LOADING

Type to search

Goana după megapixeli și noul HTC One

dragosasaftei 8 years ago

În această seară HTC a lansat un nou smartphone. Este voba de HTC One, un smartphone cu un ecran generos (4,7 inchi), procesor quad-core de 1,7 GHz, 2 GB de memorie RAM și așa mai departe. Este un telefon de vârf în momentul actual, un telefon care vine cu funcții specifice smartphone-urile, dar care pune un mare accent pe pătrunderea în nișa fotografiei.

Lupta brandurilor de telefoane mobile de a prelua cât mai mult din piața foto devine una din ce în ce mai acerbă. Inevitabil, din ce în ce mai multe persoane profită de camerele de pe telefoane și fotografiază mai orice. E mai simplu să scoți un telefon din buzunar, să atingi ecranul și să faci fotografia decât să scoți D-SLR-ul din geantă sau să ai tot timpul un aparat, chiar și el compact, după tine.

Fotografii sau pasionații de fotografie vor prefera întotdeauna varianta hard, ca să îi zic așa, în sensul că vor alege întotdeauna un aparat foto dedicat. Dar nu același lucru îl vor face cei entuziaști sau cei care pur și simplu călătoresc, se plimbă sau vor așa să facă fotografii din când în când. Nu, ei vor opta pentru camera de pe telefonul mobil. Astfel încât sunt din ce în ce mai atrași de telefoanele mobile cu camere foto bune.

Camera foto de pe HTC One

Camera foto care este pe noul HTC One se anunță a fi una lucrată extrem de atent. Compania precizează că ea poate capta cu 300% mai multă lumină datorită senzorului construit pe baza tehnologiei proprii Ultra Pixel. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că pe fiecare pixel mai sunt suprapuși alți doi, fiind astfel trei pixeli suprapuși care captează de trei ori mai multă lumină. Cel puțin teoretic.

HTC nu precizează numărul efectiv de megapixeli regăsiți pe senzorul camerei, însă anunță faptul că acesta este irelevant în contextul în care noua tehnologie va oferi rezultate surprinzătoare. Camera are un obiectiv cu o distanță focală de 28mm și o deschidere maximă a diafragmei de f/2.0. Senzorul camerei suportă realizarea fotografiilor cu sensibilitate ISO cuprinsă între 100 și 1600. Decent sau chiar surprinzător de bine pentru un telefon.

Camera are și un sistem de stabilizare optică a imaginii. E un lucru nou. Nu multe (sau niciunul?) dinte smartphone-urile de pe piață au un astfel de sistem de stabilizare. Majoritatea îl aleg pe cel electronic.

Noua cameră are funcție de HDR atât pentru fotografiere, cât și pentru filmare. Blițul camerei se reglează în funcție de distanța de la subiect până la telefon. Totodată, camera permite fotografierea în rafală cu până la 8 cadre pe secundă. 

Iată deci că goana după megapixeli care a fost atât de evidentă până acum se transformă, cel puțin teoretic, în goana după calitate. Să vedem acum care va fi rezultatul și cum se va comporta camera în realitate. 🙂

Noul HTC One și camera foto cu pixeli suprapuși

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

4 Comments

  1. Serban Constantin 19 February 2013

    Vindem dSLR-urile si ne luam telefoane, nu ?! 🙂

    Reply
    1. Dragoș Asaftei 19 February 2013

      Nu și dacă suntem interesați de fotografie. Tocmai asta ziceam, cine e interesat alege în continuare aparatura dedicată. Cine e doar „încântat”, ca să zic așa, va merge în direcția telefoanelor mobile cu cameră bună în defavoarea aparatelor compacte. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei