LOADING

Type to search

Cele mai bune 20 de fotografii din 2013 pe Blog de fotografie

dragosasaftei 7 years ago

În urmă cu exact un an, pe 22 decembrie 2012, anunțam oficial lansarea acestui proiect. Eram la începutul unui drum lung (încă suntem, dar avem deja experiența anului care tocmai a trecut) și aveam forțele necesare pentru noua perioadă care urma să vină. Și a fost un an tare frumos.

Pasiunea pentru fotografie ne-a adus în mijlocul unor subiecte puternice, interesante, emoționante și pline de poveste. Am reușit să publicăm în acest an cadre realizate de aproape 40 de fotografi români. Am încercat să ne axăm pe fotografia autohtonă cât de mult am putut. Vom continua și în anul care vine în aceeași direcție.

Avem foarte mulți fotografi excepționali, iar scopul nostru este să reunim sub categoria de Portofolii poveștile și fotografiile lor în speranța că vom strânge o bază de date actualizată în continuu cu noi și noi nume.

Nu e un articol despre tot ce am făcut în 2013 și tot ce urmează să facem în 2014. Este un articol menit să vă arate cele mai bune 20 de fotografii pe care le-am publicat în acest an în categoria de care vă spuneam mai devreme. Iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul fotografilor ale căror nume le veți putea vedea în continuare.

Vă mulțumim frumos! 🙂

Fotografie realizată de Aurel Rapa

Aurel Rapa vine de cele mai multe ori cu idei noi ale unor subiecte care, pentru unii fotografi, sunt clișeice. Vine cu abordări interesante ale unor locuri fotografiate deja de n și n ori.

Portofoliu - Aurel Rapa
 

Fotografie realizată de Sorin Onișor

Fotografia publicată pe Faceook a strâns peste 7.500 de aprecieri și aproape 1.500 de distribuiri, asta pe lângă sutele de comentarii.

Sorin Onișor - Fotografie virală pe Facebook
 

Fotografie realizată de Adi Hădean

Pe lângă fotografiile cu mâncare pe care le realizează, Adi experimentează în continuu genuri fotografice. Și o face într-un fel aparte care dă rezultate frumoase.

Portofoliu - Adi Hădean
 

Fotografie realizată de Cristian Vasile

Toate, dar toate fotografiile sale transmit ceva și fac parte din categoria acelora pe care ai mai vrea să le vezi odată. Și încă o dată. Și tot așa.

Portofoliu - Cristian Vasile
 

Fotografie realizată de Dragoș Stoica

Pe Dragoș Stoica îl știți probabil de pe Facebook. Și din fotografiile de la evenimente. Și din fotografiile de sport. Și din fotografiile de natură. Și așa mai departe. Dragoș excelează în multe genuri fotografice și aduce deseori perspective noi asupra fiecăruia dintre ele.

Portofoliul fotografului Dragoș Stoica

 

Fotografie realizată de Dan Dinu

Pasiunea pentru imagine s-a născut în special din cea pentru natură și mai ales din cea pentru munte. Cel mai mult îmi place să fotografiez în mediul natural, în locuri cât mai sălbatice și pline de viață. Nu am trecut însă cu vederea satul românesc sau locurile încărcate de istorie.

Dan Dinu, fotograf al inimii naturii

 

Fotografie realizată de Toma Bonciu

Dacă ar fi să descriem fotografiile realizate de Toma Bonciu în trei cuvinte acelea ar fi esență, trăire și moment. Fotografiile sale surprind natura, aduc în față detalii și le alătură unui context care transmite trăiri aparte.

Portofoliul - Fotograful Toma Bonciu

 

Fotografie realizată de Ovidiu Bastea

Mă uitam prin fotografiile lui Ovidiu și de fiecare dată vedea acel ceva, acea poveste care parcă te face să te regăsești în ea, să devii subiectiv, dar totuși să privești cadrul cât se poate de obiectiv și să spui că e o fotografie extrem de reușită.

Portofoliu - Ovidiu Bastea - Nude Essay

 

Fotografie realizată de Alecsandra Drăgoi

De Alecsandra Raluca Drăgoi sigur ați auzit cel puțin la începutul anului atunci când a câștigat premiul la categoria Tineri sub 19 ani – Cultural la Sony World Photography Awards. Este primul premiu câștigat de un fotograf român la această competiție, una dintre cele mai renumite competiții de fotografie la nivel global.

Alecsandra Dragoi a câștigat încă un premiu la Sony World Photography Awards

 

Fotografie realizată de Vlad Eftenie

„Vedem din ce în ce mai des Bucureştiul în imagini. E un semn bun, înseamnă că începe să se arate, să fie privit, să fie căutat, cercetat. Trebuie însa să înţelegem ce vedem, ce aflăm, cum interpretăm şi ce facem cu ceea ce ştim. Codul e dificil, adesea indescifrabil, tentaţia de a rămâne într-o zonă superficială extrem de mare. Este ceea ce se vede.”

Bucureștiul în fotografii alb-negru de Vlad Eftenie
 

Fotografie realizată de David Botond

David Botond este un fotograf din Odorheiu-Secuiesc care a reușit să aducă expresia unui portret în fotografiile sale în așa fel încât din momentul în care le privești ți se derulează în fața ochilor, parcă, o întreagă poveste. Botond este renumit atât în România, cât și peste hotare, fiind, spre exemplu, fotograful care a realizat cadrele pentru catalogul Seroussi.

David Botond și proiectul „The Invisible Man”
 

Fotografie realizată de Vali Bărbulescu

Cadrul face parte dintr-o serie de 40 de fotografii fashion realizate de Vali Bărbulescu, fotograful pentru care pasiunea înseamnă mai mult decât orice și pentru care limitele nu există. Ce-i drept, așa ar trebui să fie pentru fiecare dintre noi. Limitele nu există. Eventual există bariere pe care le putem trece. Sau care se vor ridica singure la un moment dat. Fotografii fashion realizate de Vali Bărbulescu

 

Fotografie realizată de Adrian Petrișor

Când spui Adrian Petrișor spui numele unui fotograf din tânăra generație, unui fotograf care îți aduce natura în fața ochilor în așa fel încât ai impresia că exact în clipa aceea te afli exact acolo. Și nu-i ușor să induci o asemenea senzație prin fiecare dintre fotografiile sale.

20 de fotografii din Munții Retezat de Adrian Petrișor

 

Fotografie realizată de Ciprian Mihai

Toate au început cu pasiunea pentru mașini, în special cele vechi”, ne spune Ciprian Mihai răspunzându-ne la întrebarea cum a început totul. Remarcați cel mai important cuvânt din răspunsul lui. E vorba de pasiune, pasiunea capabilă să pună bazele unor construcții frumoase, reușite, înalte și demne de admirat.

30 de fotografii auto de Ciprian Mihai

 

Fotografie realizată de Kiss Zsolt

Zsolt și-a descoperit pasiunea pentru fotografie în urmă cu câțiva ani și, alăturând-o plăcerii de a călători, în special prin munți, a reușit să obțină câteva rezultate absolut minunate.

25 de fotografii cu munții României de Kiss Zsolt

 

Fotografie realizată de Cezar Gabriel

„Sunt marinar, ofiter mecanic mai precis. Prietenia mea cu marea s-a legat acum 14 ani, dar pasiunea pentru fotografie mi-am descoperit-o abia in 2010, odata cu primul DSLR achizitionat. Nu am facut cursuri de fotografie, timpul putin pe care-l petrec acasa nu mi-a permis, dar am citit si citesc in continuare tot ce-mi cade in mana referitor la fotografie, urmaresc fotografi de la noi sau de afara, si incerc sa invat cate ceva nou de la fiecare.”

14 fotografii din largul mării de Cezar Gabriel

 

Fotografie realizată de Romeo Tomescu

Romeo Tomescu este un fotograf stabilit în Bacău și specializat pe fotografia de evenimente, portrete și fotojurnalism. Uitându-ne printre fotografiile sale am observat că stilul fotojurnalistic își pune în mod plăcut amprenta chiar și asupra evenimentelor personale (nunți, botezuri etc.), cât și a celor corporate.

Fotografii de la inundațiile din Budapesta realizate de Romeo Tomescu

 

Fotografie realizată de Thomas Câmpean

Thomas Câmpean este cel mai bun exemplu pentru cei care vor să facă ceva din pasiune, să lupte din toate puterile pentru ceea ce iubesc și să își îndeplinească visurile. Thomas, sau Tomi cum i se mai spune, a lucrat câțiva ani ca fotograf în Cluj-Napoca pentru Mediafax și Adevărul, iar mai apoi, prin 2010 a făcut pasul cel mare.

13 fotografii de la protestele din Turcia de Thomas Câmpean

 

Fotografie realizată de Florentina Răfăilă

La început, când descoperim fotografia și ne cumpărăm un aparat, pozăm tot ce ne stă în cale. Așa am făcut și eu, am pozat tot ce am avut la îndemână, pe oriunde am ieșit. Dintre toate pozele pe care le-am făcut la început, cele close-up/macro au fost cele de care m-am lipit cel mai bine. Mi-a fost și la îndemână, trebuie să rescunosc, să găsesc insectele, asta pentru că ador să stau în natură”, ne spune Florentina descriind primele cochetări cu acest gen fotografic.

Fotografii macro de Florentina Rafaila

 

Fotografie realizată de Balazs Attila

Ne spunea Attila că a fost un raliu dur, cu multe pietre, mult praf, căldură caniculară, foarte puține ore de somn pe noapte pentru fotografi, adrenalină și aventură. A completat zicând că fotograful intră într-o altă dimensiune la un astfel de eveniment și chiar creează dependență. Ceea ce e perfect! E minunat să fii dependent de pasiunea cu care ajungi să lucrezi la un moment dat.

Fotografii de la Raliul Sibiului 2013 realizate de Rally Photo

 

Fotografie realizată de Belu Gheorghe

Belu Gheorghe este unul dintre fotografii români care a reușit să aduca ceva diferit fotografiilor sale, dar mai ales portretelor. Mă uitam în urmă cu un an la portretele publicate și încercam să-mi dau seama cum au fost realizate, cum a fost gândită povestea și așa mai departe. Și am observat în fiecare ceva aparte, un mesaj, un context, un sentiment.

25 de portrete aparte realizate de Belu Gheorghe

 

Fotografie realizată de Bogdan Comănescu

Eu lucrez mult pe partea umană (portrete de viață, fotoreportaj), încerc să descriu prin fotografie mai cu seamă lumea asta încă original românească, oamenii încă români adevărați, neatinși încă de mrejele globalizării ce vrea să ne reducă pe toți la grupări asemănătoare de roboței”, spune fotografulBogdan Comanescu începând descrierea fotoreportajului pe care îl veți vedea în continuare.

O lume de care ne-am îndepărtat, fotoreportaj de Bogdan Comanescu

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei