LOADING

Type to search

Hands-on: noul obiectiv wide Canon 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

dragosasaftei 6 years ago

Pe 14 mai Canon a anunțat lansarea a două noi obiective, printre care și a unui wide dedicat formatului crop. Este vorba de obiectivul Canon 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, un wide entry-level menit să facă o pereche bună cu D-SLR-urile din aceeași gamă.

În urmă cu două zile, în timpul Photo Romania Festival, am avut ocazia să testăm preț de aproape două ore noul obiectiv care a ajuns pentru prima oară la noi în țară. Obiectivul era un presample (încă nu era în varianta finală), motiv pentru care nu vom pune fotografiile realizate cu el. Vom face asta imediat după ce vom testa varianta finală.

Momentan însă am reușit să ne facem câteva prime impresii. Să începem cu forma și construcția lui. Obiectivul este extrem de compact. Nu m-aș fi așteptat să fie chiar atât de mic. E cam ca un 18-55mm la mărime și la formă. De asemenea e și foarte ușor și abia îl simți pe aparat. L-am testat pe un Canon 70D, iar kit-ul format era chiar compact și ușor, numai bun de cărat pe munte sau în tot felul de călătorii.

Din auzite și aproximări prețul lui în România va fi undeva sub 2.000 de lei. Sub 2.000 de lei în condițiile în care e un ultra-wide de brand și care are și sistem de stabilizare. Din punctul nostru de vedere noul 10-18mm o să atragă atenția multor fotografi și o să devină probabil una dintre principalele achiziții după 50-ul cu 1.8.

Și asta datorită raportului preț/calitate.

Bineînțeles că am făcut și o serie de fotografii de test cu el și am observat două lucruri: redă culorile aproape de cum sunt ele în realitate (sunt chiar saturate de-a dreptul), iar lens flare-ul de când ai soarele în cadru e foarte plăcut. Totodată obiectivul are și motor de focalizare STM (stepper motor), care-l face ideal pentru filmare, mai ales cu 70D-ul și al său sistem Dual Pixel.

Iată câteva fotografii cu Canon 10-18mm pus pe Canon 70D

Şi acum o comparaţie cu Canon 10-22mm. 10-22-ul e construit mai degrabă ca un obiectiv din gama L, este mai voluminos și mai greu, dar are deschiderea mai mare a diafragmei. În mână parcă-ți dă mai multă încredere. Dar depinde totuși de ce urmărești. Priviți câteva fotografii comparative cu cele două obiective. 

Revenim curând cu fotografii făcute cu obiectivul în varianta finală.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

4 Comments

 1. joita lucian 3 June 2014

  Sunt dementiale pentru filmare aceste stm-uri si isi merita banii pacat ca cei de la canon nu au scos si un full frame cu asa numitul “auto-focus”:(!

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 4 June 2014

   Cine știe, poate urmează. 🙂

 2. Adi Pitigoi 23 September 2014

  Cand reveniti cu niste fotografii cu obiectivul in varianta finala? Imi cam face cu ochiul obiectivul asta 🙂

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 23 September 2014

   Mulțumim de reminder! O să revenim în cel mai scurt timp posibil! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei