LOADING

Type to search

Canon 100-400mm f/4.5-5.6 II IS USM: Cum a evoluat tehnologia în 16 ani

dragosasaftei 6 years ago

Prima ediție a obiectivului Canon 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM a fost lansată în urmă cu 16 ani, în toamna lui 1998. Era printre primele teleobiective compacte dedicate atât fotografilor profesioniști, cât și celor amatori. Obiectivul a continuat să fie produs și să se vândă bine în următorii ani, iar calitatea construcției l-a făcut să fie rezistent pe piață o perioadă lungă de timp. Sunt 16 ani în care obiectivul a fost produs exact așa cum fusese în 1998. Lucrul ăsta poate sta drept mărturie în ceea ce privește calitatea.

Săptămâna aceasta a fost făcut pasul deja așteptat totuși, iar Canon a lansat a nouă versiune a acestui obiectiv.

Canon 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM II

Noul obiectiv vine cu o structură optică total nouă, un sistem de stabilizare mai eficient și unul de focalizare mai precis și rapid. Obiectivul este compatibil atât cu D-SLR-urile Canon cu senzor APS-C, cât și cu cele full-frame. Iată principalele diferențe față de obiectivul lansat în urmă cu 16 ani:

  • Zoom-ul este rotativ, nu mai este pe sistemul push-pull, devenind mai ușor de controlat;
  • Poți bloca zoom-ul la o anumită distanță focală;
  • Distanța minimă de focalizare este de 98 de centimetri, pe când la versiunea veche era de 180 de centimetri;
  • Noul obiectiv are trei moduri de stabilizare a imaginii: standard, panning și un nou mod dedicat funcționării stabilizării doar în timpul expunerii propriu-zise;
  • Diafragma este controlată electromagnetic, ajutând la obținerea unor valori mai precise în timpul declanșării în rafală cu viteze foarte mari;
  • Vine cu un nou parasolar care permite utilizarea filtrelor mult mai ușor;
  • Între lentile se regăsește tehnologia ASC – Air Sphere Coating, care constă în particule de aer aflate în suspensie, reducându-se astfel apariția defectelor optice, cum ar fi lens flare-ul;
  • Deși este cu aproape 150 de grame mai greu, noul obiectiv se anunță a fi mai ușor și eficient de utilizat în special datorită sistemului rotativ pentru acționarea zoom-ului.

Cam acestea ar fi și principalele caracteristici ale obiectivului. Se regăsește, bineînțeles, și tratarea lentilelor cu fluorină, pentru păstrarea calității imaginii în toate situațiile.

Obiectivul va fi disponibil începând cu luna decembrie a acestui an și estimăm că va costa aproximativ 9.500 de lei. Versiunea lansată în 1998 se mai regăsește pe stocuri și costă acum 6.598 de lei.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei