LOADING

Type to search

Nikon 70-200 și teleconvertorul TC2.0x, o pereche excelentă

dragosasaftei 7 years ago

Sau cum am reușit să obțin un obiectiv de 400mm cu stabilizator și f/5.6. Timp de o săptămână am fotografiat cu obiectivul Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 G VR (prima versiune) și teleconvertorul TC-20E (2x), pe un Nikon D600. Un kit care a format o pereche excelentă, aș putea zice. Deși la început aveam rețineri din cauza faptului că era o multiplicare mult prea mare a distanței focale și mă gândeam că va fi compromisă calitatea imaginii, pe parcurs m-am convins că este o soluție bună.

Ca să înțelegem mai bine de ce spun asta, vă voi arăta trei situații în care am fotografiat cu acest ansamblu. Înainte de asta, însă, vreau să mulțumesc Nikon România pentru oportunitatea de a testa acest kit! Să știți că s-a comportat excelent și din avion! Ba mai mult, din vreo 3 avioane. 🙂

 

Plimbare prin Herăstrău

Zău că nu m-am putut abține să duc obiectivul în Herăstrău. Știam că acolo am tot ce mi-aș fi dorit pentru câteva teste potrivite. Aveam păsări și câteva veverițe simpatice și foarte agile care erau parcă un catalizator perfect pentru testarea kit-ului.

M-am bucurat că le-am găsit în același loc în care le lăsasem și data trecută, așa că am început să le fotografiez. Deși v-ați gândi că probabil este afectată viteza de focalizare, acuratețea sau calitatea optică, să știți că nu e așa. Toate fotografiile realizate în Herăstrău (în afară de cele cu pescăruși) au fost realizate la f/5.6, adică la deschirea maximă a diafragmei.

Recunosc, viteza de focalizare scade puțin, dar nu semnificativ. În sensul că nu am ratat niciun cadru din acest motiv. Uneori, atunci când schimbam subiectul și, implicit, distanța de focalizare (în sensul că inițial focalizasem la 2m și apoi încercam la o distanță de peste 10-20m), exista o oarecare întârizere. Dar nu întotdeauna.

S-a comportat foarte bine întreg ansamblul în această situație. Priviți fotografiile. 🙂

Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 G VR + TC2.0x - Veverițele din Herăstrău

 

Spotting – Fotografie aeriană

În cadrul workshop-ului de fotografie aeriană am fotografiat fiecare participant și aproape fiecare zbor cu acest kit. Era amiază, lumina era foarte dură, în aer era pâclă, dar rezultatele sunt mulțumitoare. Aici nu am avut niciun fel de întârziere a sistemului de focalizare și, în ciuda faptului că soarele se reflecta direct de pe aripile avioanelor aberațiile cromatice nu au apărut în niciunul din cadre. Semn că încă este menținută calitatea obiectivului de la baza ansamblului, 70-200-le.

Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 G VR + TC2.0x - Spotting - Fotografie aeriană

 

Fotografie de stradă

Într-o seară am zis că ar fi interesant să testez obiectivul și în condiții de lumină nu tocmai ok. Așa că am mers în Piața Universității, cu scopul de a realiza câteva fotografii de stradă. Precum fotografiile de mai sus, și acestea au fost realizate cu f/5.6, dar cu ISO cuprins între 1600 și 2500. Toate cadrele au fost realizate cu stabilizatorul pornit, fapt care m-a ajutat enorm de mult. Fotografiind la 400mm, îmi era greu să obțin cadre nemișcate cu timpi de expunere cuprinși între 1/50s-1/80s, atât cât îmi permitea lumina.

Rezultatele le puteți vedea mai jos. Eu unul sunt tare mulțumit de cum s-a comportat între ansamblul. Teleconvertorul Nikon AF-S TC-20E III 2x poate fi achiziționat de aici la prețul de 2.570 de lei. Gândiți-vă doar că vă puteți transforma clasicul 70-200 într-un super-tele excelent. 🙂

Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 G VR + TC2.0x - Fotografie de stradă

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

1 Comments

  1. Calin Suciu 19 March 2013

    Interesanta ideea de utilizare a unui teleconvertor. Mai mult ca sigur ca pretul e mult mai accesibil. Insa, asa cum ai precizat in articol, e important ca ai la baza un obiectiv bun.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei