Adăugat pe 23 decembrie 2012 de Dragoș Asaftei in Sfaturi utile
 
 

Postprocesarea fotografiilor, artă digitală sau fotografică?

postprocesarea-feautured
postprocesarea-feautured

Postprocesarea fotografiilor e una dintre acele laturi ale fotografiei care stârnesc controversă. Totul s-a separat în două tabere. Prima e compusă din cei care cred că postprocesarea e, de fapt, grija pentru fotografiile tale, iar cea de a doua tabere din cei care sunt convinși că postprocesarea e o încercare nereușită de îmbunătățire a unui rezultat care nu poate fi bun decât prin astfel de metode.

Procedura în sine, aceea de prelucrare a fotografiilor, nu a fost cea care a declanșat rumoare în acest domeniu. Punctul culminant a fost atunci când au început să apară fotografii postprocesate care păreau să nu mai semene deloc cu realitatea. Fotografii care păreau să încalce anumite limite, limite care, totuși, sunt stabilite într-un mod subiectiv. Haideți întâi să luăm două cazuri.

Postprocesarea pentru anumite corecții

Avem fotografiile de mai jos. Cea din stânga e cea originală, iar cea din dreapta, bineînțeles, cea procesată. Fotografia a fost prelucrată prin Adobe Lightroom aplicându-i-se corecții la nivelul luminozității, contrastului și saturației culorilor. Rezultatul este, cu siguranță, mai plăcut ochiului decât cel original. Subiectul și mesajul rămân însă aceleași. E un tip de procesare care consider că intră totuși în limita bunului simț și e foarte ok de aplicat pentru majoritatea fotografiilor.

Pentru că, fie că recunoaștem, fie că nu, ni se întâmplă ca de multe ori să nu fim atenți atunci când realizăm fotografia să supraexpunem pentru un contrast mai mare sau să subexpunem pentru a evita unele zone arse. Așa că ne folosim de ceea ce ne oferă lumea digitală și corectăm fotografiile în măsura în care putem. Nu e nimic care să nu fie etic, nu?

Postprocesarea pentru anumite corecții

Postprocesarea și schimbarea totală a rezultatului

Aici este vorba de ceva mai mult, mult mai mult decât în cazul de mai sus. Înafară de corecțiile de la nivelul luminozității, saturației și contrastului, s-a mai aplicat o vignetare pe toate planurile, o schimbare a temperaturii de culoare, o intensificare a tonurilor mijlocii (traducere prin funcția Clarity din Lightroom sau Sharp din Photoshop), intensificare a urmelor lăsate de avioane și așa mai departe.

Totuși, deși e vorba de o prelucrare mai agresivă, parcă e mult mai plăcut ochiului rezultatul final. Sau nu?

Postprocesarea și schimbarea totală a rezultatului

Postprocesarea ține în totalitate de fotograf și de limitele pe care le depășește. Totuși, e greu să îți stabilești aceste limite. Însă o poți face foarte bine raportându-se la alte rezultate din lumea fotografiei. Aș fi curios de ceea ce credeți voi.

Credeți că postprocesarea e tot artă fotografică sau ține deja de cea digitală? Care sunt limitele?Îți trimitem săptămânal cele mai bune fotografii publicate pe BlogDeFotografie.ro

Dragoș Asaftei

 
Avatar of Dragoș Asaftei
Surprind de peste patru ani clipe prin fotografii și le asociez cu cuvinte creând povești. Am scris cărțile ”Primii 10 pași în fotografia digitală” și ”Primii 10 pași în fotografia de produs”, transpunând ideile esențiale într-un limbaj accesibil tuturor.