LOADING

Type to search

Praful de pe senzor, ce facem cu el?

dragosasaftei 8 years ago

Schimbând obiectivele des, fotografiind în fel și fel de medii, e inevitabilă apariția unor fire de praf pe senzorul aparatul vostru. Ele apar întâi pe oglindă, le vedeți prin vizor, dar nu afectează direct imaginea, iar apoi se transpun și pe senzor în timpul declanșării. Nu e un dezastru, nu e nicio problemă, nu e un motiv pentru care să vă speriați.

În general problema se poate rezolva în două moduri fizice, ca să le denumim așa. Cel de-al treilea ține de procesare. Dar vom reveni la el. Despre cele două moduri prin care puteți scăpa de praful de pe senzor am scris în articolul Cum să îți cureți senzorul aparatului foto?. Puteți fie să duceți aparatul la service pentru o curățare profesionistă a senzorului sau puteți achiziționa un kit de curățare și să faceți voi această procedură. Am detaliat ambele etape în articolul de care vă spuneam.

Dar astăzi vom vorbi despre eliminarea prin postprocesare a punctelor de praf de pe senzor.

Cum scoatem punctele de praf de pe senzor?

Procedura e tare, tare simplă și durează câteva secunde, motiv pentru care e păcat să publicați fotografiile cu acele fire de praf. Așa cum spuneam mai de mult, având grijă de fotografiile voastre, aveți grijă de voi ca fotografi. Nu vom discuta despre sfaturi pro/contra procesării digitale. Vă vom adresa însă această întrebare: Voi de ce vă faceți curat în cameră? Același răspuns e și în cazul fotografiilor.

Revenind, va fi afectată imaginea voastră ca fotografi dacă veți publica astfel de fotografii online. Procedura de eliminare a firelor de praf e extrem de simplă. Vă vom arăta cum puteți face asta prin două softuri uzuale, Adobe Lightroom și Adobe Photoshop. Nu contează versiunea, în toate uneltele sunt aceleași, iar procedura este identică. Haideți să începem cu Adobe Lightroom. 

Procedura este simplă. Intrați în meniul Develop, dați click pe Spot Removal și alegeți Heal Tool. De acolo dați click pe fiecare punct de praf, iar el va fi eliminat automat. Dacă nu vă place zona din care și-a luat mostra puteți să o modificați mișcând cel de-al doilea cerculeț apărut. 🙂 De asemenea, dacă aveți mai multe fotografii, puteți apăsa CTRL + SHIFT + C, copiați setările bifând opțiunea Spot Removal, și apoi apăsași CTRL + SHIFT + V la celelalte fotografii, iar punctele de praf vor fi eliminate. Bine, condiția e să aveți fotografii asemănătoare, iar crop-ul să fie identic. 🙂

Și acum să vedem cum se face aceeași procedură în Adobe Photoshop. Folosindu-vă de Patch Tool selectați punctul pe care doriți să îl eliminați, iar apoi ținând click-ul apăsat, trageți în spre porțiunea cu care vreți să o înlocuiți. Procedura e mai rapidă decât în Lightroom, dar voi va trebui să alegeți cu ce porțiune să acoperiți punctul de praf, iar uneori s-ar putea ca ochiul să vă înșele. Depinde acum de situație. 🙂

Care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia?

Avantajul în Photoshop este că puteți selecta mult mai corect zona pe care să o înlocuiți. Puteți selecta chiar mai multe puncte deodată. Avantajul în Lightroom este că soft-ul va căuta zona cea mai asemănătoare și va înlocui automat punctul de praf cu ceva potrivit. Desigur, poate da greș, dar în general funcționează foarte bine.

Lightroom-ul vă oferă avantajul că puteți aplica eliminarea punctelor de praf pe un număr mare de fotografii simultan. În Photoshop va trebui să vă rezumați la o singură fotografie. Eu unul aleg Lightroom-ul întotdeauna pentru eliminarea punctelor de praf. Mi se pare mult mai precis și mai fin când vine vorba de înlocuirea unei zone cu alta. 🙂

Așadar, procedura este extrem de simplă în orice aplicație ați realiza-o! E păcat să lăsați fotografiile așa! Uitați un before and after. 

Eliminare puncte de praf de - Înainte

Eliminare puncte de praf de - După

Ți-a fost util articolul? Distribuie-l mai departe!


f64.ro

2 Comments

  1. mircea 2 July 2013

    O varianta mai simpla 🙂 .. Fa o poza cu expunere lunga cu capacul obiectivului pus inainte de a incepe sa-ti faci pozele. Pastreaza poza aceea si suprapune-o in Photoshop peste poza pe care vrei sa o procesezi, dupa care joaca-te cu layer styles(multiply, lighten etc sau poti sa le scoti din channels). E destul de ok metoda asta, poti tine imaginea respectiva ca un soi de dustmap al camerei

    Reply
    1. Dragoș Asaftei 2 July 2013

      E și asta o metodă interesantă! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bună!

Îți mulțumim că ai fost alături de noi până acum! Te anunțăm că proiectul Blog de fotografie se oprește aici.

Conținutul actualizat îl vei putea găsi pe www.dragosasaftei.ro, în secțiunea Blog de fotografie. Dacă ai întrebări legate de fotografie, le poți adresa aici.

Pe curând!

Dragoș Asaftei