LOADING

Type to search

Să conștientizăm importanța fotografiei

dragosasaftei 7 years ago

Fotografia există imediat de două secole. De două sute de ani fotografia contribuie la scrierea istoriei. Fotografiile au stat drept dovadă a unui număr extrem de mare de evenimente care au marcat lumea. Care au schimbat-o. Fotografiile îngheață acel moment și îl transmit mai departe în adevăratul său înțeles. Cu adevăratul mesaj. Cu exact starea din acea clipă. Fotografiile nu mint.

Privind în jur vedem că ne întâlnim cu fotografii peste tot. Avem tablouri cu chipurile persoanelor dragi nouă, ne uităm în reviste și de multe ori trecem peste text și privim doar imaginile, citim ziare și ne așteptăm ca fiecare poveste să aibă o ilustrație atașată, mergem pe stradă și ne întâlnim cu fotografii prin tot felul de panouri publicitare, apoi ne întoarcem acasă și când ajungem la calculator ne întâlnim iar cu fotografii. Pe care le admirăm sau nu. Pe care le apreciem sau nu. Dar ele fac parte din viața noastră.

Într-o lume în care barierele tehnologică sunt cam ultima noastră grijă, fotografiile joacă încă un rol extrem de important și trebuie să conștientizăm asta. O fotografie e acea parte dintr-o secundă care îți pune o poveste. E suficient să privești o fotografie și să înțelegi despre ce e vorba. De asta e încă importantă fotografia și de asta va rămâne pentru totdeauna așa.

Problema e că fotografia devine din ce în ce mai greu de practica. În ultimul an s-au realizat mai multe fotografii decât de la începuturile fotografiei și până acum. Fiecare persoană e un fotograf prin camera pe care o are cu el, fie că-i un telefon sau un aparat compact. Orice ar fi ai o cameră cu tine cu care poți fotografia oriunde.

Ce se întâmplă? E tot mai greu să ieși din mulțime. E tot mai greu să arăți oamenilor că ești mai bun, că fotografiile transmit ceva, că ele merită să fie asociate cu o poveste. Și nu pentru că nu mai sunt la fel de mulți oameni talentați, ci pentru că valul e atât de mare încât e greu de diferențiat.

Și astfel fotografia capătă un alt sens. Fotografia devine din ce în ce mai gratuită. „Haide că am eu coleg care mai face poze. Nu mai plătim un fotograf, se descurcă el.”, „Lasă că fac cu aparatul meu, oricum ies la fel.”, ”Ce rost are să mai plătim fotograf? Hai să invităm o persoană care oricum face poze.” și tot așa. Lista poate continua la nesfârșit.

Nu, stimabililor. Fiecare dintre noi, fiecare pasionat sau profesionist, investește pentru a putea face o fotografie bună. Investește timp, investește pasiune, investește bani. Și nu, nu poți ca tu, un brand respectabil să tai bugetul pentru fotografii pentru că știi pe cineva care oricum are un aparat și face treabă ok. Nu. Calitatea cere, dar și oferă.

Și pentru că în momentul de față fotografia e în situația de care spuneam mai sus, un ziar din Franța, Liberation, s-a decis să vină în sprijinul fotografilor. Ce a făcut? A lansat un număr fără fotografii. Ediția din 14 noiembrie 2013 a ziarului nu include nicio fotografie. Se speră astfel o mai bună conștientizare a importanței fotografiei. De admirat gestul. De admirat! 🙂

El vine drept un apropo la ziarele și site-urile pentru care e mai simplu să intre pe Facebook și să ia o fotografie de a cuiva, decât să caute persoana respectivă și să facă totul ca la carte.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei