LOADING

Type to search

Bună ziua! Pot să vă fac o fotografie?

dragosasaftei 7 years ago

„Dar pentru ce vă trebuie? Eu nu vreau să apar la televiziune sau în ziar. Aaa, da’ sunteți plătit de cineva să mă pozați? Ia mai lasă-mă în pace cu pozele tale!” 

Dacă ați fotografiat pe stradă sau în anumite locuri și ați cerut acordul anumitor persoane cu siguranță ați întâlnit răspunsuri în genul. Desigur, există persoane care să fie de acord fără absolut nicio problemă, însă altele ne pot da mari, mari bătăi de cap.

Zilele trecute am fost la Timișoara. Eram în Piața Unirii, iar soarele tocmai apunea. Pe o bancă de lângă mine un cuplu foarte simpatic se săruta. Era cadrul perfect, ca să zic așa: cuplul, apusul, banca, parcul și un porumbel care tocmai zbura. Nu am mai stat să îi întreb că pierdeam momentul. Și a ieșit fotografia pe care o vedeți mai sus.

Ei bine, am fost tare încântat de rezultat și m-am dus să îi întreb dacă sunt de acord să public fotografia și să le-o trimit și lor ulterior. Au fost tare, tare bucuroși și mi-au dat acordul.

Dar ce facem dacă nu ni se dă acordul? Cum procedăm?

Din punct de vedere legal atunci când fotografiem o persoană și aceasta face subiectul fotografiei noastre ar trebui să avem acordul ei în vederea publicării. Desigur, în multe cazuri fotografiem și plecăm, iar persoana în cauză nu află că a fost fotografiată. Nu e etic, nu e frumos, însă se întâmplă, mai ales atunci când fotografiem strada.

Și pentru că fotografia înseamnă poveste ar fi foarte frumos să discutăm cu persoana pe care o fotografiem, să îi arătăm fotografia și să îi aflăm povestea vieții. Sau măcar o frântură din ea. Așa ar fi cel mai corect.

Partea mai neplăcută este că de cele mai multe ori subiectul fotografiilor de stradă îl fac persoanele cu probleme, care fie exprimă sărăcie, fie tristețe, fie necaz, și mai niciodată fericire. Dacă tot le fotografiem ar fi frumos să le și ajutăm într-o anumită măsură. Fiți convinși că îi vor ajuta enorm câțiva lei cu care să își poată cumpăra ceva de mâncare.

Chiar dacă vânăm anumite fotografii, haideți să fim totuși oameni mai presus de toate.

Voi cum procedați cu persoanele pe care le fotografiați pe stradă?

Am revenit cu un articol care analizează din punct de vedere legal fotografia de stradă – Legalitatea fotografierii în spații publice.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

6 Comments

 1. Moga Florin 15 April 2013

  Din punct de vedere legal, de ce nu am voie sa public o fotografie cu X? Nu te-am fotografiat în maşină, nu te-am fotografiat de pe gardul din faţa casei în timp ce te schimbai în dormitor, ci pe o bancă în parc, adică un loc public. Evident că nu e frumos, dar vorbim strict din punct de vedere legal. Eu ştiam că atât timp cât eşti într-un spaţiu public oricine are dreptul să te filmeze sau să te fotografieze.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 15 April 2013

   Exact, are voie, dar de exemplu nu poti folosi fotografiile in scopuri comerciale.

  2. Alex Dima 24 April 2013

   Din punct de vedere legal NU ai voie să fotografiezi un oarecare om pe stradă, decât în conformitate cu anumite condiţii. Fie îi ceri acordul ( verbal sau scris ), fie în cazul fotografiilor wide în care subiectul fotografiei nu este omul respectiv, ci o mulţime, el fiind doar un element al cadrului.

   Din punct de vedere legal este o încălcare a drepturilor nepatrimoniale, mai exact a articolelor 73 din Noul Cod Civil, privind dreptul la propria imagine, şi 75, care prevede limitele acestor încălcări.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei