LOADING

Type to search

Ce poți face cu câteva lumânări și un obiectiv fix

dragosasaftei 8 years ago

În weekend am vrut să realizez o ședință foto mai diferită decât ceea ce făcusem până acum. Deși inițial plănuisem acest set de fotografii într-un alt context și într-un alt loc, m-am hotărât că ar fi o idee bună să transform totul întâi în ceva mai simplu, ușor de realizat și util de povestit în cazul în care căutați variante de ședințe foto accesibile, fără scheme foarte complicate de lumini și așa mai departe.

Ca să vă spun setup-ul, am folosit un Nikon D600 (vezi oferta F64 sau Photosetupși un Nikkor AF-D 50mm f/1.8Despre Nikon D600 am scris mai multe în acest articol. E un aparat full frame mai mult decât potrivit. Se mișcă bine și, ori de câte ori am fotografiat cu el – asta datorită Nikon România care mi-a oferit sprijinul necesar- am fost extrem de mulțumit.

Și acum să începem. Am folosit ca sursă de iluminare 4 lumânări. Lumânări mici, de acelea de tip pastilă, puse două într-o parte, două în cealaltă parte a modelului. Și.. cam atât cu lumina. Au fost singurele surse de lumină pe care le-am utilizat. Alături de obiectivul de care vă spuneam, am reușit să mă folosesc foarte bine de lumina pe care o aveam.

Cu cât obiectivul e mai luminos, cu atât mai bine. Unul cu f/1.4 ar fi fost și mai util. Sau unul 35mm f/1.4. Era interesant. Care au fost setările tehnice? Majoritatea fotografiilor au fost realizate cu 1/20-1/30s, f/1.8 și ISO 4000 sau 6400. Dacă fotografiați în asemenea condiții sfatul meu e să fotografiați RAW. Vezi avea, inevitabil, zgomot de imagine și va fi mult mai ușor de corectat și redus folosind formatul RAW.

Un alt aspect la care trebuie avută mare grijă este focalizarea. Aparatul va focaliza destul de greoi. Și asta din cauza luminei slabe. Cel mai rapid e să focalizați manual. Vă va fi mai greu, dar verificând cadrele veți putea corecta ușor focalizarea și obține apoi fotografiile dorite. Dacă aveți un trepied folosiți-l. Dacă aveți liveview, de asemenea. Vă vor ajuta ambele să focalizați cât mai precis.

Cam despre asta ar fi vorba. Despre patru lumânări, despre un obiectiv fix și accesibil ca preț, despre un model potrivit și multă răbdare din partea voastră, ca fotografi, și a persoanei din fața camerei. Și rezultatele pot deveni foarte interesante. Fotografia este despre creativitate. Ne putem folosi cu ușurință această latură a fiecăruia dintre noi. 🙂

Ce poți face cu câteva lumânări și un obiectiv fix

Ce poți face cu câteva lumânări și un obiectiv fix

Ce poți face cu câteva lumânări și un obiectiv fix

Ce poți face cu câteva lumânări și un obiectiv fix

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

10 Comments

 1. SagittariuS 10 March 2013

  Focalizarea poate fi făcută manual, da, dar după o perioadă de timp ochiul oboseşte şi dai rateuri. Pe body-ul vechiului d40 montasem un 50mm AF şi din 15-20 de cadre focalizam bine 2-3. Cu D200-le nicio problemă, focalizează perfect.

  Încă o chestie pentru cine vrea să mai pună în practică: dacă dSLR-ul permite, activaţi funcţia AF Illuminator, ajută foarte mult la focalizarea în condiţii de genul acesta.

  Timpi de expunere cam scurţi faţă de focală, aş zice. Se poate merge şi pe full-manual, şi setezi timpul de expunere minim 1/60, deşi o să iasă întunecat cadrul (se poate corecta foarte frumos în Lightroom).

  +1 pentru a doua imagine, mi se pare de departe cea mai reuşită.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 10 March 2013

   E cam greu să corectezi un cadru subexpus mult realizat la ISO 4000. 🙂 Nu e imposibil, dar e greu și rezultatul n-o să fie la fel de ok cum a fost fotografiind cu 1/20-30s. Înțeleg ce spui. 🙂

   Mulțumesc!

 2. Hermeneanu V 15 April 2013

  Sa inteleg ca este criza de lumanari. 🙂
  Adica la 16 lumanari ar fi mers un ISO 1000.
  Commentul este in spirit de gluma, de la unul care sta cu cafeaua in fata si leneveste in fotoliu. Legat de sedinta foto, utila si spor la mai multe…

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 15 April 2013

   Și îți dai seama că dacă aveam 100 de lumânări deja eram în ISO 200. Altă viață! 😀

 3. Diana 4 February 2014

  Am o intrebare:cu un obiectiv 55-200 are rost sa incerc genul acesta de fotografie?Sunt foarte frumoase pozele si ma tenteaza dar deocamdata asta e singurul meu obiectiv.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 4 February 2014

   Ai putea încerca, dar ai nevoie să ai mai multă lumină în cameră. Pune mult mai multe lumânări, fotografiază la 55mm cu f/4 și mărește ISO-ul așa cum ziceam în articol. 🙂

   1. Diana 9 February 2014

    Multumesc mult pentru raspuns!Am facut azi niste poze si au iesit chiar bine,nu ma asteptam sa iasa atat de ok.
    Aici am pus cateva poze:http://www.flickr.com/photos/101674526@N02/
    P.S:Sper sa nu fie o problema ca am pus link’ul,vreau doar sa vezi ca,chiar au iesit niste poze bune si cu un astfel de obiectiv.
    Multumesc!

    1. Dragoș Asaftei 9 February 2014

     Nu e nicio problemă! 🙂
     Mi-a plăcut mult asta: http://www.flickr.com/photos/101674526@N02/12394005724/. Ca un sfat: încearcă să rogi persoana pe care o fotografiezi să se uite mai mult în direcția de unde vine lumina ca să aibă fața mai bine conturată.

     Dacă dorești te invit să publici ce fotografiezi și în Comunitatea Blog de fotografie: http://comunitate.blogdefotografie.ro/

    2. Dragoș Asaftei 9 February 2014

     Puțin off-topic, dar foarte expresivă fotografia aceasta: http://www.flickr.com/photos/101674526@N02/11607160813/. Îmi place mult! 🙂

     1. Diana 9 February 2014

      Multumesc pentru sfaturi!!Si ma bucur ca unui fotograf cu mult mai bun decat mine ii plac poze de ale mele 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei