LOADING

Type to search

D-SLR-uri Nikon cu motor încorporat de focalizare

dragosasaftei 9 years ago

De foarte multe ori am văzut situații în care diverse persoane, având un D-SLR Nikon fără motor încorporat de focalizare, cumpărau obiective AF-D (generația fără motor de focalizare) și, mai apoi, erau în momentul în care nu înțelegeau de ce aparatul lor nu focalizează încorporat. Ei bine, răspunsul e chiar mai sus. Nici aparatul, nici obiectivul nu aveaumotor de focalizare încorporat, în cazul respectiv.

Cum funcționează motorul de focalizare?

Principiul e simplu și ușor de înțeles încă din denumirea lui. În gama D-SLR-urilor Nikon disponibilă acum pe piață există două mari clase, cele cu motor de focalizare încorporat și cele fără. Bineînțeles că cele fără sunt mult mai accesibile ca preț și fac parte din gama entry-level. Ca să înțelegeți și mai bine când întervine și de ce e util acest motoraș, iată explicația următoare.

Dacă aveți un D-SLR fără un astfel de motor, puteți beneficia de focalizare automată utilizând un obiectiv care are extensia AF-S în numele întreg al acestuia. Cel mai bun exemplu e următorul. Cu Nikon AF-S 50mm f/1.8 aveți focalizare automată pe un astfel de D-SLR. Același lucru nu poate fi spus și despre Nikon AF-D 50mm f/1.8.

Pentru a-l putea folosi pe cel din urmă cu toate funcțiile sale automate aveți nevoie de un D-SLR care să aibă motorul de focalizare încorporat.

Care este sfatul nostru?

Sigur că vă veți pune întrebarea: Să iau de la început un D-SLR cu motor de focalizare încorporat ca apoi să pot folosi orice obiectiv sau să iau unul mai accesibil ca preț cu gândul că voi compensa mai târziu? E greu să ai un răspuns clar și concis la întrebare asta. Un lucru e cert. Majoritatea obiectivelor AF-D, spre exemplu, sunt transformate, pe rând, în unele de generație nouă. Așa cum s-a întâmplat cu 50 1.8 și 85 1.8. Și așa cum, probabil, se va întâmpla și cu restul.

Odată cu trecerea timpului, nu vor mai fi așa multe obiective fără acest motor. Dar vor rămâne, totuși, clasicele obiective care își vor păstra acea prestanță pe care și-au câștigat-o de-a lungul timpului. Alegerea stă în mâinile voastre. Ideea e că aveți alternative bune pentru ambele variante. Iată care ar fi câteva recomandări pentru D-SLR-uri Nikon cu sau fără motor de focalizare încoporat (disponibile în acest moment pe piață).

Fără motor de focalizare încorporat Cu motor de focalizare încoporat

 

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

  1. Paul Lascu 17 October 2017

    Buna seara . Intreb daca Nikon D 200, aparatul pe care lucrez de reletiv scurta vreme, are motor de focus incorporat ? Inca nu m-am familiarizat cu el in totalitate. Il am de cca.2-3 luni, primit cadou si nu am reusit inca sa-i deslusesc secretele. Multumesc pentru rabdare si bunavointa.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei