LOADING

Type to search

Photo Mechanic 5: Unul dintre cele mai bune soft-uri de vizualizare/organizare fotografii .RAW

dragosasaftei 5 years ago

De când am făcut update la OS X El Capitan pe Mac am tot căutat soft-uri ca să vizualizez fotografii .RAW și să le selectez ca atare. M-am obișnuit să fac asta într-un soft care să nu îngreuneze procesul, să atribui rating-uri, iar apoi să duc în Lightroom doar fotografiile pe care vreau să le procesez. Am făcut asta o vreme bună, atât pe Mac, cât și pe Windows cu Nikon View NX-2. Citea doar RAW-urile Nikon – pentru mine era perfect, totuși.

Însă de când cu noul update, View NX-2 nu mi-a mai pornit de nicio culoare, iar noul soft, înlocuitorul lui, View NX-i, îmi tot cedează de trebuie să-l redeschid de 10 ori ca să trec prin câteva sute de imagini.

Am încercat între timp ACD See, am încercat să fac selecția din Lightroom, dar și alte programe. La toate durează mult încărcarea RAW-urilor, iar procesul se îngreunează semnificativ. Pe teren, mai ales, îți pot scoate peri albi.

Așa am dat de curând de Photo Mechanic 5, un program disponibil și pe Windows, și pe Mac și care funcționează exemplar. Trec doar câteva secunde până poți vizualiza un card plin de poze RAW/JPEG, le poți sorta/selecta super repede, ba chiar să le și uploadezi instant pe un FTP (bun pt. reporteri) ori pe site-uri precum 500px.

Încă îl mai testez, însă sunt mai mult decât hotărât să-i iau licența. Are o perioadă de trial de 30 de zile, suficient cât să-i dai seama dacă e ce trebuie sau nu. Eu zic că merită încercat. 🙂

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

6 Comments

 1. Stefan 4 April 2016

  Da, Lightroom e lent si la import, si la editare. Depinde si de configuratia hardware, dar clar e mai lent oricum fata de alte aplicatii.

  E de mult si clipul/articolul asta care arata acelasi lucru, la import, etc.: http://petapixel.com/2015/10/13/lightroom-import-is-600-slower-than-competition/

  Totusi, eu folosesc doar Lightroom si doar pentru editare. Catalogarea (inca) o fac personal pe foldere, etc, fara aplicatii. Dar la un volum mai mare de fotografii cum probabil ai tu, Photo Mechanic ajuta! 🙂

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 4 April 2016

   Catalogarea la fel și eu, personal, însă la sortare mi-e tare, tare util Photo Mechanic! 😀

 2. Cezar 5 April 2016

  mai bun decat ACDsee? Ah.. din pacate ACDsee nu merge pe MAC. 🙁

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 5 April 2016

   Este ACDSee și pentru Mac. L-am luat, l-am avut, dar se mișca incredibil de încet în comparație cu altele. Iar cu Photo Mechanic.. nici nu se poate compara. 🙂

 3. AlexO 14 June 2016

  Un software bun pentru organizare/vizualizare de fotografii este DigiKam. Este open-source si exista si varianta de Mac. Il recomand pentru acei fotografi mai nepretentiosi si care nu-si permit un soft comercial. Eu il folosesc pe linux unde este foarte stabil in functionare.

  Reply
  1. Dragoș Asaftei 18 June 2016

   FastStone este, de asemenea, un soft foarte bun. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei