LOADING

Type to search

Cum pătrund telefoanele mobile în lumea fotografiei

dragosasaftei 8 years ago

Așa cum vă povesteam și în acest articol, fiecare dintre noi încearcă să aducă totul într-un singur dispoizitv. Bineînțeles că o cameră foto nu ar trebui să lipsească din acel dispozitiv. Și, de cele mai multe ori, când ne gândim la ceea ce am spus mai sus, ne gândim la un smartphone care ne oferă posibilitatea de a face tot ce vrem fără să avem după noi un laptop, o mulțime de cabluri, un aparat foto și multe alte accesorii.

Bineînțeles, se pierde din calitatea anumitor funcții, dar pentru utilizatorul obișnuit nu mai contează acest fapt. Câți dintre noi printăm fiecare fotografie realizată într-un format foarte mare? Câți dintre noi printăm fotografiile realizate? Câți dintre noi stăm să analizăm o fotografie cu familia dintr-un concediu? Exact! Nu facem asta! Motiv pentru care un astfel de smartphone ne este mai mult decât suficient.

Ce e de reținut?

Nu, piața aparatelor de fotografiat nu moare. Și nu va muri niciodată. Este important doar să înțelegem curentul care se dezvoltă acum. Și aici e vorba de faptul că piața terminalelor mobile cu cameră foto inclusă e în creștere. E mult mai rapid să realizezi o fotografie cu telefonul, să îi aplici un filtru și să o publici pe Facebook, spre exemplu. Nu îți ia mai mult de un minut. Desigur, nu ai performanță. Dar ai rezultatul pe care îl vrei și, dacă ești mulțumit, nu mai contează altceva.

Cei de la Photography News au realizat un infografic despre cum a evoluat lumea fotografiei de la început și până acum. Cred că se înțelege cel mai bine importanța pe care o au camerele telefoanelor mobile în evoluția de care vorbim. Și, ca să înțelegem mai bine mesajul, e de reținut ceea ce zicea Chase Jarvis:

Cea mai importantă cameră e cea pe care o ai cu tine.

Câteva cifre importante

  • Prima fotografie a fost realizată în 1826 și a avut un timp de expunere de peste 8 ore;
  • În 1878 s-a făcut prima fotografie cu un timp foarte scurt de expunere (la un eveniment sportiv);
  • Dacă până la începutul anilor 2000 se realizau circa 80 de miliarde de fotografii pe film, acum numărul nu depășește 4 miliarde;
  • Primele camere foto dedicate consumatorilor au fost realizate la începutul anilor 90;
  • Peste 300 de miloane de fotografii sunt încărcate zilnic pe Facebook;
  • 26 de fotografii sunt uploadate în fiecare secundă pe Instagram;
  • Sunt peste 740 de milioane de telefoane mobile cu cameră foto în întreaga lume;
  • 91% din utilizatorii de smartphone-uri realizează cel puțin o fotografie pe lună, pe când doar 73% din posesorii de camere foto fac același lucru;

Infografic - Telefoanele mobile

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei