LOADING

Type to search

Despre cum a reușit un soldat să fotografieze unirea din 1918

dragosasaftei 7 years ago

Urmează o poveste despre cum poți ajunge, fără să te aștepți, omul cheie al unui eveniment de mari proporții. 

În urmă cu aproape o sută de ani, în 1918, pe 1 Decembrie, la Alba-Iulia avea să se înfăptuiască Marea Unire a statelor române. A fost probabil unul dintre cele mai importante evenimente pentru poporul român. Deși apăruse deja aparatul de fotografiat în acea perioadă, era să fim în situația în care să nu avem absolut nicio fotografie de la eveniment, asta din cauza faptului că fotograful oficial nu a mai ajuns.

Totuși, Samoilă Mârza, un soldat austro-ungar întors de pe front înainte cu patru zile, a pornit în dimineața zilei de 1 Decembrie spre Alba-Iulia, dorind să suprindă Marea Unire în fotografiile sale. A pornit dis-de-dimineață, cu un aparat foto cu burduf (care nu era deloc ușor) și cu tot echipamentul de care avea nevoie, pe bicicletă, îndreptându-se spre Alba-Iulia.

A reușit să surprindă una dintre cele mai expresive fotografii, o fotografie care ne transmite nouă, ca popor, enorm de multe trăiri pe care nu le putem defini nicicum. Fotografia o puteți vedea mai jos. Din păcate, Samoilă Mârza nu a reușit să fotografieze și sala unirii, asta din cauza faptului că nu avea creditențial, sau acreditarea (vorbind în termeni actuali) necesară. Chiar și așa, iată cum un soldat austro-ungar a reușit să fotografieze unirea statelor române.

Ce înțelegem de aici? E important să fim perseverenți și să ne implicăm. Chiar dacă nu suntem noi cei care primim banii pentru fotografii (și acum mă refer strict la contextul actual), nu trebuie să ne oprim să încercăm. Nu de puține ori s-a întâmplat ca, la diferite evenimente, organizatorii să caute fotografii realizate de alte persoane, fotografii pe care mai apoi să le cumpere, asta pentru că n-au fost mulțumiți de fotografii oficiali. Fiți perseverenți, implicați și insistenți! 🙂

Ziua României surprinsă de Samoilă Mârza

Fotografiile sunt preluate din articolul ziarului Adevărul.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

 1. Zoozle 11 February 2013

  interesanta treaba cu soldatul.

  Era frumos daca ne ofereai mai multe poze, sigur, daca a mai reusit sa faca poze soldatul.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 11 February 2013

   Acestea sunt singurele fotografii disponibile. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei