LOADING

Type to search

Pasiunea nu are limite: Fotografii macro cu un tub de chipsuri Pringles

dragosasaftei 3 years ago

Văd de foarte multe ori întrebări despre aparatură care devin, într-un fel, motivul ori „scuza” pentru care faci fotografii bune. Discuția nu mai e despre momentul ales, despre încadrare, despre idee, ci despre aparatura folosită. Cumva, faptul că ai făcut o fotografie bună cu o aparatură scumpă, profi, creezi o scuză pentru cei care încă nu au o tehnică atât de avansată. Ceea ce-i complet greșit, din punctul meu de vedere. Așa e, aparatura bună te ajută, total de acord. Dar nu poți pune în spatele unei fotografii bune argumentul aparaturii folosite.

Zilele trecute am văzut pe grupul pasionaților de fotografie (cel creat de F64) niște imagini macro splendide cu un fulg de zăpadă. Wow, îmi zic. Dau click pe imagine și văd în comentarii o fotografie cu un D-SLR, un tub… de chipsuri Pringles și un obiectiv all-around obișnuit. Mă întreb despre ce-i vorba și mă decid să intru în discuție cu Mihai, autorul fotografiilor, care căutând soluții ieftine pentru improvizarea unui obiectiv macro a ajuns la această soluție.

Am căutat DIY-uri pentru „cheap macro lens”, pentru că nu voiam să dau bani pe un obiectiv macro. Dacă știi ce vrei și unde să cauți, sigur găsești ceva. Google și Youtube sunt niște prieteni de nădejde. Pentru mine a funcționat perfect cu un tub de chipsuri Pringles. Se potrivește perfect la dimensiune cu Yongnuo 50mm f/1.8 și Tamron 17-50mm f/2.8. Pentru montură am folosit un capac de body pe care l-am găurit astfel încât să nu afectez montura. Apoi am folosit capacul pentru a trasa conturul găurii la baza cutiei de Pringles, unde va fi montat. Gaura trebuie să fie pe mijloc. Apoi am lipit capacul de cutie cu ajutorul unui pistor de lipit cu tub de silicon”, povestește Mihai.

Rezultatul arată așa.

Privește imaginea. Vei vedea un obiectiv all-around accesibil: Tamron 17-50mm f/2.8, cutia de Pringles și un body D90 fabricat în 2008. Adică acum 10 ani. Continuăm cu detalii tehnice:

Diafragma se blochează în poziția dorită cu o bucățică de hârtie*. Pentru a lumina subiectul poți folosi și blițul telefonului mobil. Focalizarea se face mișcând aparatul înainte- înapoi cu aparatul pe trepied sau sprijinit de ceva. Am folosit live view și magnificare pentru a focaliza perfect și o aplicație de telefon pentru declanșarea aparatului prin infraroșu”, continuă Mihai.

*Metoda cu blocarea diafragmei astfel e valabilă doar la obiectivele pt. Nikon. La cele pt. Canon găsești aici procedura detaliată.

Rezultatele obținute de Mihai cu această tehnică? Minunate!

Concluzia? Trebuie doar să vrei. Trebuie să nu găsești scuze în aparatura pe care o folosești. Ce ai în prezent e cel mai bun lucru de care te poți folosi. Scoate maximul din ce ai. Ieși la fotografiat, fotografiază mult. Rețeta e simplă, atât timp cât vrei.

În încheiere, Mihai spune că „Youtube-ul e un izvor de tutoriale și DIY-uri. Ăsta e sfatul cel mai bun pe care îl pot da.”.

Felicitări, Mihai!

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

1 Comments

  1. Vicovan Alin 9 March 2018

    Frumos, felicitari lui Mihai chiar, frumoasa ideea!

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei