LOADING

Type to search

Nu vă feriți de portretele în contralumină

dragosasaftei 7 years ago

Nu fotografiați cu soarele în spatele fetelor!, auzeam mai de mult în timp ce treceam prin Centrul Vechi și un domn preda câteva tehnici de fotografie unor elevi. Motivele sunt evidente pentru care a oferit acest sfat. Fotografiind cu soarele în spatele modelului există șansa ca fotografia să nu iasă tocmai ok, să existe o suprafață prea mare arsă, să apară aberații cromatice/reflexii și așa mai departe.

Dar totuși, fotografiatul în contralumină (și aici punem accent pe lumina naturală) poate oferi rezultate de-a dreptul spectaculoase și scoate din banal clasicul portret. Am făcut zilele trecute un experiment în Cetatea Sighișoarei și am fotografiat-o pe domnișoara de mai jos cu soarele în spate.

Consider că avantajele alegerii fotografierii în contralumină sunt mai mult decât evidente. Fotografiind cu soarele în spate nu am umbre evidente pe fața modelului (e prezentă o lumină difuză și foarte „calmă”), am scos în evidență bogăția părului și am obținut atmosfera specifică pe care o urmăream.

Desigur, a fost nevoie de anumite probe și de un oarecare exercițiu, însă nu e imposibil, iar setup-ul a fost unul accesibil. M-am folosit de obiectivul Nikkor AF-D 50mm f/1.8 pus pe Nikon D7000. Ca o paranteză, puteți achiziționa în această perioadă pachetul format din D7000 și 50 1.8 la prețul de 3.999 de lei, detalii găsiți pe F64 și Photosetup.

Care au fost parametri tehnici? Simplu – mod Manual, 1/1600s, f/1.8 și ISO 100. Avantajul a fost că am realizat fotografiile la apus, când lumina soarelui nu mai era atât de puternică. Aceleași rezultate se pot obține și la răsărit.

Așadar, nu vă feriți de provocări. Se pot obține rezultate absolut superbe! Chiar și din fotografii – așa zise – arse.

Nu vă feriți de portretele în contralumină Nu vă feriți de portretele în contralumină

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

3 Comments

 1. Mihai Baboi 26 April 2013

  Doua chestii:

  1. Shutter speed 1/16000? Eu stiam ca D7000 merge pana la 1/8000. Presupun ca e un typo.

  2. Pozele au iesit asa din aparat, sau ai ajustat zonele supraexpuse in Lightroom? Te intreb pentru ca m-as fi asteptat la o zona arsa mult mai mare, avand in vedere cat de bine este expus modelul.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 26 April 2013

   Era un typo, mulțumesc frumos. Fotografiile au fost procesate, dar nu am redus zona arsă, am mărit doar contrastul pentru a accentua mai bine chipul modelului. 🙂

   1. Mihai Baboi 26 April 2013

    Got it. Merci de lamuriri. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei