Despre noua generație de mirrorless-uri și avantajale pe care le au am povestit în urmă cu o săptămână, motiv pentru care, în același context, am început să fac și o serie de noi teste. Așa am ajuns să fotografiez o perioadă cu noul Panasonic GX800 și obiectivul de 20mm f/1.7, un kit care-ți încape în buzunar, dar cu ajutorul căruia poți fotografia ori filma fără probleme, indiferent de condiții.
Am ales să-l testez cu astfel, tocmai pentru că mi-am dorit să văd potențialul camerei, fără a avea mai multe obiective pentru situații specifice. Sunt fanul obiectivelor fixe, wide, consider că limitarea te face mai creativ, așa că m-am bucurat din plin de kit-ul pe care-l aveam în buzunar pe durata celor trei ieșiri despre care vă voi povesti în continuare.
Fac o paranteză să vă spun că aceasta va fi noua formă de review-uri pe Blog de fotografie: exemplificarea prin câteva situații uzuale, cu care s-ar putea întâlni fiecare fotograf, și comportamentul camerei în fiecare dintre acestea.
Așa că l-am pus pe micuțul GX800 față în față cu un răsărit de iarnă în Pacul Natural Comana, cu o seară friguroasă în compania lui Moș Crăciun din Parcul Mogoșoaia, dar și cu iluminatul de sărbători pentru testarea unei funcții. Înainte să vedem imaginile, haide să aruncăm o privire asupra specificațiilor tehnice cheie ale aparatului:
Obiectivul cu care l-am testat e un Lumix G 20mm f/1.7 II ASPH, care cântărește doar 87 de grame și are o lungime de doar 2,5cm. Nici nu-l simți pe aparat. Observ că alături de el mai sunt alte obiective wide sau ultra-wide fixe (și nu numai), luminoase, ușoare și cu un preț accesibil. Acesta, spre exemplu, costă în jur de 1.500 de lei. Nici celelalte nu sunt cu mult mai scumpe.
Să trecem la treabă!
Știu că vine concediul și că cel mai probabil nu-ți vei dori să pui deșteptătorul la ore mici, dar chiar și așa, nu uita că la răsărit ori la apus ies cele mai frumoase poze. Unde mai pui că în perioada asta soarele răsare la 7:40, perfect cât să nu te trezești aproape la miezul nopții, ca vara.
Într-una din diminețile trecute am dat o fugă la răsărit în Parcul Natural Comana, aproape de București, un loc incredibil de frumos, care reușește să te prindă acolo și să te facă să revii. Am profitat de lumina bună și-am făcut o serie de fotografii până când soarele a devenit mai dur.
Aici am ales să fotografiez în modul P – declanșând de cele mai multe ori cu valori ale diafragmei cuprinse între f/1.7 și f/4, atunci când aveam nevoie de profunzime de câmp mia mare. Concluziile?
Și-acum să privim imaginile. Notă: am fotografiat în JPEG și am editat fotografiile în Lightroom. Scopul testului e să văd potențialul camerei. Dacă dorește cineva imaginile brute, să scrie un comentariu și voi reveni cu o arhivă completă.
Priviți ce știe să facă. Focalizare a fost continuă, iar toate trecerile de la un plan la altul realizate automat de cameră. Let’s enjoy the view!
Vă zic de pe acum că ăsta-i locul în care merită să dați o fugă de sărbători, cu atât mai mult dacă aveți copii. În parc este construit un sat de poveste, iar într-una dintre case îl vei găsi pe Moș Crăciun, pe bune, care arată desprins din poveștile pe care le auzeam când eram mici.
Am ajuns aici cu același kit și-am supus aparatul la un test într-o situație comună pentru noi toți: seară, lumină așa și așa, târg de Crăciun. Aleg să fotografiez doar cu f/1.7, în modul M, cu ISO între 1.600 și 3.200, fără noise reduction activat, cu timpi de expunere cuprinși între 1/4s și 1/60s. Să știți că deși obiectivul n-avea sistem de stabilizare a imaginii (cel cu care vine GX800 în kit, adică 12-32mm, are), deschiderea mare a lui și ergonomia bună a camerei m-au ajutat să obțin imagini clare chiar și cu timpi de un sfert dintr-o secundă.
Concluziile?
Iată imaginile de test realizate aici.
Înainte de predarea camerei, am zis să-i testez funcția de timelapse, care se pare că își face foarte bine treaba. Asemenea ei e și cea de Stop motion, cu care poți crea automat filmări de acel fel.
Așa că am luat camera, am pus-o în bordul mașinii și-am pacurs Bucureștiul cu ea pornită de la Unirii și până la Arcul de Triumf. Ce a ieșit vedeți aici. Mie-mi place.
Aparatul filmează 4K cu diferite distanțe de focalizare, apoi te lasă să alegi cadrul pe care îl dorești. Poți face asta și pe calculator, acasă, folosindu-te de filmarea de pe card, care arată precum cea dea mai jos. Dimensiunea 4K a înrgistrării te lasă să faci un printscreen generos din video.
Kit-ul pe care l-am testat mi-a trezit dorința să văd și alte mirrorless-uri și compacte Panasonic. Am reușit să mă concentrez la fotografiat datorită funcțiilor care mi-au venit în ajutor și, deși sunt destul de multe, nu am simțit complex meniul camerei, în sensul că mi s-a părut unul ușor de parcurs, cu atât mai mult cu cât cu scurtăturile de pe display poți modifica rapid orice parametru.
E-un aparat pe care-l recomand, cu atât mai mult dacă vrei să faci primii pași pe mirrorless și să încerci sistemul. Prețurile camerei, al kit-ului de bază ori al celui testat de mine sunt corecte. Panasonic GX800 + 12-32mm (kit clasic) costă 2.500 de lei.
Cu siguranță e o cameră bună, cu potențial mare, care poate forma echipă cu o gamă largă de obiective, multe dintre ele la fel de ușoare și mici. Poate fi în același timp și o idee bună de cadou de Crăciun, fie pentru tine, fie pentru cineva pasionat de fotografie. Îi va oferi toată flexibilitatea de care are nevoie, dar în același timp și ușurința în fotografiere – în așa fel încât să nu se simtă ca pe o navă spațială atunci când îl ia prima oară în mână.
Dacă ai întrebări legate de aparat, aici sunt să îți răspund. Sărbători fericite!
Bună!
Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.
Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.
Pe curând!
Dragoș Asaftei
Salut, Dragos,
Ce ai alege intre Panasonic GX800 si Sony A6000, ambele cu obiective de kit, pentru fotografie de calatorie (street, peisaje, anumite portrete & co.).
Multam fain!
Recunosc că ambele mi se par foarte bune pt. gama de buget în care se încadrează. Totodată îți zic că acum sunt entuziasmat de surpriza făcută de GX800 și l-aș alege pe acesta. 🙂
Filmarea mi s-a parut foarte tremurata, lipsa stabilizare, iar in lumina slaba mi-ar fi placut luminitele mai sharp. Nu-mi place nici acel halou mare la becurile de pe stalp. Nu m-a convins. Sunt telefoane care au rezultate mai bune chiar in lumina slaba si filmare 4k cu stabilizare. Ori nu ai facut cele mai bune setari… Vorbesc ca incepator.
Hey! Merci de feedback. 🙂 Filmarea e tremurată căci aparatul nu are stabilizare, așa cum am zis. Desigur că sunt obiective cu stabilizare, în bugete similare, care îți vin în ajutor din această privință. Legat de filmarea pe timp de noapte, e un timelapse făcut prin parbrizul mașinii, deci cu încă o sticlă în față (vinovată de halo-uri și care mai ia din claritate).
…o camera foto de 2 lei, scuze de 3 lei…
Vrei să detaliezi? 🙂