LOADING

Type to search

Învățăm printr-o fotografie – Povestea (II)

dragosasaftei 8 years ago

Veneam ieri spre casă. Era cam 17:30, iar soarele deja apusese. Orașul era ca oricare altul în prima zi a anului: extrem de liniștit. Abia treceau câteva mașini pe stradă, iar pe trotuar nu știu dacă am văzut un om la vreo 5-10 minute. Pe măsură ce mă apropiam mai mult spre casă, cam jumătate de kilometru înainte de bloc, văd o scenă care-mi captează atenția.

O mamă și cu fiica ei încercau să lanseze un lampion. Erau doar ele două și lampionul. Atât. Dar se vedea în ochii loc în acel moment o fericire sinceră. Le-am fotografiat exact înainte ca ele să dea drumul lampionului. Totul a durat sub un minut, dar din privirile lor părea să fi fost unul dintre cele mai fericite minute de până atunci.

Fotografia aceasta a fost o lecție pentru mine. În momentul în care nu mă așteptam să văd ceva aparte pe stradă am zărit un moment care m-a făcut rapid să ridic aparatul la ochi. Probabil asta face parte din magia fotografiei. Faptul că poveștile ne ies în față exact atunci când ne așteptăm. Altfel ar fi fost totul prea monoton.

Acesta-i și motivul pentru care nu contează atât de mult tehnica, spre exemplu. Aș fi putut fotografia în pustiul din prima zi din an cu orice aparat. Povestea n-ar fi apărut de la sine. Povestea am găsit-o pe parcurs, exact în momentul în care mă așteptam mai puțin. Exact atunci.

Pentru 2014 mi-am propus să fiu mult mai atent la astfel de povești pe care le-aș putea spune prin fotografii. Mi-am propus să caut poveștile din jurul meu și să le exprim cât pot eu de bine. Iar abia apoi să mă gândesc la tehnică. Iar acesta-i și morala articolului de azi.

La mulți ani! Să aveți un 2014 plin de povești expresive! 🙂

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

  1. Abbys 9 June 2014

    Datorita tehnicii si a multitudinii de posibilitati de setare ect., pierdem din placerea fotografierii!!! Am inceput sa ma afund in detalii tehnice ale aparatului ale fotografiatului si pe traseu am realizat ca am pierdut din acea bucurie pe care o aveam la inceputuri, cand nu exista sa plec din casa si sa nu fiu insotit de aparatul foto!!! Acum dupa ce am citit despre fotografie caut mai mult sa respect lucrurile tehnice si compozitionale si uit esentialul: placerea de a fotografia, subiectul, trairile si sentimentele!!!!! Foarte bun subiectul, si foarte actual. Felicitari Dragos!!!!

    Reply
  2. Florin 5 June 2016

    Se spune deseori omul potrivit la locul potrivit. Numai ca majoritatea dintre noi, din comoditate, cu toate ca avem un aparat foto la loi sau, macar un telefon mai performant, fie ca ne e lene sa le scoatem sa imortalizam momentul, fie ca ne simtim stingheri de ce cred cei din jurul nostru. E bine ca mai sunt si oameni care, dintr-o simpla fotografie negandita, neplanuita, reusesc sa creeze povesti. Felicitari si la cat mai multe articole!!!

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei