LOADING

Type to search

Piața aparatelor foto mirrorless în scădere în ultimele 4 luni

dragosasaftei 7 years ago

După scăderea bruscă din noiembrie 2014 a întregii piețe de aparate foto segmentul mirrorless-urilor nu a reușit încă să se stabilizeze. Piața aparatelor foto D-SLR se menține aproape la același nivel încă din luna decembrie (aprox. 700.000 de unități vândute/lună), pe când cea a mirrorless-urilor se află în continuă scădere.

Maximul pe anul 2014 în acest segment a fost atins în luna noiembrie când se vânduseră aproape 400.000 de aparate. În următoarele luni însă cantitatea mirrorless-urilor produse a scăzut aproape la jumătate, în februarie livrându-se în jur de 200.00 de camere. Probabil că încet, încet se ajunge la o saturare a pieței pentru acest segment.

statistici-livrari-aparate-foto-2015-q1 2

Motivul din punctul meu de vedere e acela că mirrorless-urile încă nu au un target foarte clar. Încă nu au acaparat un procent seminificativ din grupul fotografilor profesioniști, dar nici din cel al începătorilor. Avantajul principal al mirrorless-urilor – corpul compact – începe să dispară (vezi noile obiective pentru gama Sony A7 – 35-ul cu 1.4 este mai mare și mai greu decât cel produs de Nikon/Canon ori Sigma pentru D-SLR-urilor), iar alte avantaje sunt mai greu de identificat pentru un începător.

Desigur că în momentul în care faci clar diferența între un D-SLR și un mirrorless alegerea îți e mult mai ușoară și poți face apoi treburi minunat indiferent de decizia luată. Încep să văd din ce în ce mai multe mirrorless-uri în mâinile fotografilor și cred că în curând am să fac și eu acest pas.

Problema e, așa cum ziceam, că cei care vor să își ia primul D-SLR nu iau în calcul și varianta unui mirrorless. De ce? Probabil pentru că imaginea lor nu o bate încă pe cea a D-SLR-urilor. Plus că mai vorbim și de mentalitate. De aici și diferențele între piețe.

În America se vând doar 9% din totalul de mirrorless-uri, pe când în Asia vreo 45. Explicația e simplă și ține de cultura specifică zonei. Europa, spre exemplu, se află undeva între, cu o rată de penetrare a mirrorless-urilor pe piață de vreo 17 procente.

statistici-livrari-aparate-foto-2015-q1

Așadar, în ce direcție se îndreaptă piața mirrorless-urilor? Cred cu tărie că e nevoie de o poziționare mai bună a modelelor. Majoritatea cunoscuților care și-au luat mirrorless-uri au făcut-o după achiziționarea unui D-SLR, avantajele sistemului reieșind doar prin comparația directă. Cred că aici trebuie lucrat cel mai mult. În convingerea oamenilor despre avantajele clare ale fiecăruia dintre sisteme.

Oricum ar fi e interesant de urmărit tendința în perioada următoare. Probabil prin iunie-iulie vom afla rezultatele pentru prima jumătate a anului.

Sursa statisticilor: personal-view.com

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei