LOADING

Type to search

Până unde vor ajunge senzorii camerelor foto și video?

dragosasaftei 7 years ago

În luna martie a acestui an Canon anunța dezvoltarea unui senzor CMOS (dedicat filmării) extrem de sensibil la lumină. Se anunţa a fi un senzor revoluționar care avea să schimbe destul de multe în domeniul filmării cu D-SLR-uri, spre exemplu.

Totuși, parcă orice așteptări au fost depășite. Noul senzor CMOS e unul full-frame și a fost proiectat special pentru a reda cadre întunecate cu un nivel cât mai scăzut de zgomot. Cei de la Canon au testat astfel noul senzor într-o noapte în insulele Ishigaki din Japonia.

Era întuneric beznă. Ca să vă faceți o idee, era mai întunecat de 30 de ori decât atunci când e lună plină. Au fost filmați astfel câțiva licurici într-un cadru asemănător unei jungle. Se poate distinge destul de bine fundalul, se înțeleg detaliile, iar nivelul de zgomot nu e unul exagerat.

Întrebarea e următoarea. Oare până unde se va ajunge cu dezvoltarea senzorilor? În condițiile în care în momentul de față este deja posibilă înregistrarea de imagini full HD într-un întuneric deplin.

E clară direcția. Aceeași direcție e valabilă atât la camerele foto, cât și la cele video. Ultimele D-SLR-uri lansate (cele din gama PRO) sunt capabile să ofere calitate bună a imaginii chiar și la ISO 25.600/51.200. Sau poate și mai mult. Așteptăm să vedem pașii care vor fi urmați. Tindem să credem că pe termen mediu nu va mai fi deloc o provocare filmatul/fotografiatul în condiții slabe de iluminare. Deocamdată, însă, este un criteriu destul de important de departajare în industrie, deoarece fotografiatul/filmatul în condiții slabe de iluminare e luat (poate în mod nedrept) ca un etalon în multe situații.

*Sursa: The Verge

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei