LOADING

Type to search

Optimizarea fotografiilor pentru mediul online

dragosasaftei 7 years ago

Și mai ales pentru bloguri și site-uri. Haideți să privim întâi cele două fotografii alăturate mai jos. Vedeți vreo diferență între ele?

Optimizare fotografii pentru online Optimizare fotografii pentru online

Ați găsit vreo diferență? Sau este una extrem de vizibilă și deranjantă? Dacă răspunsul e nu, să știți că n-ați fost înșelați. Exact, la prima privire nu este nicio diferență. Aceasta se află în spatele fotografiilor. Imaginea din stânga ocupă un spațiu de 33kb, pe când cea din dreapta ocupă 280kb. Adică de vreo 8 ori mai mult.

Cu ce ne ajută acest lucru? Atunci când încărcăm un număr mare de fotografii în articolele de pe blogurile sau site-urile fiecăruia dintre noi, ele ocupă un spațiu destul de mare pe serverul pe care sunt găzduite. Acest lucru duce și la un timp de încărcare mai lung. Deci la o perioadă mai mare de așteptare a cititiorilor până se încarcă întreg materialul. Deci posibilă plictiseală. Deci vizitatori pierduți. Logic și simplu.

Bine, la o privire atentă, se observă mici diferențe la calitatea fotografiilor, dar nu sunt suficient de mari încât să fie deranjante. Facem economie de spațiu și obținem un timp mai scurt de încărcare a paginii.Înainte de a vă spune asta, haideți să subliniem cele două mari reguli pentru încărcarea fotografiilor pe anumite pagini.

  1. Nu uploadați fotografiile la rezoluție mare! Rezoluția de 800px pe latura mare este mai mult decât suficientă în majoritatea cazurilor!
  2. Reduceți calitatea fotografiilor atunci când le salvați! (calitatea apare în general exact așa – high/low quality, sau sub forma rezoluției DPI – 72 e suficientă pentru online, 200 sau 300 e deja pentru tipărire)

Cum pregătim fotografiile pentru online?

Primul pas e să reducem rezoluția fotografiei până la cea de 800px pe latura mare. Cum facem asta? Fie în Adobe Photoshop (Image – Image size), fie online pe picrezise.com, fie în Photoscape sau chiar editorul din WordPress (Gallery – Edit Image). Există enorm de multe variante. Unele mai simple, altele mai complexe. Dând click pe numele fiecărui soft veți putea vedea cum arată meniul pentru imagini.

Prin simpla redimensionare descrisă mai sus reducem suficient de mult dimensiunea imaginii. Unele programe vin astfel și cu posibilitatea de modificarea a calității propriu-zise, putând realiza exact ceea ce demonstram prin imaginile de mai sus, adică o reducere semnificativă a dimensiunii. Iată cum arată acest meniu în Photosetup.

Optimizare imagini prin Photoscape

Dacă avem un blog pe WordPress, există o variantă și mai simplă de optimizare automată a tuturor fotografiilor uploadate. Această variantă este prin plugin-ul WP Smush.itplugin destul de popular, sigur și util (puteți citi mai multe despre acest plugin la Vali Petcu). Asemeni tutor variantelor de mai sus (în afară de Adobe Photoshop), toate sunt gratuit și la îndemâna oricui. Și, mai presus de toate, sunt extrem de rapide și simplu de folosit.

Cu puțină atenție se pot realiza lucruri frumoase! Trebuie doar să vrem!

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

8 Comments

 1. Lucian Mustață 7 January 2013

  Sau, în photoshop, mai e opțiunea “Save for web and devices”. Să nu uităm de ea. Eu doar pe aceasta o folosesc pentru ceea ce ai spus tu în articol.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 7 January 2013

   Exact! Merci de completare! 🙂

 2. Mad Video 11 March 2013

  Foarte ajutator articolul.

  Reply
 3. Radu Oncescu 22 March 2013

  Eu folosesc opțiunea de resize de la NextGen Gallery în caz că am multe fotografii de uploadat sau manual cu Fast Stone Image Viewer.Bine mai prestez și în Photoshop.
  Oricum ajutător articolul 🙂

  Reply
 4. Fotograf nunta 12 December 2015

  Utile informatiile despre editare fotografiilor

  Reply
 5. Interesant articolul! Felicitari.

  Reply
 6. Fotograf Profesionist 4 July 2016

  Interesant articolul, acum a aparut jpg mini si este foarte bun!

  Reply
 7. fotograf nunta sibiu 10 July 2017

  Acest blog este foarte frumos și informativ. Vă mulțumim pentru partajare.

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei