporala… 

..imaginile color invoca taria de caracter a privitorului, prin provocarea fortei de a patrunde dincolo de stratul saturat. Griuri si tonuri cromatice puternice aduc acele dimensiuni complementare, contemplarea si frivolul convietuind intr-un intreg viu, surprinzator, dinamic, mereu in schimbare.” 

Cuvintele și fotografiile îi aparțin lui Vlad Eftenie. Nu mai avem ce completa. Din momentul în care ne-a trimis Vlad fotografiile le-am privit în continuu preț de multe minute și am găsit de fiecare dată ceva nou. Ceva aparte. Ceva care să contureze și mai bine povestea pe care o transmite fiecare dintre fotografii.

Poveste. Expresie. Sentiment. Trăire. Sunt doar câteva cuvinte capabile să descrie fotografiile pe care le-ați văzut. Mulțumim, Vlad! 🙂

Pe Vlad Eftenie îl puteți urmări pe site-ul personal sau pe Facebook.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei