LOADING

Type to search

Nikon D5300, lansarea în România și primele fotografii de test

dragosasaftei 7 years ago

Ieri seară (n.r. 14.11.2013) a avut loc lansarea noului D-SLR entry-level Nikon D5300Este vârful gamei aparatelor entry-level și, totodată, primul D-SLR Nikon cu wireless încorporat. E un model cu specificații tehnice preluate de la modelele de top ale brand-ului și o variantă demnă de luat în considerare în momentul în care îți dorești ceva simplu de utilizat, dar care să îți poată oferi și multe posibilități tehnice în fel și fel de situații.

Aparatul a fost anunțat în urmă cu o lună de către brand-ul nipon, iar zilele acestea a intrat și în stocurile magazinelor foto. El vine drept un înlocuitor al lui Nikon D5200 și este poziționat în gama sa între Nikon D3200 (D-SLR entry-level; preț de 2.299 de lei cu obiectiv de kit) și Nikon D7100 (D-SLR mid-level, vârful gamei, preț de 3.999 de lei în promoția de acum sau 4.999 preț general doar pentru body). 

Haideți să trecem prin specificațiile tehnice ale noului model și să povestim puțin despre evenimentul de lansare care a avut loc la F64.

Nikon D5300 – Specificaţii tehnice

Specificații cheie

 • Senzor CMOS de 24.2 megapixeli;
 • Are sistem Wi-Fi și GPS încoprorat – e primul D-SLR Nikon cu ambele module încorporate;
 • Filmează full HD la 60 cadre pe secundă – primul D-SLR Nikon care filmează la această viteză;
 • Vine cu un nou sistem de procesare a imaginii, EXPEED 4 – e mai rapid și contribuie la calitatea filmării;
 • Bliț-ul integrat are o rază de până la 17m;
 • Aparatul utilizează carduri de memorie SD/SDHC;
 • În comparație cu D5200, noul model are un corp mai ergonomic, mai ușor, care se simte bine în mână și îți oferă mai multă siguranță. Zona de prindere (grip-ul) a fost îmbunătățită prin accentuarea curbei din locul de unde se ține cu degetul mare;

Specificații generale

 • Sistem de focalizare în 39 de puncte din care 9 în cruce;
 • Sensibilitate ISO de până la 12.800 (cu extindere la 25.600);
 • Fotografiere în rafală cu 5 cadre pe secundă;
 • Ecran LCD rabatabil de 3.2 inchi și cu o rezoluție foarte mare (1 milion de puncte);
 • Nu are filtru AA (AA sau filtrul low-pass este utilizat pentru eliminarea defectelor optice atunci când se fotografiază haine, spre exemplu, cu dungi foarte, foarte fine – înlăturarea lui are ca avantaj faptul că aparatul oferă imagini mai clare și un număr mai mare de detalii);
 • Scoate RAW-uri (fișiere care conțin imaginile exact așa cum ajung ele pe senzor, oferind mai multe detalii în postprocesare)  pe 14 biți;
 • Greutate de 530 de grame;
 • Disponibil la F64 la prețul de 3.999 de lei în kit cu 18-55VR (VR – sistem de stabilizare a imaginii).

Obiective recomandate

 • Nikon 35mm f/1.8 – obiectiv pentru portrete și fotografii în lumină slabă;
 • Nikon 40mm f/2.8 – obiectiv macro – vă permite să fotografiați subiecte de la distanțe foarte mici;
 • Nikon 18-140mm f/3.5-5.6 – obiectiv all-around – util în majoritatea situațiilor, de la peisaje și fotografii în spații mici și până la portrete și fotografii de la distanță.

Evenimentul a debutat cu o prezentare a lui Arthur Mustafa, product manager Nikon România, în care au fost scoase în față avantajele principale ale lui D5300 față de modelele precedente. Apoi i-am testat capacitățile aparatului realizând câteva fotografii culinare la sfaturile lui Radu Dumitrescuun fotograf axat pe acest gen. Am avut un setup relativ simplu, dar care s-a dovedit a fi extrem de eficient cu puțină creativitate.

Ca sfat general primit de la Radu, atunci când fotografiați cu o singură sursă de lumină puteți umple umbrele printr-o simplă hârtie albă care să reflecte lumina și care să acționeze drept o blendă. Simplu și eficient, nu? 🙂 

De ce Nikon D5300? Primele fotografii de test

Probabil vă veți întreba de ce merită noul D5300 în defavoarea lui D7100, care în anumite promoții e în aceeași zonă ca preț. Răspunsul e simplu. În primul rând nici n-ar trebui făcută comparația. D5300 e un entry-level pentru începători, entuziaști și posibili avansați, pe când D7100 e vârful gamei DX, un D-SLR care merge spre zona semi-pro fiind dedicat fotografilor care au deja cunoștințe și ating subiecte mai complexe prin fotografiile lor.

E ca și cum ai compara o mașină normală cu una de curse. Ambele te duc în același loc, doar că diferă modul în care o fac. Cu o mașină normală (Nikon D5300), un monovolum de familie, de exemplu, drumul într-o excursie e relativ simplu. Te urci în mașină, bagi bagajele și pornești urmându-ți traseul, iar după un anumit timp ajungi. Cu o mașină de curse (Nikon D7100) treaba stă altfel. Înainte să te urci la volanul ei trebuie să ai o oarecare pregătire, iar în momentul în care ai pornit motorul și ești pe drum ai multe lucruri sub control și o putere imensă pe care trebuie să știi cum să o admiinistrezi.

Concluzionând: de ce Nikon D5300? Pentru că vrei calitate într-un corp mult mai mic, mai ușor de cărat în tot felul de locuri și de utilizat. Meniul lui D5300 îți oferă tot felul de indicații ajutătoare, iar totul este explicat pe măsură. Fotografiezi, trimiți mai departe fotografiile dacă vrei direct din aparat și ai în același timp o calitate foarte bună a imaginii. Poate fi un aparat foarte simplu de utilizat, lejer, fără să-ți dea prea multă bătaie de cap, sau poate fi un D-SLR complex atunci când îți dorești tu asta. În ordinea asta stau lucrurile.

Și acum haideți să vedem primele fotografii realizate cu el. Le-am grupat pe valori ISO. Sunt JPEG-uri direct din aparat, fără să aibă aplicat asupra lor vreun noise reduction sau cine știe ce alt filtru. Rețineți că lumina nu e chiar cea mai potrivită pentru teste ISO. 🙂

ISO 3.200

ISO 6.400

ISO 12.800

Testele sunt făcute din mână, iar expunerile variază pentru a vedea comportamentul aparatului în mai multe situații (fotografii sub/supraexpuse). Urmează să testăm aparatul în perioada care vine și să vedem care sunt punctele lui forte și slabe per total. După testele rapide din seara aceasta ne arătăm încântați. 🙂

Așa cum spuneam, Nikon D5300 este disponibil la F64 la prețul de 3.999 de lei în kit cu 18-55VR.

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

7 Comments

 1. Daniel 25 November 2015

  Salut,

  Obiectiv widescreen ai recomanda pentru acest aparat? Undeva pe internet am gasit un video care compara D3300 cu D5300 si a concluzionat ca nu se pot face poze “in latime” cu D5300. Pentru landscapeuri banuiesc ca ar fi nevoie si de astfel de poze si nu stiu cum pot fi realizate.

  Reply
  1. Daniel 25 November 2015

   Ca si un update, pentru ca nu pot edita comentariul, imi cer scuze pentru exprimare.
   Voiam sa spun ca nu se pot face poze panoramice cu acest aparat si intrebarea mea era daca exista un obiectiv care sa rectifice lucrul asta. Ma gandeam la un obiectiv widescreen dar probabil ca nu e chiar o solutie.

   Multumesc,
   Daniel.

   1. Dragoș Asaftei 25 November 2015

    Panoramele le poți face tu, singur, fără probleme. Găsești aici un ghid. Nu ai nevoie de un obiectiv mai larg pentru asta. E util, dar nu neapărat necesar. 🙂

    1. Daniel 26 November 2015

     Mersi mult!
     Acum vad cat de ridicate sunt costurile pentru obiective. Imi imaginam ca un obiectiv wide pt Nikon ar fi undeva la 600 RON, pretul de fapt fiind cel putin dublu.
     Si pentru lentile graduale mi s-au infirmat asteptarile 🙁

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei