LOADING

Type to search

Cât de importantă este perspectiva în fotografie

dragosasaftei 7 years ago

De multe ori auzim tot felul de discuții despre fotografie și despre tehnica necesară. Despre cât de important e să ai un aparat full-frame, obiective profesionale, să calculezi exact timpul de expunere și distanța hiperfocală în anumite situații. Totuși, nu sunt decât niște cifre, niște numere care ne pot îmbunătății fotografiile, dar până la urmă ține totul de noi, de cum vedem lucrurile, de amprenta pe care ne-o punem asupra rezultatelor, de cât de mult suntem implicați în ceea ce realizăm, pentru că fotografia nu e o pasiune obiectivă.

Ei bine, privind către partea compozițională, perspectiva joacă un rol extrem de important în fotografie, iar ea, controlată ca atare prin fel și fel de tertipuri, poate oferi rezultate spectaculoase. Încercați să fotografiați o persoană cu un obiectiv wide de la nivelul pieptului. Totul normal. Încercați să vă lăsați mai jos, să o puneți să se urce pe o piatră și să o fotografiați de la nivelul solului. Și dacă îi puneți și o manta clar devine Superman.

Perspectiva are puterea de a oferi rezultate neconvenționale și de a ajuta în situații limită în care nu sunt posibile alte variante.

Spre exemplu, în timp ce filma cadre pentru un nou film – The Grind, operatorul Vashi Nedomansky a fost nevoit să înregistreze câteva clipe cu un Humvee într-un deșert din Iraq. Problema era că nu aveau la dispoziție nici un Humvee, nici întregul deșert, motiv pentru care s-au folosit de influențarea perspective.

Au achiziționat un model de Humvee în miniatură, l-a pus într-o zonă nisipoasă din afara Los Angelesului și a filmat dintr-un unghi suficient de jos încât să dea impresia că mașina este în mărime naturală. Metoda e tare ingenioasă și se pare că a dat roade! 🙂

*Sursa: Petapixel

 

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei