LOADING

Type to search

Creativitatea în fotografie: seringile și picăturile de apă

dragosasaftei 6 years ago

Să vă povestesc. Eu sunt din Odorheiu-Secuiesc, un oraș mic, frumos, elegant și în care simți că poți duce o viață liniștită. Nu te stresează foarte multe lucruri, iar faptul că populația majoritară e maghiară te mai ajută să înveți încă o limbă. E un mare avantaj cred eu.

Rețineți totuși cuvântul mic. M-am apucat de fotografie de la 14 ani. Până la 16 ani am străbătut orașul în lung și-n lat (în 20-30 de minute îl cam traversezi pe jos) căutând subiecte pe care să le fotografiez. Știam fiecare colțișor aproape, iar parcul îmi era cel mai bun prieten. Mergeam zilnic câteva ore în parc încercând să caut ceva nou, ceva ce să fotografiez. Și găseam, ce-i drept. A fost așa, ca o provocare spre creativitate. Și m-a ajutat mult.

Apoi mi-am dat seama că ar trebui să experimentez și alte lucruri. Așa am ajuns să fotografiez picături de apă.

Povestea celor 10 seringi și a picăturilor de apă

Fotografiam florile din casă. Le-am învârtit pe toate părțile și parcă nu mai găseam niciun unghi diferit. „Bine ar arăta cu roua dimineții”, mi-am zis. „Dar ce-ar fi dacă aș reproduce-o eu”, m-am întrebat. Am luat o seringă, am umplut-o cu apă și am început să pun picături pe frunzele florii.

Și așa am început să-mi fac roua la mine în casă. După am încercat cu un pulverizator luat de la o soluție de spălat geamuri. Așa aveam picături mai multe și dispersate uniform. Când voiam să le așez după bunul plac foloseam seringa, când voiam să simulez roua cât mai bine mă foloseam de pulverizator.

Apoi am trecut la următorul nivel. Mi-am făcut zece seringi pline cu apă în diverse culori. Aveam seringi cu apă roșie, apă albastră, apă neagră și așa mai departe și apoi le puneam în diverse compoziții pe subiectul pe care-l fotografiam.

Mi-a plăcut atât de mult varianta aceasta încât am obținut în acel an vreo 200 de fotografii de care eram mândru. Desigur, dacă mă uit acum peste el poate aș tăia un zero din acel număr, dar ideea-i importantă. Am căutat așa cum am putut mai bine să găsesc o soluție, un subiect nou, într-un moment în care simțeam că nu mai am ce fotografia.

Încă mai am acasă cele zece seringi. Încă mai fotografiez flori cu picături de apă ori de câte ori am ocazia. Sunt fascinat de ce se poate obține! Și mai am și o colecție de pene de porumbei, dar de ele o să vă povestesc într-un articol viitor.

Creativitatea ține de noi. Ține mult și de voință. Dacă vrei, reușești. 🙂 

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

10 Comments

 1. Maria 23 February 2014

  Nu mi-am imaginat niciodata ca niste seringi pot crea poze remarcabile !

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 23 February 2014

   Poze frumoase avem peste tot în jur. Trebuie doar să le găsim! 😀

 2. Mitroi Adrian 24 February 2014

  Bun articolul si motivational 🙂 Cred ca ar fi interesant sa vorbesti putin si despre echipamentul necesar obtinerii unor astfel de fotografii.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 24 February 2014

   Revin zilele acestea cu un articol complet despre variante pentru realizarea fotografiilor macro/close-up. 🙂

 3. joita lucian 25 February 2014

  Ce obiectiv ai folosit …banuiesc ca era macro 1/1 nu!?

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 25 February 2014

   Toate acestea au fost făcute cu un 18-55 inversat pe D40 și pe D7000. O să povestesc despre această metodă curând, într-un articol următor. 🙂

 4. joita lucian 26 February 2014

  M-ai bagat in ceata…adica nu sunt cu un macro?! Nu-mi vine sa cred!

  Reply
 5. Ionut 26 February 2014

  Cred ca ar fi interesant de fotografiat o picatura de apa in cadere libera dar si inpactul ei cu suprafata de contact.Sa fie contrast apa sa fie colorata.Setarile aparatului adecvate.
  Am avut curiozitatea de a pune la microscop aripi de fluturi, aripi de gaze, etc.Se vede o lume fantastica, mirifica. Aceste imagini puse pe monitor (este posibil?) ar fi si mai grozave.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 26 February 2014

   O să revin atunci și cu un articol despre fotografiatul picăturilor de apă în cădere. 🙂 Merci de sugestie!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei