LOADING

Type to search

Fotografii de la Marea Neagră realizate cu Sony A3000

dragosasaftei 8 years ago

În urmă cu aproape o lună anunțam că Sony lansează un nou mirrorless, A3000. Pe atunci eram oarecum reticienți, în sensul că nu înțelegeam de ce ai pune un mirrorless într-un corp de D-SLR pentru că, practic, te dezici de la conceptul pe care îl promovează acest tip de aparate. Gândindu-ne că mirrorless-urile au fost făcute pentru a fi mici nu ne-am mai gândit la celelalte avantaje pe care le-ar putea avea un astfel de aparat precum cel de care vă vom vorbi azi. Haideți să vedem întâi ce știe aparatul și apoi care e motivul pentru care nouă ne-a plăcut mult. 🙂

Sony A3000 – Specificații tehnice

 • Senzor CMOS de 20 de megapixeli;
 • Filmare Full HD la 60fps;
 • Sistem de focalizare în 25 de puncte;
 • Procesor de imagine BIONZ;
 • Sensibilitate ISO cuprinsă între 100 și 16.000;
 • Obturator electronic și mecanic;
 • Fotografiere în rafală cu 3,5 cadre pe secundă;
 • Prețul în kit cu 18-55 f/3.5-5.6 este de 1.799 de lei.

Primele impresii

Haideți să începem cu prețul. Prețul de 1.799 de lei (în kit)  îl poziționează undeva sub majoritatea D-SLR-urilor entry-level de pe piață, dar și sub multe alte mirrorless-uri. Iată, prețul, e un avantaj și poate fi un adevărat inamic pentru celelalte aparate din gama sa. Oare ăsta o fi fost scopul? 🙂

Un al doilea avantaj e body-ul. Deși la început nu îi găseam logica, după primele fotografii am realizat care e motivul. În general, aproape de fiecare dată când testam un mirrorless, aveam o oarecare reținere și asta pentru că simțeam că ne scapă din mână. Nu multe mirrorless-uri au ergonomia potrivită, iar o parte din ele îți dau impresia că le poți scăpa foarte ușor. Plus că design-ul clasic al unui mirrorless nu oferă foarte multe avantaje atunci când vine vorba de o expunere mai lungă din mână sau filmare din mână.

Iată, deci, că body-ul lui A3000 e un avantaj. Am avut întotdeauna impresia că fotografiem cu un D-SLR, iar stabilitatea pe care o oferă acest tip de construcție ne-a ajutat. Trecând de la exterior la interior, putem spune că senzorul e unul care merită multe puncte de bună purtare. 

Latitudinea dinamică e una mai mare decât la majoritatea aparatelor din gama sa (am recuperat detalii din multe zone umbrite sau arse, fără să ne folosim de RAW-uri, de exemplu). Culorile sunt redate destul de natural (poate virează spre o nuanță rece uneori) și sunt vii în majoritatea cazurilor. 🙂

Haideți să vedem fotografiile pe care le-am realizat la mare cu Sony A3000. Mulțumim întâi F64 pentru oferirea aparatului în teste. Am fotografiat un răsărit de octombrie și un litoral oarecum rece, pustiu, dar totuși, cu viață. Daaar haideți să vedem înainte un minut răpit din mare.

Un minut răpit din mare, proba video

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

 1. Abbys 6 October 2013

  Cred ca este un aparat de luat in seama daca bugetul este redus!!!! Dar sunt curios cat ajunge pretul unui obiectiv sau a unui blit extern?Cu deosebit respect Abbys.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 6 October 2013

   Chiar este! Uite, aici găsești prețul obiectivelor, iar aici cel al blițurilor. 🙂 Sunt accesibile!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei