LOADING

Type to search

Photokina 2014: Leica D-Lux (Typ 109), fotografii de test

dragosasaftei 8 years ago

Timp de două zile am luat parte alături de Canon România la unul dintre cele mai mari evenimente de fotografie din lume. Puteți citi toate articolele publicate în urma evenimentului pe pagina dedicată – Photokina 2014.

N-aveam cum să ratez standul Leica de la Photokina, chiar dacă timpul nu mai ținea cu mine. Este probabil unul dintre cele mai mari standuri de la eveniment. Și totodată unul cu cele mai puține produse. Pentru că – nu-i așa – Leica oferă mai degrabă experiențe și povești, ambele încorporate într-o calitate ireproșabilă a produselor. Iar asta s-a dovedit de nenumărate ori de-a lungul timpului.

Am găsit astfel la standul lor câteva modele noi care urmează să fie lansate în perioada apropiată sau la începutul anului viitor. Am test și un model din gama S, un aparat digital cu senzor pe format mediu, care se va găsi pe piață începând din februarie sau martie 2015. Era ca un vis.

Dar să revenim cu picioarele pe pământ. Unul dintre noile aparate pe care le-am testat a fost Leica D-Lux (Typ 109) care la bază este un Panasonic. Leica s-a asociat deja de aproape cinci ani cu Panasonic și preia de la ei o parte din modelele compacte. Li se preia partea tehnică, este introdusă-ntr-un alt body, iar apoi este distribuit sub numele Leica. Diferențe foarte mari nu sunt între același model vândut de Panasonic și același model vândut de Leica. Se observă în mare parte la design și la atenția detaliilor. Și la diferența de preț care poate fi de câteva sute de euro.

Totuși, Leica, așa cum ziceam, este despre experiența și povestea de brand în sine, așa că nu are sens să dezbatem pe această temă. Să vedem însă cum este noul model, cel pe care l-am și testat.

Specificații tehnice – Leica D-Lux (Typ 109)

  • Senzor CMOS de 13 megapixeli*;
  • Sensibilitate ISO cuprinsă între 200 și 25.600;
  • Obiectiv de 24-75mm f/1.7-2.8*;
  • Display LCD de 3 inchi cu o rezoluție de 921.000 de puncte;
  • Timp maxim de expunere de 60 de secunde*;
  • Timp minim de expunere de 1/16.000 de secunde*;
  • Bliț integrat;
  • Conectivitate wireless și NFC;
  • Greutate de 405 grame.

Am marcat cu * specificațiile tehnice care mi-au atras atenția. Obiectivul de 24-75mm este, probabil, una dintre cele mai bune alegeri. Cuprinde cele mai utilizate distanțe focale. Poți fotografia și un peisaj, dar și un portret sau un subiect aflat la o distanță mai mare. Partea și mai bună e deschiderea mare a diafragmei. La f/1.7 obții o bună separare a subiectului de fundal și un bokeh cremos. Același lucru se întâmplă și la 75mm cu f/2.8.

Leica D-Lux Typ 119 Leica D-Lux Typ 119 Leica D-Lux Typ 119

Trecând mai departe am observat că timpul minim de expunere ajunge la 1/16.000 dintr-o secundă. O viteză nu foarte des întâlnite la astfel de aparate de fotografiat. Iar timpul maxim ajunge la 60 de secunde, valoarea medie la aparatele din segment fiind de 30.

Leica D-Lux Typ 119 Leica D-Lux Typ 119

Noul Leica D-Lux va fi disponibil la prețul de aproximativ 5.300 de lei.

Dar până atunci să vedem câteva fotografii de test, dar și crop-uri 100% realizate chiar la standul Leica. 

Crop-uri 100%

Leica D-Lux Typ 119 - Crop 100% Leica D-Lux Typ 119 - Crop 100% Leica D-Lux Typ 119 - Crop 100%

 

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei