LOADING

Type to search

15 fotografii din Islanda realizate de Kiss Zsolt

dragosasaftei 8 years ago

Kiss Zsolt ne-a mai arătat în urmă cu jumătate de an 25 de fotografii cu Munții României, fotografii vii care vorbesc de la sine și care transmit frumusețea pură a reliefului țării noastre. De această dată vom trece puțin (mai mult) granița țării și ne vom îndrepta către Islanda, locul din care s-a întors Zsolt în urmă cu câteva săptămâni. Am văzut fotografiile sale și am rămas fără cuvinte, motiv pentru care l-am rugat să ne trimită câteva dintre ele și să ne povestească despre cum a fost toată această experiență. Haideți să vedem Islanda prin ochii și obiectivele lui Zsolt.

„Islanda este o tara magica unde vremea este foarte capricioasa. Sunt anumite perioade in care poti sa ai toate cele 4 anotimpuri intr-o singura zi. Nu ramane decat sa te adaptezi conditiilor meteo, iar daca norocul iti surade poti capta lumini senzationale. Am fotografiat in diferite “anotimpuri” in aceeasi zi, cand la plus cateva grade sau cateodata sub zero grade langa ghetari. Ploua destul de mult, este umezeala mare, dar asta nu a fost o piedica pentru mine. Toate astea in luna iulie (intre 4 si 12 iulie). Am aflat ca in restul anului vremea este si mai capricioasa, asa ca am avut norocul ca in aceea saptamana sa pot realiza aceste cadre. De fiecare data fotografiam de la 23 PM pana la 4-5 AM cand lumina era cea mai buna, singur fara zecile sau sutele de turisti prin preajma. Cele trei microfibre de curățare erau nelipsite din trusa foto pe care le-am si folosit des din cauza ploii sau cetii/umezelii.

La nivelul marii trebuie sa fii imbracat ca si cum te-ai duce la noi in Fagaras la 2500m altitudine. Cam asa e vremea acolo vara. In final pot sa zic ca nu e tocmai cel mai usor sa fotografiezi in Islanda in acele conditii meteo, dar depinde si foarte mult de perioada in care mergi si de norocul la lumina. Per total pot sa spun ca vremea este o loterie.

Cea mai mare surpriza am avut-o in a doua zi dupa sosire, cand am avut norocul de o lumina de apus foarte buna, cu nori lenticulari colorati de ultimele raze de soare; toate astea s-au intamplat pe la miezul noptii la cascada Gullfoss (Cascada de Aur). In perioada respectiva din iulie soarele coboara un pic sub orizont si ramane acolo, luminand si colorand de jos in sus norii existenti, iar toate astea pot sa tina ore intregi, pana la 3 dimineata cand rasare din nou aproape din acelasi loc unda a apus. O alta senzatie frumoasa este oceanul Atlantic pe care l-am prins exterem de furios in aceea perioada. Pur si simplu simti energia emanata al valurilor de 2-3 metri, iar sunetul produs de acestea este infricosatore. De cateva ori ma “trezeam” ca nu fac altceva de cat le observam si le ascultam furia tragand in piept aerul foarte sarat. In final o scurta povestioara cu cea mai mare surpriza pe care mi-am facut-o singur.

Ajuns la o locatie pe la miezul “noptii” de unde vroiam sa fotografiez, am constatat cu stupoare ca trebuie sa traversez un parau destul de lat care cu 5 ore inainte nu era acolo. Datorita topirii ghetarelor din munti, nivelul lacului a crescut, iar din acesta izvora un parau care la randul lui curgea in mare. Mi-am luat avant, am sarit cu speranta ca pot s-o traversez din 2 pasi, dar acesta avea apa adanca peste genunchi si pietris pe fundul apei…..m-am dezechiibrat, si am cazut pana in braul in apa rece de 5 grade. Totul a durat o secunda, dar a fost de ajuns, oricum dupa aceea am fotografiat pana la 4 dimineata.”

Vă invităm să vă începeți ziua de vineri împreună cu fotografiile realizate de Kiss Zsolt, fotograf pe care îl puteți urmări pe Facebook sau pe site-ul personal. Veți rămâne plăcut surprinși de rezultate. 

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei